!
Неделя, 23 Юни 2024
27
февр
 

Д-р Славчев: В болница "Лозенец" развиваме лицево-челюстна хирургия на най-съвременно ниво

Понеделник, 27 Февруари 2023 | 10:58:57 Невена Попова


Д-р Славчев е възпитаник на МУ-Пловдив, където завършва медицина през 1987 г. През 2000 г. придобива специалност „Лицево-челюстна и пластична хирургия“ в МУ - София. От 1987 до 2005 г. преминава през редица специализаци

Д-р Славчев е възпитаник на МУ-Пловдив, където завършва медицина през 1987 г. През 2000 г. придобива специалност „Лицево-челюстна и пластична хирургия“ в МУ - София.

От 1987 до 2005 г. преминава през редица специализации – във ВМА, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и МУ - София. В периода 1999-2006 г. специализира пластична, реконструктивна и краниофациална хирургия в Hopital Foch, Париж, Франция, лицево-челюстна и реконструктивна хирургия в Университетската болница в Инсбрук, Австрия. Има и специализация по лицево-челюстна, реконструктивна хирургия в болниците на Токушукай Медикъл Корпорейшън, Япония.

От 1989 до 2000 г. трупа професионален опит в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора като асистент по лицево-челюстна хирургия, по-късно оглавява сектор „Лицево-челюстна хирургия“ в Клиниката по обща и оперативна хирургия в Университетската болница в Стара Загора, а от 2002 до 2006 г. е завеждащ сектор „Лицево-челюстна хирургия“ в Клиниката по неврохирургия на същата болница. След това в продължение на 16 години оглавява Отделението по лицево-челюстна и пластична хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

От началото на този месец е част от екипа на Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Лозенец".  

Д-р Славчев, познава ли съвременният българин възможностите на оралната и лицево-челюстната хирургия?

Оралната и лицево-челюстната хирургия е една „композитна“ област, тя се намира в зоната между хирургията, неврохирургията, стоматологията, офталмологията, УНГ. Ситуирана между тях, тя заимства по нещо от всяка, но и създава свои подходи и техники, които са й присъщи и само нейни.

Човешкото лице е една много специфична област на човешкото тяло, там се намират всички важни анализатори – зрителен, слухов, обонятелен и това я прави изключително сложна и трудна за действие. Също така е важно да се знае, че в хирургията има още една обособена област „хирургия на глава и шия“, до която ние често се докосваме. И, разбира се, трябва да кажа, че един орален и лицево-челюстен хирург днес винаги работи в колаборация със своите колеги онколози и патолози. Затова подчертавам, че екипната работа е много важна, тя е в основата на стратегия за успех.

На Вашия въпрос не мога да отговоря категорично и еднозначно. Има хора, които се интересуват повече, други – не толкова. Същественото е, че трябва личните лекари, денталните лекари да са добре информирани и навреме да насочват пациентите към нас.

Склонен ли е да търси консултация навреме от хирург с такава квалификация?

Няма правило, не мога да обобщавам. Ако един човек е добре запознат с възможностите ни като хирурзи, мисля, че не би проявил колебание. Ето защо отново призовавам личните лекари и денталните лекари да бъдат активни и да помагат на хората не само с точна, научно потвърдена информация, но и с настояване да потърсят добър орален и лицево-челюстен хирург без отлагане. Тук е мястото да спомена, че нашата помощ е наложителна при туморни процеси,при аномалии, след травми, но понякога се налага и поетапно лечение, т.е. не е достатъчна само една интервенция, нужни са повече.

Това, което хората трябва да знаят е, че ние работим по утвърдени алгоритми и приети от цялата ни професионална общност консенсуси, синхронизирани с най-добрите европейски и световни практики. 

Често ли сте свидетел на случаи на отлагане поради незнание или отсъствие на насока от страна на лекар или дентален лекар в първичната помощ?

За съжаление се случва. Съвсем пресен е примерът с пациенти, отложили посещението си поради COVID пандемията. За съжаление, понякога по различни причини отлагането е било толкова дълго, че са се появили усложнения. В нашата област подходът може да бъде различен, той се определя индивидуално за всеки, като лечението се планира, прецизират се етапите. Крайната цел е пълноценното социализиране на пациентите, реконструктивните и естетичните корекции са част от този процес. Лицето не е механичен сбор от устни, скули, очи, уши, вежди, то има е ансамбъл, който трябва да звучи като едно цяло, да върне на човека самочувствието му като личност. Това се стремим да направим, в крайна сметка.

Проследяването в този процес е безусловно необходимо, понякога сме изправени пред риск от късни усложнения. Затова обичаме да казваме, че и пациентът, и лекарите трябва да имат търпение.

 Какъв съвет бихте дали на родители, чието дете има проблем от такъв характер?

Преди всичко да запазят спокойствие. Да потърсят консултация и съвет колкото е възможно по-рано. Да се постараят да избегнат паниката, да не се лутат от болница в болница и от кабинет в кабинет, а да се обърнат към клиника и специалист, който може да планира и организира лечението на детето им. Ние сме малка популация, вродените аномалии се срещат, може би не толкова често, но се срещат. Големият риск е за хората в по-отдалечените населени места – малките градове, селата, труднодостъпните райони. Там трябва да се обърне повече внимание, хората да бъдат навреме ориентирани и убеждавани, че проблемът на детето им не е нерешим, напротив.

У нас има достатъчно добре подготвени колеги, които могат да бъдат полезни и да доведат лечението до успешен край.

Веднага бързам да добавя, че дисциплината и постоянството по време на лечебния процес са задължителни, а в някои случаи той не е кратък.

Имате немалък опит в такива клиники у нас и в чужбина. Каква организация бихте искали да създадете в УМБАЛ „Лозенец“?

Болницата предлага една отлична работна среда и това дава чувство за сигурност на нас, специалистите, които работим в нея. От професионална гледна точка е много съществено това, че пациентът може да разчита във всеки един момент на консултация с колега от която и да е друга специалност. Осигурени са всички условия и предпоставки за предоперативно подготовка и следоперативно наблюдение.

Това вече не е болницата, която наричаха „Правителствена“, това е болница, в която всеки български или чуждестранен гражданин може да потърси медицинска помощ и да бъде сигурен, че ще получи услуга с най-високо качество. И, което е не по-малко важно – ще бъде посрещнат с внимание и грижа, за да се почувства сигурен в добрия изход от лечението си.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Sg8k


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...