!
Неделя, 23 Юни 2024
11
апр
4
 

Д-р Спасов: 15-те минути за преглед означават лимитиране на пациентите

Не трябва да се върви по пътя на рестрикциите, категоричен бе той

Вторник, 11 Април 2023 | 09:49:11
4

„За мен истината е, че с определянето на тези 15 минути за преглед Касата се опитва да ограничи броя на прегледите и да намали плащанията, т.е. публичните разходи за здравеопазване“. Това заяви пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Мирослав

„За мен истината е, че с определянето на тези 15 минути за преглед Касата се опитва да ограничи броя на прегледите и да намали плащанията, т.е. публичните разходи за здравеопазване“. Това заяви пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов по повод предложението на НЗОК да бъде въведено фиксирано време за преглед на пациентите.

„За нас това означава лимитирана бройка пациенти, които можем да прегледаме в рамките на работното ни време, и формиране на листа на чакащите. Това означава влошаване на здравното обслужване на хората“, каза още д-р Спасов.

По думите му с въвеждането на електронното здравеопазване идеята е била да се работи в реално време и всеки общопрактикуващ лекар да прецени сам какво време ще е нужно за всеки пациент.

Общопрактикуващият лекар даде пример – ако майка отиде с детето си, което е с хрема, този преглед може да е 1 до 5 минути, т.е. остават минути, докато се отвори времето на следващия пациент.

„Работното ми време е 8 часа; ако преглеждам по четири човека на час, така за 8 часа преглеждам 32-ма души, а на 33-тия му казвам, че ако иска да се прегледа, Касата вече не плаща и той сам трябва да си плати. Или затварям кабинета и му казвам да се оправя сам“, даде пример д-р Спасов.

Той коментира ситуацията с преговорите, които текат в момента.

„Първият въпрос, който може да бъде зададен, е защо закъсняха преговорите за този рамков договор. Знаем, че имаше обструкция от страна на НЗОК, която е монополист. През годините имаше много предложения от страна на НСОПЛБ, които можеха да облекчат нашата работа – и за прословутото 24-часово разположение, и за непрекъснатите телефонни обаждания по всяко време на денонощието, вайбър-конуслатциите и телемедицината, които не се заплащат и т.н. За съжаление, Касата игнорираше тези наши предложения. Все повече се върви към една рестриктивна политика. Все повече се говореше за обръщане на пирамидата, за увеличавана не бюджетите, за функциите на общопрактикуващите лекари, но това не се случва. Виждаме, че се отделят все повече пари за болнична помощ, за лекарства, с растящи цени, непрекъснато се разкриват нови лечебни заведения, което не корелира с намаляващия брой на общопрактикуващите лекари при същия брой население в България“, категоричен бе д-р Спасов.

Той все пак сподели, че прегледите едва ли ще намалеят, защото нито един пациент, който е дошъл пред кабинета, не е бил върнат.

„Хората обаче не искат да разберат, че всеки пациент се нуждае от различно време. Ние имаме и друга дейност, която не е видима за медиите и за обществото – наблюдение, консултации ,проследяване, домашни посещения“, коментира още лекарят.

Той бе категоричен, че не трябва да се върви към рестрикции.

„Обратното трябва да се мисли как да се улесни работата не само на общопрактикуващите лекари, но и на Спешна помощ, където са неосигурените пациенти. На лекарите в доболничната помощ, в болничната помощ, защото голата истина е, че се опитваме да правим здравеопазване с минимална здравна вноска с все по-намаляващ брой лекари“ заключи д-р Спасов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ez6Q

Гост 12.04.2023 21:46:32

Да им спрат капитацията! Пари без работа не се дават! Да се премахне задължително здравно осигуряване! Който иска да се лекува ще си плаща!

Гост 11.04.2023 10:51:57

Това сега хуманен лекар ли е,някакъв търговец ли е?

до Гост 11.04.2023 10:55:45

Като почнеш да чакаш с дни и седмици за преглед, ще разбереш какво е! Отивай на ветеринар, ама и там ще чакаш.

Гост 11.04.2023 10:43:55

Който не иска да чака-плаща, който не иска да плаща-чака.


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...