Понеделник, 27 Май 2024
21
май
27
 

Д-р Стойчо Кацаров планира промени в МЗ на всички нива

Удължават извънредната обстановка до края на юли

Петък, 21 Май 2021 | 10:20:32
27

В Министерството заварих това, което знаех и преди след лошите медико-статистически показатели по отношение на коронакризата. Иначе не ми харесва темпото на администрацията. Има нужда от корекции самата администрация да работи малко по-бързо и по-ефект

В Министерството заварих това, което знаех и преди след лошите медико-статистически показатели по отношение на коронакризата. Иначе не ми харесва темпото на администрацията. Има нужда от корекции самата администрация да работи малко по-бързо и по-ефективно. Това са ежедневни проблеми, малко по-лошо е отколкото очаквах, но не се оплаквам от тях.

Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV.

По думите му големият здравен проблем е кризата. „Драмата на служебния здравен министър, за разлика от останалите колеги, без да подценявам тяхната работа е, че аз попадам в ситуация на криза и съм натоварен с почти всички отговорности от закона“, каза д-р Кацаров.

Той съобщи, че не за първи път е получил предложение да е министър. „Аз съм човек, който много добре познава здравната система. Знам и силните, и слабите й страни. Повече знам слабите, затова казвате, че съм критик. Критикувал съм ги през цялото време, не съм се притеснявал, независимо кой управлява системата. Винаги съм казвал, че ще се ангажирам, ако се съгласят да извършим определени реформи. Написвам на един лист реформите, които смятам, че трябва да станат, те казват: това не може да стане сега. Щом не може, „довиждане“, има достатъчно кандидати. Сега ситуацията е по-различна, защото дори не мога да настоявам за тези реформи, защото те не могат да бъдат направени без парламент. Причината, поради която се съгласих е, че в последната една година живеем в ситуация на обществена промяна както в държавното управление, така и въобще в начина на живот и като обсъждах този въпрос с най-близките си хора – майка ми, съпругата ми, дъщеря ми, те казаха: в такъв случай човек трябва да се заяви. Едно е да критикуваш отстрани, да бъдеш във фейсбук, но друго да застанеш на страната на тези, които искат нещата в страната да се променят към по-добро“, обясни решението си да приеме точно сега предложението да е министър д-р Кацаров.

Той допълни, че знае, че мандатът е кратък и ще се сблъска с тежки проблеми, и след като свърши мандатът много хора вече няма да го харесват. „Готов съм да поема този риск в името на това, че трябва всички да се определим“, каза д-р Кацаров.

Ще има промени със сигурност, на всички нива. Той отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен. „Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един. Този, който си върши добре работата, по моя преценка, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“, каза Кацаров.

В отговор на въпрос дали Националния оперативен щаб ще продължи да съществува, д-р Кацаров заяви, че Щабът е закрит още средата на април и не съществува. „Не трябва да го има, той не е необходим“, каза служебният здравен министър. По думите му Националният оперативен щаб е бил назначен да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да съобщят“. „Решеният винаги са взимани от здравния министър. Има достатъчно инструменти сега, хората са по-информирани“, каза д-р Кацаров.

По отношение на съветниците си, той допълни, че има огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи, а и колегите от Лекарския съюз и Здравната каса“, каза Кацаров.

В коментар за заповедта, с която разпорежда приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст, д-р Кацаров каза: „За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа „само възрастните и никой друг“, заяви служебният здравен министър. „Надявам се да се ваксинират повече възрастни. 80% от починалите са над 60 години. Ако искаме да намалим тези ужасяващи показатели на смъртността, от ключово значение е да се ваксинират тези хора."

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

„Най-късно до средата на юни ще се проведе широкомащабно епидемиологично проучване, което да ни ориентира по-добре колко души са се срещали с вируса и като знаем кои са ваксинирани, ще мога да отговоря на този въпрос. Проучването ще го направим между 1 и 10-ти юни. То ще бъде съчетано – анкетно проучване, серологично изследване и изследване на клетъчен имунитет на представителна извадка от населението, от която да можем да направим извод колко процента от хората вече са се срещали с вируса“, уточни д-р Кацаров.

„Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза Кацаров.

