!
Сряда, 24 Април 2024
27
окт
1
 

Д-р София Ангелова: Да се усмихнеш сутрин на хората около теб – това толкова силно зарежда!

Неделя, 27 Октомври 2019 | 09:39:37 Невена Попова
1

Д-р София Ангелова е пулмолог с дългогодишна практика. Повече от три десетилетия  е посветила на пациентите в столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести, в момента работи на индивидуална специализирана практика
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р София Ангелова е пулмолог с дългогодишна практика. Повече от три десетилетия  е посветила на пациентите в столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести, в момента работи на индивидуална специализирана практика и е Председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести

Д-р Ангелова, как избрахте медицината за своя съдба?

Моята история е интересна, но тя е показателна, че когато много силно си заложил в подсъзнанието някаква мечта, тя се сбъдва, въпреки новопоявили се обстоятелства! Не съм потомствен лекар. В детството си винаги съм мечтала да стана лекар и в детските игри , винаги се въплащавах в ролята на лекар, но в последната година от гимназията се увлякох по един конкурс, в който участвах с разработка  тема „Моят роден край-твърдина на българщината”. Условието беше, ако се класираш в първите 10 места, влизаш в Софийския университет без кандидатстудентски изпит! И така, аз участвах, представих се много добре на републиканско ниво и бях класирана успешно. Така, щастлива реших, че съм осъществила втората си мечта -журналистиката! Но, за съжаление  в деня на моя абитуриентски бал, аз получих информация от ЦК на Комсомола тогава, че не съм класирана! В първия момент за мен това беше голям шок, но в следващия момент, веднага след бала, се мобилизирах, напрегнах всички сили и започнах да се подготвям за кандидатстудентския изпит в Медицинска академия тогава! Както казва Фридрих Ницше“ Всичко, което не ме убива ме прави по-силен“. И така с успешно издържан изпит станах студентка по медицина! Съдбата си каза тежката дума! Завърших медицина с Хипократов медал, който ме задължи още повече да бъда достоен лекар!

Какво Ви мотивира да се посветите на пулмологията?

Що се отнася до пулмологията, голяма роля за избора ми  изигра моят пръв учител проф. Ванко Ничев! Невероятен ерудит! Не само много знаещ, но и с изключително умение предаваше своите знания на нас, неговите ученици! Визитациите с проф. Ничев бяха като спектакъл в Народния театър, в най-добрия, най-благородния смисъл на думата. Те бяха изключително полезни, обогатяваха ни и с много нови знания и много артистизъм. Проф Ничев за мен е един незабравим човек, пред когото се прекланям най-искрено. Огромно уважение изпитвам и към другите мои учители по пулмология и фтизиатрия -проф. Петър Добрев, проф. Никола Алексиев и проф. Милчо Милчев. Сутрешните рапорти в Белодробната болница за всички нас, младите асистенти тогава, бяха място за черпене  на много знания и опит и в същото време сериозен изпит за всеки от нас, който докладваше свой пациент за обсъждане. Пазя този спомен в сърцето си завинаги.

Ще ни разкажете ли за някой драматичен случаи от практиката Ви като млад лекар, който няма да забравите никога?

Да, с удоволствие! Работих в клиниката при проф. Ничев като млад асистент. При мен постъпи дядо на 87 години, в добро за възрастта състояние, но с много „зловеща рентгенография“ – на рентгеновата снимка двустранно в белите дробове се виждаха кръгли сенки, наподобяващи метастази от карцином.

В такива случаи по правилата на диагностиката трябваше да се направи бронхоскопско изследване с биопсия, но неговият внук беше категоричен, че съдбата е дала на дядо му толкова години живот, и той не желае да му причини болка като подписа отказ от изследването! Направихме допълнителни рентгенови изследвания, търсейки процес в друг орган, но не открихме. Но в диференциалнодиагностичен аспект влиза възпалителен процес, така, че назначих антибиотик през устата, докато провеждахме изследванията.  С огромна радост разбрах, че на 10-ия ден при направената  контролна снимка нямаше и следа от кръглите сенки! Представих случая на колегиум и тогава получих оценка 6+ от проф. Ничев, но аз отговорих, че 6+ получавам не аз, а  дядото, към когото съдбата е много благосклонна! Всички колеги тогава научихме от проф. Ничев, че в случая става въпрос за  така наречената  сегментна(кръгла) пневмония.

След много години клинична работа се посветихте на профилактиката. Кое предопредели този Ваш избор?

