!
Неделя, 19 Май 2024
30
ян
7
 

Д-р Станимир Георгиев: Най-истинската ценност за мен са честността и искреността

Неделя, 30 Януари 2022 | 12:28:30 Невена Попова
7

Д-р Станимир Георгиев е роден в Разград, завършва медицина през 2012 г. в МУ - Варна. Започва кариерата си в отделението по вътрешни болести на областната болница в родния си град. Придобива специалност "Ортопедия и травматология" и остава на работ
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Станимир Георгиев е роден в Разград, завършва медицина през 2012 г. в МУ - Варна. Започва кариерата си в отделението по вътрешни болести на областната болница в родния си град. Придобива специалност "Ортопедия и травматология" и остава на работи в същото отделение на болницата.    

Д-р Георгиев, разкажете накратко за себе си - какво Ви мотивира да станете лекар? 

За разлика от много колеги, аз не съм от лекарско семейство. Завърших гимназия в родния си Разград, в паралелка с усилено изучаване на биология и английски език. Имах прекрасни учители, запалих се по биологията и така неусетно направих своя избор. Начинът на преподаване, общата атмосфера, подкрепата, която ми даваха преподавателите ми създаде у мен усещането, че мога да се справя и така взех решението.

Има ли принос семейството Ви в този избор?

Огромен. Дължа им признателност, за това, че застанаха зад мен и бяха моя опора през цялото ми следване и по-късно, когато тръгнах по пътя си на лекар и реших да специализирам ортопедия и травматология.

А как се случи това?

Първоначално интересът ми беше към кардиологията. Започнах работа в Кардиологичния сектор на Вътрешното отделение в разградската болница. След това преминах в Спешното отделение, работата ме увлече и така разбрах, че призванието ми е да бъда ортопед травматолог. Тръгнах по този път и не съжалявам.

Кои са учителите Ви в специалността?

Д-р Борислав Борисов, който от първия ми работен ден ми подаде ръка и започна да ме въвежда в професията. Започнахме от малките неща – как се прави превръзка, що е това рана. На пръв поглед изглежда елементарно, но е много важно. И до днес той е най-големият ми учител, човекът, който ми дава кураж и опора.

Искам обаче да добавя и още нещо – освен добрият учител е важна и добрата работна атмосфера. Благодарен съм на колегите си за доверието и подкрепата. Знам, че винаги мога да разчитам на тях и че никога няма да ме подведат.

Разкажете за интересен случай от практиката Ви, който е оставил траен спомен в съзнанието Ви?

Имахме случай в отделението с малко дете – кърмаче, на няколко месеца, с травма на едно от пръстчетата на ръката. Въпреки усилията на целия ни екип, не успяхме да спасим цялото пръстче, наложи се да ампутираме част от него. Реакцията на родителите беше изненадваща, приеха ситуацията, довериха ни се, подкрепиха решението, което взехме. Две години по-късно те дойдоха при нас с детето, благодариха ни. Дори бяха написали писмо до местния вестник. Такива случаи не се забравят, те носят сила и удовлетворение. Всички в отделението помним този случай, не само аз.

Как се промени според Вас специалността през последните години, как новите технологии преобърнаха възможностите за успешно лечение на тежкия травматизъм?

Специалността се промени много, тя се развива изключително бързо в положителна посока. Сега операциите са много по-щадящи и по-малко травмиращи, а връщането към нормален живот е много по-бързо.

Какви пациенти най-често търсят помощ в ортопедията?

Все повече много възрастни хора идват при нас с тежки фрактури и, за съжаление, в тежко увредено общо състояние, самотни, изоставени, понякога безпомощни. Лечението им е трудно, възстановяването също. А за детската патология мога да кажа, че тя е сезонна, нещо като грипна вълна. Като цяло имаме много пациенти, които имат нужда от нас.

Кое според Вас е най-важното в общуването с пациента и неговите близки?

Освен професионализма, професионалното отношение, това са доверието и човечността. Да накараш болния да ти повярва, да си подадете ръце и да вървите заедно към общата цел. Ще кажа и това, че лечението в ортопедията не се свежда само до операцията, важен е и следоперативният период. И тогава ортопедът трябва да е близо до пациента, категорично.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Умението да разбират другия, да бъдат добронамерени във всякакви ситуации.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Автомобилите и футболът.

Ако трябва да обобщите накратко - коя е най-истинската ценност, в която вярвате, принципът, който се стараете да отстоявате винаги като човек и лекар?

Честността и искреността.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kpqQ

Георги Георгиев 04.02.2022 20:12:13

Най добрият лекар и човек, когото познавам!

Bird.BG 30.01.2022 18:58:12

Като говорим за ЧЕСТНОСТ и ПРОЗРАЧНОСТ - Парламентарен съветник на ПП “Възраждане” с офшорки и 1,6 милиона дълг към НАП Депутатката Елена Гунчева от “Възраждане” получава ценни съвети в сферата на “финанси, икономика и европейски фондове” от Стефан Бъчваров, който е назначен за неин нещатен парламентарен сътрудник. Бъчваров е свързан с офшорка на Сейшелите и с 24 фирми, от които 5 имат над 1,6 млн. лв. задължения към НАП. Бъчваров преди време е бил активист на БСП. Гунчева описва пред “24 Часа” отношенията им така: “Познаваме се от много години, ползвала съм го като консултант по търговски дела като адвокат и знам, че мога да му имам доверие”. Депутатката нашумя след назначаването на доц. Атанас Мангъров за сътрудник по медицина, след като се разбра, че прокуратурата го проверява за всяване на паника сред населението. Фирми с дългове към НАП Стефан Бъчваров е управител на 5 фирми със задължения към НАП в големи размери: ПУРА ВИДА 13 ЕООД с 594 хил. лв., ЗЕРО ГРУП ООД с 541 хил. лв., АЛЕСТРА ЕООД с 262 хил. лв., ВИНАРСКА ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД с 172 хил. лв., и КУКИ ЕООД 72 хил. лв. В две от тях Бъчваров е едноличен собственик чрез друга негова фирма – Агенция Сити Консултинг ЕООД. Общите задължения към НАП на фирмите управлявани от нещатния сътрудник в парламента са над 1 милион и 640 хиляди лв. Данните се засичат благодарение на информационната система на БРРД, която обединява различни публични регистри за проследяване на активите на властимащи и оперативно интересни лица. В архива на НАП за съобщения до данъчни длъжници по чл.32 от ДОПК, има десетки съобщения до Бъчваров. Последното е с дата 18.10.2021 г.

НПО 30.01.2022 13:12:32

Като говорим за честност, прозрачни ли са резултатите ви от лечение? Или медицината е изкуство и никой няма право са пита?

Bird.BG 30.01.2022 18:59:03

ЗЕРО ГРУП и КУКИ ЕООД - oтносно НПО-то...

Гост 30.01.2022 14:43:51

Има право да пита само компетентен в областта на медицината.

Лекар 01.02.2022 00:24:59

Не е баш така. Статистиката за успеха от лечението трябва да бъде достъпна за всички, които искат да направят своя избор.

д.рРумен Русанов 30.01.2022 13:08:44

Млад специалист с данни за възходящо проесионално развитие.Когато Хипократ е писал клетвата е имал за мозел лекар като него.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...