„Ще предложа удължаване на извънредната обстановка с два месеца, защото всички мерки са обвързани с нея. Ако няма извънредна обстановка, няма да се ползват сертификати, няма да се носят маски, няма да има и икономически мерки“, каза още д-р Кацаров.

В отговор на въпрос дали е ваксиниран, той каза: „Аз съм преболедувал COVID и не се налага засега да се ваксинирам. Преболедувалите изграждат също имунитет, както и ваксинираните“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vW#Z

До защитниците на Тошко лудия и Сабинка Кобилкина 28.05.2021 20:31:29

Ами като сте некадърни други ще ви изкарват заплатите, Каквито сте вие защитниците, такива са и тези дето ги защитавате!

Тодор и Сабина 27.05.2021 15:31:40

Тодор, Сабинке, сами си пишете! Иначе всички ви знаем кои сте и какви сте! Кога разбрахте какъв е новия директор, та той вчера дойде

До Тодор и Сабина 27.05.2021 22:57:54

Защо пишете за Тодор и Сабина такива лоши неща. Как не ви е срам? Тези хора се трудят от сутрин до вечер, за да ви вадят заплатите. Неблагодарници сте всички.

Познах ви 28.05.2021 21:48:22

Тодоре, Сабинке, стига сте се хвалили сами! Много ви бива да пишете доноси! За друго не ставате!

Гост 26.05.2021 14:13:45

За съжаление новият директор е доста по зле от стария. Дано не махне Сабина, Тошко и Елица, че те ни крепят. Да има некой лев за заплатки и дмс, друго ни ни трябва.

гост 25.05.2021 16:32:31

Ако има нещо в здравеопазването за съсипване, изпратете бившия вече директор на ИАМН. Ще се справи отлично, така както разбичка агенцията, назначавайки прости, недоучени калинки. От където е минал, след него не остава нищо.

Гост 25.05.2021 12:51:44

А Деянов, диетоложката, Елица и приятелки, както и дипломата Бронислав

Gost 25.05.2021 12:31:55

Дано изчистят ИАМН - Сабина Карапетрова дежурната фльорца на Росен Иванов и Жорката Деянов. Но Тошето го слага. През последните месеци и Главен Инспектор Хаджиев. Много, много работа има...

Компетентен 22.05.2021 12:42:46

Ако бях на Кацаров щях да започна с назначение на лъскава секретарка или дори две , спешно да си направя будоар зад кабинета и да направим хубав график за обиколки из страната в два - трите месеца власт , които ми се очертават и да се отдам на dolce vita . Прощавайте , ама за друго просто няма време . Лятото дойде , епидемията отстъпи , а дефицитът в НЗОК и борчовете на болниците са факти от втората половина и края на годината . Така че - айде гледайте по-реално . Ясно е разбира се , че уворнените от Ст. Кацарски ще съдят министерството за пари , ще ги получат , а много ще бъдат върнати на работа . По- здрави , айде чао

Свободно слово 21.05.2021 15:59:21

Министър Кацаров, направете нормален сайт на МЗ, какъвто имаше преди 5-6 години. Кои са началниците на дирекции и отдели, какви проекти реализират, на каква стойност и в какви срокове. Кой печели проектите с конкретен профил. Давайте подробности за държавните болници за търговските им процедури и харчове. Москов и Ананиев направиха нов сайт, който е пълна мъгла и заблуждение. Тази административна скука е пълна манипулация. Обявете колко са пиарите на МЗ, кой е техният началник. засега се неоткриваеми или ни пращат за зелен хайвер. Най-добре е да ги смените и да има диалог.

Гост 21.05.2021 13:32:08

Уволненията, назначенията, уволненията в администрацията водят само до напрежение в служителите, несигурност и демотивация! При добре написана нормативна уредба и спазване на правила няма да е необходима смяна на кадри през няколко месеца!

