Четвъртък, 30 Юни 2022
18
юни
1
 

Д-р Славков: В "Пирогов" предлагаме стандарт на лечение в лицево-челюстната хирургия, базиран на световните тенденции

Събота, 18 Юни 2022 | 12:58:55 Невена Попова
1

Д-р Светослав Славков е един от водещите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия в България. Има дългогодишен опит в областта на онкологията, травматологията, реконструктивната и възстановителната хирургия на главата и шията, както и в

Д-р Светослав Славков е един от водещите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия в България. Има дългогодишен опит в областта на онкологията, травматологията, реконструктивната и възстановителната хирургия на главата и шията, както и в областта на оралната хирургия и имплантологията.

През 1996 г. завършва висше образование с магистърска степен по стоматология в Стоматологичния факултет на Медицински университет – София. От 2008 г. във връзка с изискванията на ЕС за двустепенно образование на лицево-челюстните хирурзи става редовен студент по медицина, като през 2014 г. придобива магистърска степен.
Магистър е и по здравен мениджмънт.

През 2020 г. успешно защитава дисертация по въпросите на хирургичното лечение на онкологичните заболявания на слюнчените жлези и придобива образователно-научна степен „доктор по медицина“. 

Д-р Славков е един от основателите на Специализираната болница за активно лечение по Лицево-челюстна хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) и работи в нея през цялото й съществуване (2000 г. – 2019 г.). От 2013 година е завеждащ лечебна дейност на СБАЛ по ЛЧХ.

Членува в Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България и Европейската асоциация по черепно-челюстно-лицева хирургия (EACMFS).

В момента ръководи Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Д-р Славков, кои са най-често срещаните травми в лицево-челюстната и шийната област, които лекувате в Клиниката по лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“?

Клиниката по ЛЧХ на „Пирогов“ е наследник на СБАЛ по ЛЧХ и започва да функционира към края на 2019 година. Работи в тясна колаборация с Клиниката по неврохирургия.

Нашата структура работи и с отделенията по УНГ, очни болести и неврология. Тежко болните ни пациенти се лекуват в неврохирургичната реанимация.

Нашите дежурни лекари, поддържат 24/7 часова спешност и са част от спешния екип на неврохирургията. Това сътрудничество е много полезно за работата ни и за пациентите, тъй като повечето болни са със съчетани травми и се нуждаят от комплексно лечение и мултидисциплинарен подход.

Най-честите травми, които лекуваме в клиниката са от битов характер, следвани от травмите при пътно-транспортни произшествия (ПТП) и спортните травми. Това пациенти, пострадали при побои, падания, наранявания с различни машини, има и такива с порезни наранявания, височинни травми, травми от ухапвания - животински и човешки.

Една голяма група травми, които се лекуват при нас са изключително тежки и нерядко завършват с инвалидизация, а понякога и с леталитет – това са травмите при ПТП.

Обикновено те са съчетани - политравми, за които болница „Пирогов“ разполага денонощно с мултидисциплинарни екипи. Чести са и пациентите със спортни травми. Немалко професионални спортисти са продължили кариерите си благодарение на бърза и адекватна помощ, оказана от нас.

Промени ли се този травматизъм през годините?

С напредване на технологиите и миграцията на населението се промени характера и тежестта на травмите при пациентите ни. ПТП стават с по-мощни и бързи коли, това води до съчетани травми, които се нуждаят от комплексно продължително лечение.

Ежедневната и ежеседмичната миграция също водят до зачестяване на пътно-транспортните злополуки. Необезопасена работа или банални падания причиняват травми на меки тъкани и счупвания на лицеви и челюстни кости.

Огнестрелните наранявания, случайни или преднамерени, също са обект на нашето лечение. Напоследък се увеличават ухапвания и разкъсвания в областта на лицето от домашни любимци, дори бих казал, че пандемията COVID-19 увеличи техния брой.

Този тип наранявания са голямо предизвикателство за екипа, тъй като липсват части от лицата на пациентите, което налага извършване на поредица от сложни реконструктивни операции, включващи понякога и трансплантати от близки и далечни регии, за пълно възстановяване.

Кои нови методи навлязоха в практиката и как те промениха възможностите за пълноценното възстановяване - функционално и естетично, на пациентите?

За лечение на фрактури на лицевите и челюстните кости от няколко години използваме съвременни методи и материали, които са съобразени с добрата медицинска практика в Европа и света. Нашите пациенти получават качествена медицинска помощ, която позволява бързо следоперативно възстановяване с добри естетически и функционални резултати, а особено последното отваря възможност за бързото им завръщане към нормално ежедневие и работа.

