!
Понеделник, 24 Юни 2024
21
апр
6
 

Д-р Симидчиев: Ще предложа изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията

Необходимо е отварянето или затварянето на държавата да е базирано на конкретни данни, каза председателят на Здравната комисия

Сряда, 21 Април 2021 | 14:18:38
6

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста

Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да може да постигаме консенсус по важни въпроси. Критично важно е по време на пандемичния процес да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, защото тя влияе и върху икономиката, и върху културата, и върху социалните дейности. Имаме изключително важен и доста спешен въпрос, който обичайно не се поставя пред парламентарните нормотворци - как да координираме дейността в нашата държава по такъв начин, че да постигнем максимално бързо и ефективно намаляване на вредите и на щетите, които понасяме заради пандемичния процес.

Това каза д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание и депутат от “Демократична България“, пред БНР.

Той съобщи, че ще предложи много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия за справяне с пандемията. „Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план. Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата си, той да бъде коригиран“, коментира д-р Симидчиев.

По думите му Националният оперативен щаб е трябвало да контролира оперативно пандемичния процес и той се е справил, но това, което не е успял да свърши достатъчно ефективно, е по отношение на комуникацията. „Трябваше да имаме по-прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население. Защото не е достатъчно само да въведем едни мерки – ние трябва да можем да мониторираме дали те се спазват ефективно, и освен това, ако видим, че те не се спазват, да видим какви са причините – дали е неразбиране, активна опозиция или нещо друго. Комуникацията е ключов елемент на работата на Оперативния щаб, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи. Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне, което значи и комуникиране. Това, което можем да направим като нормотворци, е да ангажираме изпълнителната власт, от която част е и Националният оперативен щаб, да извършват планомерно и систематично управление на този процес с ясно дефинирани критерии. Да няма въпроси дали да отворим или затворим, а това да е базирано на конкретни данни“, разясни д-р Симидчиев.

Председателят на здравната комисия уточни, че трябва да се направят успоредно две неща – да има достатъчно ваксини и хората, които подлежат на ваксинация – било то поради това, че са в рискова категория, или защото съдействат за по-висока степен за възможно разпространение, да желаят да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.

Д-р Симидчиев очерта и главните приоритети на парламента в сферата на здравеопазването - постоянното и продължително медицинско образование, за да няма хора, които да говорят по медиите, без да са запознати с последните тенденции в имунологията, епидемиологията и вирусологията, както и префокусиране на финансирането на системата към профилактиката и превенцията на болестите, а не само към лечението. „За да взимаме решенията за финансирането на базата на данните, трябва да ускорим и дигитализацията в здравеопазването“, каза още той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EB1*

Гост 22.04.2021 00:30:53

Бат Саше почти 20 години работеше за Глаксо, от 2001 до сравнително скоро. Практикуващ лекар да преглежда и лекува пациенти не е бил никога, и преди когато практикуваше правеше основно функционално изследване на дишането.

Гост 21.04.2021 21:47:40

Тоя май не разбра, че не е член на ГЕРБ и че Бойко вече е аут. Продължава да лиже задника на ГЕРБ.

Пиянде 21.04.2021 23:38:40

от класа. Цялото му същество го излъчва.

Този 21.04.2021 17:22:30

какво е пил?

Гост 21.04.2021 18:24:02

" Toзи " не пие. Не е като теб.

Този 21.04.2021 19:50:33

е агент на Винпром.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...