Вторник, 04 Август 2020
27
окт
 

Д-р София Ангелова: Да се усмихнеш сутрин на хората около теб – това толкова силно зарежда!

Неделя, 27 Октомври 2019 | 09:39:37 Невена Попова


Д-р София Ангелова е пулмолог с дългогодишна практика. Повече от три десетилетия  е посветила на пациентите в столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести, в момента работи на индивидуална специализирана практика
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р София Ангелова е пулмолог с дългогодишна практика. Повече от три десетилетия  е посветила на пациентите в столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести, в момента работи на индивидуална специализирана практика и е Председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести

Д-р Ангелова, как избрахте медицината за своя съдба?

Моята история е интересна, но тя е показателна, че когато много силно си заложил в подсъзнанието някаква мечта, тя се сбъдва, въпреки новопоявили се обстоятелства! Не съм потомствен лекар. В детството си винаги съм мечтала да стана лекар и в детските игри , винаги се въплащавах в ролята на лекар, но в последната година от гимназията се увлякох по един конкурс, в който участвах с разработка  тема „Моят роден край-твърдина на българщината”. Условието беше, ако се класираш в първите 10 места, влизаш в Софийския университет без кандидатстудентски изпит! И така, аз участвах, представих се много добре на републиканско ниво и бях класирана успешно. Така, щастлива реших, че съм осъществила втората си мечта -журналистиката! Но, за съжаление  в деня на моя абитуриентски бал, аз получих информация от ЦК на Комсомола тогава, че не съм класирана! В първия момент за мен това беше голям шок, но в следващия момент, веднага след бала, се мобилизирах, напрегнах всички сили и започнах да се подготвям за кандидатстудентския изпит в Медицинска академия тогава! Както казва Фридрих Ницше“ Всичко, което не ме убива ме прави по-силен“. И така с успешно издържан изпит станах студентка по медицина! Съдбата си каза тежката дума! Завърших медицина с Хипократов медал, който ме задължи още повече да бъда достоен лекар!

Какво Ви мотивира да се посветите на пулмологията?

Що се отнася до пулмологията, голяма роля за избора ми  изигра моят пръв учител проф. Ванко Ничев! Невероятен ерудит! Не само много знаещ, но и с изключително умение предаваше своите знания на нас, неговите ученици! Визитациите с проф. Ничев бяха като спектакъл в Народния театър, в най-добрия, най-благородния смисъл на думата. Те бяха изключително полезни, обогатяваха ни и с много нови знания и много артистизъм. Проф Ничев за мен е един незабравим човек, пред когото се прекланям най-искрено. Огромно уважение изпитвам и към другите мои учители по пулмология и фтизиатрия -проф. Петър Добрев, проф. Никола Алексиев и проф. Милчо Милчев. Сутрешните рапорти в Белодробната болница за всички нас, младите асистенти тогава, бяха място за черпене  на много знания и опит и в същото време сериозен изпит за всеки от нас, който докладваше свой пациент за обсъждане. Пазя този спомен в сърцето си завинаги.

Ще ни разкажете ли за някой драматичен случаи от практиката Ви като млад лекар, който няма да забравите никога?

Да, с удоволствие! Работих в клиниката при проф. Ничев като млад асистент. При мен постъпи дядо на 87 години, в добро за възрастта състояние, но с много „зловеща рентгенография“ – на рентгеновата снимка двустранно в белите дробове се виждаха кръгли сенки, наподобяващи метастази от карцином.

В такива случаи по правилата на диагностиката трябваше да се направи бронхоскопско изследване с биопсия, но неговият внук беше категоричен, че съдбата е дала на дядо му толкова години живот, и той не желае да му причини болка като подписа отказ от изследването! Направихме допълнителни рентгенови изследвания, търсейки процес в друг орган, но не открихме. Но в диференциалнодиагностичен аспект влиза възпалителен процес, така, че назначих антибиотик през устата, докато провеждахме изследванията.  С огромна радост разбрах, че на 10-ия ден при направената  контролна снимка нямаше и следа от кръглите сенки! Представих случая на колегиум и тогава получих оценка 6+ от проф. Ничев, но аз отговорих, че 6+ получавам не аз, а  дядото, към когото съдбата е много благосклонна! Всички колеги тогава научихме от проф. Ничев, че в случая става въпрос за  така наречената  сегментна(кръгла) пневмония.

След много години клинична работа се посветихте на профилактиката. Кое предопредели този Ваш избор?

