Четвъртък, 08 Декември 2022
24
окт
24
 

Д-р Стойчо Кацаров за заблудата за търговския статут на болниците

Понеделник, 24 Октомври 2022 | 17:17:05
24

Мнозина у нас вече са убедени, че премахването на търговския статут на болниците ще разреши проблема с дълговете, а медицинската помощ ще се подобри, но формата на регистрация не само няма отношение към дейността, но няма отношение и към финансовият ре

Мнозина у нас вече са убедени, че премахването на търговския статут на болниците ще разреши проблема с дълговете, а медицинската помощ ще се подобри, но формата на регистрация не само няма отношение към дейността, но няма отношение и към финансовият резултат на болниците. Това пише в свой анализ бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров за сайта czpz.org.

Ето пълния текст на анализа:

Една от най-широко разпространените заблуди в нашето здравеопазване е, че болниците трупат дългове, защото са търговски дружества. В следствие на това имаме лоша медицинска помощ. Посланието „Вън търговците от храма!“ добави библейски аргументи за посоката на реформа.

Мнозина у нас вече са убедени, че премахването на търговския статут на болниците ще разреши проблема с дълговете, а медицинската помощ ще се подобри.

Как стоят всъщност нещата?

Болниците са само една от структурите, описани в Закона за лечебните заведения. Интересно е, че всички, които се обявяват против с търговския статут визират само болниците, но не и останалите лечебни заведения (например за първична или специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностични лаборатории и др.), въпреки, че и те са регистрирани по търговския закон.

Забележително е също, че тези, които смятат, че болниците не трябва да са търговски дружества, не казват какви трябва да са.

В Закона за лечебните заведения и сега съществуват възможности, освен като търговски дружества, лечебните заведения да се регистрират като кооперации, а лекарите също могат да упражняват дейност, като физически лица. Освен това за някои държавни болници, като ВМА, МВР болница, Транспортна болница, не се изисква никаква регистрация и те на практика са част от държаната администрация.

Заблудата за търговския статут започва със създаването на впечатление, че Търговския закон изчерпва всичко свързано с болниците, а това изобщо не е така. Напротив, всички изисквания към структурата и дейността на лечебните заведения са заложени в Закона за лечебните заведения и подзаконовите нормативни актове – наредба 49 и други, издадените на основание на този закон. Препратката към Търговския закон е само относно формата на регистрация и нищо повече.

Както стана дума, Законът за лечебните заведения позволява регистрация по Закона за кооперациите. Няма пречка със закона се допусне и друга форма на регистрация – например по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или друг. Няма пречка да се опише и специална форма за регистрация за лечебните заведения, различни от всички други видове. Кому е нужно обаче, след като това няма да промени нито дейността, нито структурата на болниците, а само формата на управление? Какво значение има дали ръководителят се нарича, Управител, Изпълнителен директор, Председател, Главен лекар или нещо друго, щом дейността е една и съща? Следователно, дори да сменим формата на регистрация, това няма да измени по същество дейността на болниците.

Освен, че няма значение за дейността, формата на регистрация на болниците няма отношение и към финансовият резултат на болниците. Финансовият резултат е разликата между приходите и разходите за определен период от време. Дали ще бъде търговско дружество, кооперация, фондация или нещо друго, лицето може да има повече приходи от разходи или обратното. Ако това лице натрупа дългове някой трябва да ги плати. ВМА, която никога не е била регистрирана, като търговско дружество беше натрупала дългове от над 100 милиона лева, които Правителството изплати с пари от нашите данъци (което си беше непозволена държавна помощ, между другото). Този пример, който не е единствен показва, че не е нужно да си търговско дружество, за да трупаш дългове.

Вярно е и обратното – може да си търговско дружество и да не трупаш задължения – факт е, че повечето частни болници са в много добро финансово здраве, както и повечето лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ. Вярно е, че повечето държавни болници имат дългове. Факт е обаче, че не всички държавни болници са задлъжнели.

Разликата във финансовите резултати на болниците не е заради формата на регистрация, защото и едните и другите са регистрирани като търговски дружества по търговския закон. Причините държавните да трупат дългове са други, но те не са предмет на този анализ. За нуждите на този анализ е достатъчно доказателството, че не формата на регистрация води до дългове.

