Понеделник, 29 Ноември 2021
21
апр
6
 

Д-р Симидчиев: Ще предложа изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията

Необходимо е отварянето или затварянето на държавата да е базирано на конкретни данни, каза председателят на Здравната комисия

Сряда, 21 Април 2021 | 14:18:38
6

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, защото тя влияе и върху икономиката, и върху културата, и върху социалните дейности. Имаме изключително важен и доста спешен въпрос, който обичайно не се поставя пред парламентарните нормотворци - как да координираме дейността в нашата държава по такъв начин, че да постигнем максимално бързо и ефективно намаляване на вредите и на щетите, които понасяме заради пандемичния процес.

Това каза д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание и депутат от “Демократична България“, пред БНР.

Той съобщи, че ще предложи много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията. „Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план. Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата си, той да бъде коригиран“, коментира д-р Симидчиев.

По думите му Националният оперативен щаб е трябвало да контролира оперативно пандемичния процес и той се е справил, но това, което не е успял да свърши достатъчно ефективно, е по отношение на комуникацията. „Трябваше да имаме по-прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население. Защото не е достатъчно само да въведем едни мерки – ние трябва да можем да мониторираме дали те се спазват ефективно, и освен това, ако видим, че те не се спазват, да видим какви са причините – дали е неразбиране, активна опозиция или нещо друго. Комуникацията е ключов елемент на работата на Оперативния щаб, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи. Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне, което значи и комуникиране. Това, което можем да направим като нормотворци, е да ангажираме изпълнителната власт, от която част е и Националният оперативен щаб, да извършват планомерно и систематично управление на този процес с ясно дефинирани критерии. Да няма въпроси дали да отворим или затворим, а това да е базирано на конкретни данни“, разясни д-р Симидчиев.

Председателят на здравната комисия уточни, че трябва да се направят успоредно две неща – да има достатъчно ваксини и хората, които подлежат на ваксинация – било то поради това, че са в рискова категория, или защото съдействат за по-висока степен за възможно разпространение, да желаят да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.

Д-р Симидчиев очерта и главните приоритети на парламента в сферата на здравеопазването - постоянното и продължително медицинско образование, за да няма хора, които да говорят по медиите, без да са запознати с последните тенденции в имунологията, епидемиологията и вирусологията, както и префокусиране на финансирането на системата към профилактиката и превенцията на болестите, а не само към лечението. „За да взимаме решенията за финансирането на базата на данните, трябва да ускорим и дигитализацията в здравеопазването“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m#V8

Гост 22.04.2021 00:30:53

Бат Саше почти 20 години работеше за Глаксо, от 2001 до сравнително скоро. Практикуващ лекар да преглежда и лекува пациенти не е бил никога, и преди когато практикуваше правеше основно функционално изследване на дишането.

Гост 21.04.2021 21:47:40

Тоя май не разбра, че не е член на ГЕРБ и че Бойко вече е аут. Продължава да лиже задника на ГЕРБ.

Пиянде 21.04.2021 23:38:40

от класа. Цялото му същество го излъчва.

Този 21.04.2021 17:22:30

какво е пил?

Гост 21.04.2021 18:24:02

" Toзи " не пие. Не е като теб.

Този 21.04.2021 19:50:33

е агент на Винпром.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...