!
Понеделник, 22 Юли 2024
26
септ
 

Д-р Стефан Митев: Най-голямото предизвикателство са комплексните случаи

Неделя, 26 Септември 2021 | 12:17:45 Петър Цикалов


Д-р Стефан Митев е лекар по дентална медицина в дентални клиники ЕО Дент, роден през 1987 година, който завършва висшето си образование през 2012 година в Медицински университет - София. В периода от 2017-2020 специализира в Медицински университет
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Стефан Митев е лекар по дентална медицина в дентални клиники ЕО Дент, роден през 1987 година, който завършва висшето си образование през 2012 година в Медицински университет - София. В периода от 2017-2020 специализира в Медицински университет - Варна и след успешно положени изпити придобива специалност по Протетична дентална медицина. През 2021 решава да продължи обучението и развитието си, като записва и втора магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Д-р Митев работи в областта на протетичната и естетичната дентална медицина, консервативното зъболечение и ендодонтията. За него здравата и красива усмивка е основна цел, защото чрез нея той дарява увереност и самочувствие на своите пациенти. Д-р Митев е преминал и разнородни следдипломни теоретични и практически курсове както в България, така и в чужбина.

Д-р Митев, какви спомени запазихте от обучението си в университета? Коя година за вас бе с най-приятни емоции?

Спомените от университета, които пазя и до днес, определено бих определил като приятни. Имаше стрес, разбира се, но е нормално. От една система на обучение преминахме на друга – лекции, практически упражнения, изпити, работа на фантомни модели и впоследствие - лечение на пациенти. Запознаването с много нови хора, създаването на контакти, които се подържат и до днес.

Бих определил три изключително емоционални момента. Първият е когато видиш класирането и разбереш, че си приет в Медицински университет – София, въпреки огромната конкуренция. Вторият – в трети курс, когато започнахме да работим с пациенти. Може би тогава осъзнах мисията да помагаш, като лекуваш. И третият е дипломирането – усърдната работа и учене се увенчаха с успех. Тогава разбрах и огромната отговорност, която ми предстои да понеса.

Как се насочихте към протетичната денталната медицина? Кое беше в основата на избора ви?

Мога смело да кажа, че протетичната дентална медицина избра мен. Това беше любов от пръв поглед, още от първи курс. Затова и след дипломирането записах специализация към Медицински университет-Варна и от 1-ви януари 2021 година имам свидетелство за призната специалност по протетична дентална медицина. Това е една моя сбъдната мечта.

Тази специалност е изключително комплексна и сложна. Успехът на протетичното лечение зависи от прецизно изпълнена предварителна лечебна подготовка от специалисти от други сфери на денталната медицина, изключителна колаборация с пациента, правилно планиране, колаборация със зъботехническата лаборатория и стриктно проследяване и поддръжка след приключване на лечението.

За мен тази специалност е короната на денталната медицина. Удовлетворението да възстановиш хранене, говор, естетика, самочувствие е несравнимо. Променяме живота на хората!

Кои са били най-сложните казуси, които до момента сте срещали в практиката си? Разкажете ни малко за някой от тях.

Всеки казус е строго индивидуален и изисква определен лечебен план. Определено най-голямо предизвикателство са комплексните случаи. Тогава се сформира екип от специалисти – ендодонти, хирурзи, имплантолози, пародонтолози. Заедно осъществяваме прецизна диагностика и обсъждаме възможните лечебни планове, които да представим на пациента. Комплексното лечение е много продължително, но си струва да извървим пътя заедно с пациента. Имам огромното удоволствие да работя в най-голямата дентална клиника в България, екип от над 100 дентални лекари. Работя в екип с определени от тях, разбираме се прекрасно, разчитаме един на друг и се грижим за перфектното изпълнение на лечебния план, за да предоставим най-доброто на нашите пациенти.

Д-р Митев, случвало ли се е по спешност да трябва да приемете пациент след работно време?

Разбира се. Това е ежедневие. Давал съм и нощни смени, на които съм поемал спешни пациенти. Ходил съм извънредно на работа, дори и когато съм бил в отпуск. Няма как, ние сме лекари и когато се налага, сме на линия да помагаме на нашите пациенти.

Разкажете ни малко повече за някои от процедурите, които извършвате. Кои от тях са най-притеснителни за пациентите?

Пациентите свързват нашата професия с болка. Може би това е насадена нагласа от миналото. И определено редовният въпрос е дали ще боли. А повечето процедури са свързани с болково усещане. Но основен принцип в съвременната дентална медицина е да се осъществява лечение без болка. Така че прилагам анестезия винаги, когато се налага.

Тази година сте записали втора магистратура - специалност Обществено здраве и здравен мениджмънт. Как решихте да предприемете тази крачка?

Тази магистратура дойде като естествено продължение на моя професионален път. Определено е предизвикателство, но се надявам да получа компетентност и умения в здравния мениджмънт. Ние, лекарите, трябва да можем и да организираме работния процес, да ръководим екип, да менажираме всичко, свързано с практиката, била тя малка или голяма. Затова смятам, че тази магистратура ще ми бъде от полза.

Д-р Митев, трудно ли е на зъболекарите да работят по време пандемия? Как се отразиха COVID вълните на професията ви?

Категорично да! Тежък момент беше затварянето март 2020 година. Пред нас дойде дилемата да работим или не. Аз лично спрях работа за две седмици. Но после се върнах. Поемах спешни пациенти при спазване на всички предписани мерки. После ситуацията се поуспокои, върнахме се в нормален ритъм, но малко по-различен от преди пандемията.

Бихте ли се развивали в областта на оралната хирургия, или в естетичните интервенции, като поставяне на филъри?

Оралната хирургия не е за мен, макар и да съм работил в началото на моята практика. Разчитам на колеги, тесни специалисти, които имат опит и компетентност. Предпочитам да съм на 100% в протетичната дентална медицина, отколкото на 20% в 5 други сфери на денталната медицина.

Но естетичните интервенции, поставянето на филъри определено будят интерес и смятам да се развивам и в тази област. Тя е свързана с моята специалност. Засега обаче разчитам на колегите дерматолози.

Кой се е явявал за вас най-голяма подкрепа по време на следването ви?

Моето семейство, разбира се. Това е една безрезервна подкрепа, която продължава и до днес. Ще съм им благодарен цял живот и се надявам да не ги разочаровам.

Ако не се бяхте занимавали с дентална медицина, какво друго щяхте да практикувате?

Това е интересен въпрос. Моята детска мечта беше да уча ветеринарна медицина. Изпълних я частично като кандидатствах и ветеринарна медицина, и стоматология, и ме приеха. Но избрах денталната медицина и не съжалявам.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SkH4


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...