БЛС-Въоръжено Крило 21.05.2021 13:28:15

Придворната дама Пенков OUT ! Придворната дама Пенков OUT. Иначе това закотовило се водорасло ще мъти водата на който и да е нов министър. И оставка на всички тъпанари , които измислиха полуелектронната система на изписване на лекарства с оставаща а ......хартиена рецептурна книжка. Умопомрачителни тъпанари са по отдели и дирекции в тази дупка МЗ. И незабавна електронизация на кочинките МЗ-РЗИ,НЗОК,НЦОЗА и тн. Не може електронизацията да е задължителна за лечебните заведения и незадължителна за мухлясалите чички от държавните институции. Всички тези трябва да си обменят електронни данни помежду си ,а не да искат сходни справки, таблици,графици,отчети,спесификации, статистика и т.н от лечебните заведения. Всички тези неща може да си ги вземат от месечните отчети към НЗОК изпращани от лечебните заведения ,ПИМП,СИМП, БП. Чички от всякакви държавни хранилки на сЕнкЯ ЕВРОПЕИЗИРАЙТЕ СЕ и спрете с издевателствата над лекарите. Алелууууууяя Иначе това закотовило се водорасло ще мъти водата на който и да е нов министър. И оставка на всички тъпанари , които измислиха полуелектронната система на изписване на лекарства с оставаща а ......хартиена рецептурна книжка. Умопомрачителни тъпанари са по отдели и дирекции в тази дупка МЗ. И незабавна електронизация на кочинките МЗ-РЗИ,НЗОК,НЦОЗА и тн. Не може електронизацията да е задължителна за лечебните заведения и незадължителна за мухлясалите чички от държавните институции. Всички тези трябва да си обменят електронни данни помежду си ,а не да искат сходни справки, таблици,графици,отчети,спесификации, статистика и т.н от лечебните заведения. Всички тези неща може да си ги вземат от месечните отчети към НЗОК изпращани от лечебните заведения ,ПИМП,СИМП, БП. Чички от всякакви държавни хранилки на сЕнкЯ ЕВРОПЕИЗИРАЙТЕ СЕ и спрете с издевателствата над лекарите. Алелууууууяя

Godt 21.05.2021 15:24:33

Кой ти разреши да носиш оружие бе психар ?

Гост 25.05.2021 09:28:40

Кой пита ? Някой милиционер сигурно. Я си налягай парцалките. Ако повече лекари реагираха на простотиите тук ,нямаше да може вие червените мародери да се гаврите с лекарите. Затова трябва оръжие,затова.

Гост 21.05.2021 16:30:49

А тебе кой те пусна?

Гост 21.05.2021 12:42:56

Дано повлекат промените крак и в политическата касичка НЗОК. Време е структурите на крадливата политическа измет да бъдат закрити и средствата да отиват при тези, които наистина работят.

Гост 21.05.2021 15:25:18

Пречи ти да крадеш ли ?

Гост 25.05.2021 09:30:24

Ти крадеш лекарски труд, бе ватник. Кражба е да внасяш 30 евро и да ползващ здравни услуги за 300 евро, ватници ниедни

Гост 21.05.2021 16:32:53

Омръзна ми да ме крадат.

Гост 21.05.2021 12:32:38

Кацата е много умен .Досега от всичко което приказва , са общи приказки . Една заповед написа и щеше да спре ваксинациите с нея . Сега администрацията му е виновна , ами на калпав уй , вуната му пречи . За чеп за зеле не става , едно е да въртиш палците и да си критикуваш , друго е да свършиш работа . Но след два месеца , комунистите ще го изхвърлят , там пък колко гладни хиени има .

Гост 21.05.2021 11:15:51

Какви промени, бе! Сега с конкурсчетата ще си наслагат пак техни хора!

Гост 21.05.2021 11:51:14

За това за конкурсите. Който трябва той печели

Гост 21.05.2021 11:01:20

От двайсет години насам умен човек в МЗ. Предишният беше пак той.

Гост 21.05.2021 11:00:36

Уважаеми тиковчета от сайта на Цънцарина Тиков! Крайно време е да спрете да давате трибуна на псевдо-профвсора гъзАнгелов! Първо е некадърен като доктор, слаб хирург, нечистоплътен като човек и абсолютен лъжец като ментора си Тиквата! От интервюто на д-р Кацаров се разбра цялата истина колко невежи и глупаво е била водена борбата с пандемията в България и какви мошеници са стояли начело на държавата в сферата здравеопазване!

Гост 21.05.2021 10:48:49

Останали са и разумни хора все пак.

Гост 21.05.2021 10:30:51

Адмирации! Отдавна не е имало толкова адекватен здравен министър. Жалко, че е за кратко. Такъв тип личности могат да извършат необходимите реформи.

! 22.05.2021 13:08:45

+++


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...