Налагането на мнението, че медицинската помощ е лоша и болниците трупат дългове, защото са търговски дружества създава измамна илюзия, че с промяната на формата на регистрация, ще се решат тези проблема. Това насочва усилията в неправилна посока и отклонява общественото внимание от същинските проблеми и действителните причини за лошото състояние на здравната ни система.

Ако някой, някога промени формата на регистрацията на болниците, ще даде най-голямото доказателство, че не тя е причина за дълговете и за лошото медицинско обслужване. С други думи ще докаже на всички, че тезата му не е вярна.

Нещо повече, може с голяма вероятност да се направи прогноза, че медицинската помощ не само няма да се подобри от такава промяна, но ще се влоши. Регистрацията по Търговския закон, макар сама по себе си да не създава конкурентна среда, е предпоставка и условие за развитието ѝ, а конкуренцията е най-добрия способ за постигане на добро качество и икономично използване на средствата. Ограничаването ѝ, може само да влоши нещата.

„Вън търговците от храма!“ може да гали слуха на мнозина, но тук говорим за система на здравеопазване, а не за вяра. В самата Библия е казано да не смесваме житейските и Божиите неща. „Иисус им каза: „Като е така, отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу.“ Марк 12:17“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1UuC

СМЯХ!! 29.11.2022 18:59:57

Хубаво, че се е сетил, че има и други ЛЗ, освен болниците! А защо не се сети, че същите тези ЛЗ купуват всичко с ДДС, а услугата, която предлагат е без ДДС?? Не, че в болниците е различно. Къде потъва ДДС-то, след като не може да се върне към ЛЗ??

Гост 25.11.2022 14:25:33

Стойчо Кацаров - кога стана доктор?

д-р Хаус 31.10.2022 13:02:53

СТОЙЧО ТЪПАКА ДА СЕ СКРИЕ НЯКЪДЕ И ДА СИ ЗАТВАРЯ ЧОВКАТА!

Surg 28.10.2022 19:32:32

И това се нарича анализ????? Пасквил и имитация, иначе е прав

ЛЕКАР 27.10.2022 09:34:28

В този анализ се пропуска здравноосигурителният модел и връзката с финансирането на лечебните заведения.

виж в НАЦИД 26.10.2022 11:00:07

д-р Димитър Батуров от МБАЛ „Надежда“ дълго е учил медицина - от 1985 до 1993 г. Той има ОНС „доктор“ в професионално направление „Общ. комуникации и информ. науки“ и е доцент в професионално направление „Туризъм“, а не медицина.

Гост 25.10.2022 12:16:51

М-даа.., безспорна истина - не търговския статут на болниците е причина да трупат дългове. Причината е политическа...

Гост 25.10.2022 10:06:32

Правилно! Разходите - пазарни, приходите - по измислени цени. Изходът - ОСТОЙНОСТЯВАНЕ! ПО ПАЗАРНИ ЦЕНИ!!!

Гост 25.10.2022 08:24:04

Не красивия, а крадливия

Гост 25.10.2022 08:23:02

Сегашният посерко се опитва да реставрира красивия псевдоелит на ГЕРБ в здравеопазването. В такива случаи нали знаете накрая какво се случва с изпълнителите на поръчки...?

Гост 25.10.2022 00:20:44

Проблемът ,Стойчо,е че разходите на болниците са по Търговския закон,демек според регистрацията...Обаче приходите не са по него а по други разчети,направени не на пазарна основа от НЗОК.Е,затова честните губят а тия с връзките нямат дългове.Щото всичко което се прави е да се дрънкат празни приказки.Къде са изчисленията колко струва лекарската и въобще болничната услуга?Защо Касата ги плаща едно към гьотере? И както е казано в Библията: -Опитахте се,но не можахте ,а тези след вас се осраха!

Хипократ 24.10.2022 23:34:19

Кацаров да се връща и да подгони крадците в здравеопазването. Умен е, прагматичен и не се дава на задкулисието. Пич! само такъв може да изрине далавераджиите в НЗОК, МЗ и т. н.