Профилактиката наистина е мой приоритет! Много харесвам една стара и много вярна максима: ”Един грам профилактика, тежи много пъти повече от един килограм лечение”. В работата ми в белодробна клиника и сега в доболничната помощ, аз виждах и виждам страданието в очите на нашите белодробно болни пациенти, от които 85-90% са пушачи, а от непушачите две трети  живеят или работят с пушачи. Така при старта на здравната реформа през 2001г. предложих на Ръководството на Белодробната болница, в която работех, да призовем пушачите за безплатни профилактични прегледи. Сърдечно благодаря на директора г-н Любчо Пенев, който прие предложението. Интересът беше изключително голям! И така до 2007г. През 2011г. заедно с учители, икономисти, певци създадохме Сдружението „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, което и до днес продължава да работи активно в борбата с тютюнопушенето, помагайки на пушачите да отказват цигарите. Привлякохме и част от шоу бизнеса, като организирахме от 2009, 2016, 2019 до сега  концерти” За живот без тютюнев дим”.

Програмата за скрининг на рака на белия дроб в столицата вече набра скорост и хората търсят тази услуга, има и заявено намерение в недалечно бъдеще нейният обхват да бъде разширен и за други региони на страната. Кога очаквате да се случи това?

През 2018 г. стартирахме проект”Грижа за белодробното здраве на столичани” с подкрепата на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова. Предоставен ни бе флуорограф на територията на Втора МБАЛ, където започнахме прегледите. През 2019 г. получихме подкрепата и от МЗ, като ни бе предоставен флуорографа в още два града на страната - Враца и Благоевград. В прегледите призоваваме пушачите и пасивните пушачи като рисков контингент за белодробни заболявания. Искрено се надявам да получим подкрепа и през следващата година да продължим прегледите. Резултатите са изключително полезни за хората.

Борбата с тютюнопушенето е друга кауза, на която сте посветили много усилия през годините. Сега като че ли идва ред на превенцията по отношение на електронните цигари. Тези дни Министерският съвет включи още един синтетичен канабиноид в списъка на опасните наркотични вещества, той също се използва в течен вид за пушене с електронни устройства. Познаваме ли обаче  истинската опасност от този вид пушене?

Много тревога буди у мен широкото разпространение на новите електронни устройства за пушене, които са много примамливи за младите хора. Властите на САЩ алармираха вече за смъртни случаи на хора, пушещи електронни цигари. За електронните цигари има независими проучвания, които доказват вредното им влияние върху човешкия организъм, но за така наречените „бездимни цигари“ не разполагаме с независими клинични проучвания, защото е твърде кратко времето на тяхното разпространение.Разполагаме с  лабораторни изследвания, при които се установява в ин витро условия, че инхалирането на дим от конвенционална цигара, бездимна цигара и пара на електронна цигара в продължение на 72 часа върху епителни и гладкомускулни клетки от дихателна лигавица води до стимулиране на медиаторите на възпалението и образуването на колаген  и при  трите вида цигари. Авторите правят заключение, че след години ще говорим за ХОББ, причинена от електронни и бездимни цигари. В моята практика искам да споделя, че имам двама пациенти ,които пушат бездимни цигари от 6 и 9месеца, които имат кръвохрачене и при които от изследванията не се установиха други причини. При друг пациент  имаше кървене от венците. Вероятно дима от „бездимната цигара” има токсично въздействие върху кръвоносните съдове! Ние сме задължени да информираме хората за примери от практиката, а те сами да направят своя избор!

И накрая, вместо финал, ще Ви задам въпрос, свързан с професионалното прегаряне. Как се борите с него и какво бихте посъветвали Вашите колеги, които се подложени на това изпитание буквално всеки ден?

Наистина нашата работа е много натоварена, защото общуваме с болни хора! Особено в периодите на грипна епидемия броят на пациентите нараства значително. Важно е да се запазим ние лекарите здрави, като редуваме работата с почивката! Знае се  , че природата зарежда. Нека посветим повече време на разходката в планината, където има изобилие от отрицателни йони – те изпълват  въздуха с много кислород, от който имаме нужда. Да не забравяме колко важни са позитивното мислене, хармонията със себе си и околния свят и усмивката! Да се усмихнеш сутрин на хората около теб  - това толкова силно зарежда!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nbV#

Манолова 19.04.2022 18:58:47

Хора,не се лъжете да посещавате София Ангелова. Всичко което говори по ТВ,където често я канят е за реклама за да отидете в кабинета й, но там единственото което ще получите е навикване, грубо отношение,грабване на направлението и възможно най бързо през вратата и да влиза следващия баламурник. Има добри и загрижени лекари но Ангелова не е от тях, не се лъжете!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...