Вторник, 21 Март 2023
22
юли
4
 

Д-р Сотиров: Електронните рецептурни книжки са голямо облекчение за пациентите

Четвъртък, 22 Юли 2021 | 16:17:32
4

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите. Това отчита д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от „Марица“. Той определя стъпката с отпадането на

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите. Това отчита д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от „Марица“. Той определя стъпката с отпадането на физическите книжки като голям успех за здравната ни система.

Преди нововъведението административното оформяне на хартиената документация е било причина за разкарване на пациентите и дори е забавяло назначаването на терапия. Д-р Сотиров обяснява, че доскоро процесът е изисквал след диагностициране на проблем, пациентът да излезе от кабинета на лекаря, за да си купи рецептурна книжка. След това той се връща отново при специалиста, който да я попълни, и накрая се отправя към Здравната каса, където да почака на опашки и да му поставят заверка. Чак тогава лекарят можеше да пристъпи към издаване на рецепта.

Д-р Сотиров констатира, че в момента цялата сага е в историята и че дигиталната система му дава възможност да назначи незабавно лечение на нуждаещите се.

„От друга страна, софтуерът не е просто улеснение за извършването на работния процес, а увеличава степента на сигурност, като проверява правата на лекаря и отчита на кого се издава рецептата“, уточнява д-р Сотиров.

Д-р Сотиров допълва, че джипитата работят с 13 вида софтуери, като програмите са сложни за работа и затова се изисква те да бъдат интегрирани. Не е изключена появата на бъгове, но засега въведението на електронните рецептурни книжки демонстрира успех.

Относно приложението за потвърждаване на ползваните здравни услуги, което НЗОК пусна за употреба преди дни, д-р Сотиров казва, че не се използва масово към момента. „От него има смисъл, когато става въпрос за скъпите здравни харчове - клинични пътеки, медицински изделия и лекарства на висока стойност. Излишно е обаче да ни уведомяват за лекарства, за които Касата реимбурсира 50 стотинки. В момента приложението предоставя много паразитна информация и отблъсква пациентите, тъй като при някои боледували то постоянно ще им призвънява за всяко изследване, посещение при лекар, закупуване на лекарства“, подчертава той.

По отношение на ваксинацията, д-р Сотиров заявява, че тя е вяла, особено при децата. При него са били записани двама ученици, чиито родители впоследствие са се разубедили и не са провели имунизация срещу COVID. Аналогично стои ситуацията и при останалите лекари. Единици могат да се похвалят, че са ваксинирали едно или две деца най-много, обобщава д-р Сотиров. Той продължава да разговаря с родители и деца, като казва, че трябва да се остави време за размисъл, без да се оказва натиск. Последното би имало негативен ефект, убеден е председателят на пловдивските общопрактикуващи лекари. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*rgS

Гост 22.07.2021 21:19:10

Добре се е изказал д-р Сотиров!

Гост 22.07.2021 16:40:19

'ЕЛЕКТРОННА КНИЖКА' Е ОКСИМОРОН. Няма никакво основание това да се нарича електронна книжка и да има номер. Защото просто има ЕГН на пациента и УИН на лекаря. Но да видим тъпанарите от НЗОК и асфалтополагащите IT фирми близки до тиквите, кога ще узреят за електронна здравна карта на пациента (както в Западна Европа) вместо паразитно бюрократичните си термини от рода 'книжка', 'папка', 'учетна форма' и т.н идиотщини от гнилия соц.. А между другото лесното вкарване на диагнози и регистрация на пациент за получаване на лекарства ще видите как пък фалшивия фонд НЗОК ще изпищи с увеличаването на лицата получаващи лекарства с намаление или безплатно .Скоро Салчев ще цвили и цвърчи как не стигат парите за лекарства. (естествено с фалшивия размер здравни внсоки ,които не покриват нищо)_ И ще ги вземат тези пари ПАК от заплащането на лекаря. Очаквайте сериала скоро в праймтайма

Гост 22.07.2021 20:55:47

Каруцарски изказвания !

Гост 23.07.2021 09:55:26

Аргументи бе, червен трол ? Я марш при каруцарските порносайтове . Тук е специализиран сайт са хора със знания по темите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от
21.03.2023 14:21:07

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от "Шейново"

Към АГ „Шейново” по съдебен ред има заявена само една претенция до момента. Това заяв ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...