Лечение със стандартните методи изисква 30-40 дневен период на възстановяване и последваща рехабилитация, докато използването на съвременни средства скъсява лечението до 5-10 дни.

Опитът на нашия екип в клиниката е значителен. За лечение на фрактури при деца използваме щадящи методи и средства като резорбируеми плаки и винтове. Това ни помага да бъдем на световно ниво в лечението на травми и прави нашите пациенти доволни и усмихнати както преди инцидента.

Оперативното лечение на пациенти с онкологични заболявания, при които се получават обширни дефекти в лицевата област, включва различни нови методи и техники наред с класическите , които сме усвоили от нашите учители.

Съвременните реконструкции успешно рехабилитират пациентите ни.

Имам удоволствието да работя с амбициозни и отдадени млади колеги, а това е ключ към успеха и приемствеността между поколенията. Дружеството ни по орална и ЛЧХ е част от европейското семейство от 2010 година.

Зачестяват ли злокачествените тумори в лицево-челюстната и шийната област, подмладяват ли се?

Общите тенденции за подмладяване на онкологичните заболявания се наблюдават и при нашите пациенти. Това ни кара да бъдем по-бдителни и да залагаме на профилактика и своевременна диагностика.

За радост, успяхме да пренесем в практиката ни в „Пирогов“ ежеседмичните ни онкологични срещи, които бяха създадени като единствен Онкологичен комитет по ЛЧХ в страната.

Съвместно с радиолог-онколог, онкохирург и патолог, в присъствието на пациентите обсъждаме протокола и последователността на лечението им. Много е важно да говорим с пациентите си, да отговорим на въпросите им, за да се чувстват те максимално подкрепени.

Тези онкологични срещи са важни, защото ние обсъждаме и проследяваме пациенти от цялата страна, лекувани не само от нас.

Наблюдението продължава по приет протокол за съответното заболяване в продължение на 5 и повече години при необходимост. Това е тежка емоционална работа за нашия екип, а една картичка за благодарност от пациент лекуван преди десет и повече години е морално и професионално удовлетворение.

Вярвам, че сме не само лекари с висока специализация, а и хора – надявам се добри хора!

Как очаквате да се развие клиниката, която ръководите?

Медицината е отборна работа. Създаването на екип и поддържането на добри отношения в него, където специалистите са обединени в усилията си да помогнат на пациентите, са процеси, които изискват време, желание и най-вече усилия. При нас, също като в планината, екипът се движи с темпото на най-бавния.

Затова не пестим сили да предадем знанията и опита си на по-младите колеги. Само така, благодарение на общата ни работа като екип, ще успеем да запазим нашето водещо място в лечението на заболяванията в лицево-челюстната област, каквото заемаме вече над 20 години. Приемствеността и екипната работа в нашата клиника ни дават основание смело да кажем, че сме водещо звено в обучение на специализанти по орална и лицево челюстна хирургия предвид богатата патология, с която се срещаме в „Пирогов“.

Не спираме да учим и да се развиваме, надграждаме традициите, на които са ни научили нашите учители. Черпим опит от добрите практики, които наблюдаваме и на световно ниво. Похвално е, че в екипа, който ръководя, почти всички колеги са с магистратура по стоматология и медицина или са в процес на следване.

Очаквам, в синхрон с квалификацията на персонала, да надграждаме и необходимото медицинско оборудване, което да продължава да ни позволява да оказваме помощ и да предлагаме стандарт на лечение базирано на световните тенденции в нашата област.

И един по-личен въпрос. Помага ли Ви това, че сте завършили и стоматология, и медицина?

Не е пресилено да кажа, че това е необходимост. Запалих се по този вид хирургия след като завърших стоматология.

В процеса на работа установих, че заболяванията са комплексни и изискват допълнителни познания. Това ме накара да се завърна на студентската скамейка и да завърша втора магистратура по медицина, като аз не съм изключение.

Този път са извървяли и вървят и останалите колеги в нашата клиника. В съвременното и забързано ежедневие времето е ценно. Смятам, че малко лекари биха жертвали 12 години от личния и професионалния си живот, за да изпълнят такива изисквания. Ето защо бих препоръчал на медицинските университети да изработят адаптирани и индивидуални програми за колегите, които се интересуват от нашата специалност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RsEe

Първолета Ангелова 20.06.2022 21:35:56

Най-добрият, най-знаещ и можещ е Д-р Св. Славков! Доверете му се!


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда
30.06.2022 16:59:05

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в кое ...

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...