Вторник, 03 Август 2021
22
юли
4
 

Д-р Сотиров: Електронните рецептурни книжки са голямо облекчение за пациентите

Четвъртък, 22 Юли 2021 | 16:17:32
4

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите. Това отчита д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от „Марица“. Той определя стъпката с отпадането на

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите. Това отчита д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от „Марица“. Той определя стъпката с отпадането на физическите книжки като голям успех за здравната ни система.

Преди нововъведението административното оформяне на хартиената документация е било причина за разкарване на пациентите и дори е забавяло назначаването на терапия. Д-р Сотиров обяснява, че доскоро процесът е изисквал след диагностициране на проблем, пациентът да излезе от кабинета на лекаря, за да си купи рецептурна книжка. След това той се връща отново при специалиста, който да я попълни, и накрая се отправя към Здравната каса, където да почака на опашки и да му поставят заверка. Чак тогава лекарят можеше да пристъпи към издаване на рецепта.

Д-р Сотиров констатира, че в момента цялата сага е в историята и че дигиталната система му дава възможност да назначи незабавно лечение на нуждаещите се.

„От друга страна, софтуерът не е просто улеснение за извършването на работния процес, а увеличава степента на сигурност, като проверява правата на лекаря и отчита на кого се издава рецептата“, уточнява д-р Сотиров.

Д-р Сотиров допълва, че джипитата работят с 13 вида софтуери, като програмите са сложни за работа и затова се изисква те да бъдат интегрирани. Не е изключена появата на бъгове, но засега въведението на електронните рецептурни книжки демонстрира успех.

Относно приложението за потвърждаване на ползваните здравни услуги, което НЗОК пусна за употреба преди дни, д-р Сотиров казва, че не се използва масово към момента. „От него има смисъл, когато става въпрос за скъпите здравни харчове - клинични пътеки, медицински изделия и лекарства на висока стойност. Излишно е обаче да ни уведомяват за лекарства, за които Касата реимбурсира 50 стотинки. В момента приложението предоставя много паразитна информация и отблъсква пациентите, тъй като при някои боледували то постоянно ще им призвънява за всяко изследване, посещение при лекар, закупуване на лекарства“, подчертава той.

По отношение на ваксинацията, д-р Сотиров заявява, че тя е вяла, особено при децата. При него са били записани двама ученици, чиито родители впоследствие са се разубедили и не са провели имунизация срещу COVID. Аналогично стои ситуацията и при останалите лекари. Единици могат да се похвалят, че са ваксинирали едно или две деца най-много, обобщава д-р Сотиров. Той продължава да разговаря с родители и деца, като казва, че трябва да се остави време за размисъл, без да се оказва натиск. Последното би имало негативен ефект, убеден е председателят на пловдивските общопрактикуващи лекари. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V2Uf

Гост 22.07.2021 21:19:10

Добре се е изказал д-р Сотиров!

Гост 22.07.2021 16:40:19

'ЕЛЕКТРОННА КНИЖКА' Е ОКСИМОРОН. Няма никакво основание това да се нарича електронна книжка и да има номер. Защото просто има ЕГН на пациента и УИН на лекаря. Но да видим тъпанарите от НЗОК и асфалтополагащите IT фирми близки до тиквите, кога ще узреят за електронна здравна карта на пациента (както в Западна Европа) вместо паразитно бюрократичните си термини от рода 'книжка', 'папка', 'учетна форма' и т.н идиотщини от гнилия соц.. А между другото лесното вкарване на диагнози и регистрация на пациент за получаване на лекарства ще видите как пък фалшивия фонд НЗОК ще изпищи с увеличаването на лицата получаващи лекарства с намаление или безплатно .Скоро Салчев ще цвили и цвърчи как не стигат парите за лекарства. (естествено с фалшивия размер здравни внсоки ,които не покриват нищо)_ И ще ги вземат тези пари ПАК от заплащането на лекаря. Очаквайте сериала скоро в праймтайма

Гост 22.07.2021 20:55:47

Каруцарски изказвания !

Гост 23.07.2021 09:55:26

Аргументи бе, червен трол ? Я марш при каруцарските порносайтове . Тук е специализиран сайт са хора със знания по темите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...