Гост 26.10.2022 22:34:59

Каква организирана прослава за най-слабия министър!

Гост 24.10.2022 22:51:20

Като си спомня колко слаб министър беше се чудя сега дали той си пише анализите или някой друг му ги пише. Освен това Кацаров като човек е с кофти и негативно излъчване. Абе има нещо много сбъркано в този човек.

Гост 26.10.2022 12:05:10

д-р Стойчо Кацаров е най- добрият министър, който сме имали през последните 20 години.

Гост 24.10.2022 22:15:11

Стойчо си е класа! След него..., тежка непригодност, особено сегашния мишок.

Гост 24.10.2022 21:03:13

Както обикновено Кацаров е много последователен и прав. И не е популист

Гост 24.10.2022 21:40:47

Беше много слаб министър

Гост 24.10.2022 22:49:45

Беше можв би най-удачния министър от много време насам.

Ф20 24.10.2022 18:55:03

Докато има боклуци като този изказал се по_долу и наричаш пациента "ватник" , то как ще ми уважават!

Гост 25.10.2022 12:16:11

Ми ти не си ли ватник ? Реално крадете лекарите точно вие , на които не ви пука дали те са платени или не . Просто ползвате и грабите като цигани един труд и една професия без да ви интересува икономическата логика на това скъпо нещо наречено здравеопазване. И затова ще си патите и плащате накрая с живота си Лекарите свършват И ДРУГИ НЯМА ДА ИМАТЕ. Защото младите лекари ви отсвириха и отсвирват всеки ден. Германският гражданин ше ги има ,не вие ....ватниците.Затова и ви се вика ватници- това са прости чички с просъветски и комунистически възгледи и навици. Пълна скръб.

zz 24.10.2022 17:57:26

Istinata e che ima pomqri lekari specialisti deto kradat po 20 xilqdi leva na mesec i na gore do 100-200 za smetka na sichki ostanali lekari i med sestri s po 1000-2000 leva zaplata da ne govora za sichkite farmaceftichni firmi i targovski pomqri koito sushto izvlichat pari ot tiq dolni sxemi sichko drugo e palnej

Гост 24.10.2022 18:24:51

Истината е ,че вие ватниците нищо не плащате за здравното си обслужвеане независимо в ПИМП ,СИМП или БП. Затова са ниски заплатите на лекарите и затова лечебните заведения изнемогват при пазарни цени на ток вода,отопление,консумативи,софтуер, персонал,заплати осигуровки и т.н . НИЩИЧКО НЕ ПЛАЩАТЕ за да са в добро финансово състояние - здравни вноски символични 25 пъти под реалната себестойност на здравната услуга. ,няма да ви излезе сметката .Скоро,много скоро ще трябва да ходите в чужбина за да се лекувате. Тук няма да остане никой да ви работи в тази сфера, тепърва ше се затварят медицински практтики и здравни заведения поради липса на фактора медицински персонал.

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 24.10.2022 17:42:56

ВИЖ КАКВО СТАВА С ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ-НЯМЯ ЛЕКАРИ,НЯМА СЕСТРИ-ВСИЧКИ ИБЯГАХА ПО КАБИНЕТИ,СТАНАХА ДЖИПИТА ИЛИЛОТИДОХА ДА РАБОТЯВ ПО ФСМП-И БОЛНИЦИТЕ ОСТАНАХА БЕЗ ЛЕКАРИ.ОГРАНИЧИХТЕ ДЕИНОСТА И И ТЯ НЯМА КАК ДА СЕ ИЗДЪРЖА ОТ ЕВТИНИ И МАЛКО ПЪТЕКИ,ЗА ДА МОГАТ БОЛНИТЕ ДА ТЪРСЯТ ПОМОЩ В ЧАСНИТЕ И ДРУГИ ПО ГОЛЕМИ БОЛНИЦИ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...

ЕК ще представлява България при оспорване на допълнителни разходи за COVID ваксина
07.12.2022 17:14:42

ЕК ще представлява България при оспорване на допълнителни разходи за COVID ваксина

Министерският съвет прие проект на протоколно Решение, с което да упълномощи Европейската комисия ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...