Профилактиката наистина е мой приоритет! Много харесвам една стара и много вярна максима: ”Един грам профилактика, тежи много пъти повече от един килограм лечение”. В работата ми в белодробна клиника и сега в доболничната помощ, аз виждах и виждам страданието в очите на нашите белодробно болни пациенти, от които 85-90% са пушачи, а от непушачите две трети  живеят или работят с пушачи. Така при старта на здравната реформа през 2001г. предложих на Ръководството на Белодробната болница, в която работех, да призовем пушачите за безплатни профилактични прегледи. Сърдечно благодаря на директора г-н Любчо Пенев, който прие предложението. Интересът беше изключително голям! И така до 2007г. През 2011г. заедно с учители, икономисти, певци създадохме Сдружението „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, което и до днес продължава да работи активно в борбата с тютюнопушенето, помагайки на пушачите да отказват цигарите. Привлякохме и част от шоу бизнеса, като организирахме от 2009, 2016, 2019 до сега  концерти” За живот без тютюнев дим”.

Програмата за скрининг на рака на белия дроб в столицата вече набра скорост и хората търсят тази услуга, има и заявено намерение в недалечно бъдеще нейният обхват да бъде разширен и за други региони на страната. Кога очаквате да се случи това?

През 2018 г. стартирахме проект”Грижа за белодробното здраве на столичани” с подкрепата на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова. Предоставен ни бе флуорограф на територията на Втора МБАЛ, където започнахме прегледите. През 2019 г. получихме подкрепата и от МЗ, като ни бе предоставен флуорографа в още два града на страната - Враца и Благоевград. В прегледите призоваваме пушачите и пасивните пушачи като рисков контингент за белодробни заболявания. Искрено се надявам да получим подкрепа и през следващата година да продължим прегледите. Резултатите са изключително полезни за хората.

Борбата с тютюнопушенето е друга кауза, на която сте посветили много усилия през годините. Сега като че ли идва ред на превенцията по отношение на електронните цигари. Тези дни Министерският съвет включи още един синтетичен канабиноид в списъка на опасните наркотични вещества, той също се използва в течен вид за пушене с електронни устройства. Познаваме ли обаче  истинската опасност от този вид пушене?

Много тревога буди у мен широкото разпространение на новите електронни устройства за пушене, които са много примамливи за младите хора. Властите на САЩ алармираха вече за смъртни случаи на хора, пушещи електронни цигари. За електронните цигари има независими проучвания, които доказват вредното им влияние върху човешкия организъм, но за така наречените „бездимни цигари“ не разполагаме с независими клинични проучвания, защото е твърде кратко времето на тяхното разпространение.Разполагаме с  лабораторни изследвания, при които се установява в ин витро условия, че инхалирането на дим от конвенционална цигара, бездимна цигара и пара на електронна цигара в продължение на 72 часа върху епителни и гладкомускулни клетки от дихателна лигавица води до стимулиране на медиаторите на възпалението и образуването на колаген  и при  трите вида цигари. Авторите правят заключение, че след години ще говорим за ХОББ, причинена от електронни и бездимни цигари. В моята практика искам да споделя, че имам двама пациенти ,които пушат бездимни цигари от 6 и 9месеца, които имат кръвохрачене и при които от изследванията не се установиха други причини. При друг пациент  имаше кървене от венците. Вероятно дима от „бездимната цигара” има токсично въздействие върху кръвоносните съдове! Ние сме задължени да информираме хората за примери от практиката, а те сами да направят своя избор!

И накрая, вместо финал, ще Ви задам въпрос, свързан с професионалното прегаряне. Как се борите с него и какво бихте посъветвали Вашите колеги, които се подложени на това изпитание буквално всеки ден?

Наистина нашата работа е много натоварена, защото общуваме с болни хора! Особено в периодите на грипна епидемия броят на пациентите нараства значително. Важно е да се запазим ние лекарите здрави, като редуваме работата с почивката! Знае се  , че природата зарежда. Нека посветим повече време на разходката в планината, където има изобилие от отрицателни йони – те изпълват  въздуха с много кислород, от който имаме нужда. Да не забравяме колко важни са позитивното мислене, хармонията със себе си и околния свят и усмивката! Да се усмихнеш сутрин на хората около теб  - това толкова силно зарежда!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hVrP


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август
04.08.2020 18:59:14 Надежда Ненова

Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август

Анексът към НРД с новите цени на клиничните пътеки ще бъде подписан най-вероятно следващата седми ...

 221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения
04.08.2020 18:43:13

221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения

842-ма са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в страната, като най-много от тях – 221, са ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...