!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
12
апр
6
 

Д-р Стойчо Кацаров: Медицинската услуга има цена

Четвъртък, 12 Април 2018 | 13:04:25
6

Общото правило е, че това, което не плаща Здравната каса, го плащат пациентите. Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма да има услуга, тоест няма как да бъде предоставяна. Това заяви председателят на Центъра за защита правата в здра

Общото правило е, че това, което не плаща Здравната каса, го плащат пациентите. Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма да има услуга, тоест няма как да бъде предоставяна. Това заяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред BG on AIR. Думите му бяха по повод намаляването на цените на медицинските изделия, заплащани по Здравна каса за 2018 г.

„Здравната каса не купува изделията. Тя плаща на болниците изделията, които те вече са купили. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.“, отбеляза д-р Кацаров.

По думите му един от главните проблеми е, че няма добре описани правила за качеството на медицинските изделия, така както е направено за лекарствата, и съществува голям риск. „Имайте предвид, че някои от тези изделия, които са свързани със сърдечни клапни протези, стентове за сърцето, стентове за мозъчни операции са изключително деликатни неща. Ако не са качествени, може да костват живота на пациента. Директно. Без никакви уговорки“, заяви д-р Кацаров.

Според него класификация на медицинските изделия не е направена заради монопола на НЗОК. „Това прави Касата мързелива. Не може да загуби, тъй като е монополист и всички сме задължени да се осигуряваме там. Нямаме алтернатива и тя може да е нехайна към собствените си отговорности. Ние не можем да избягаме и да отидем на друго място. Хората, които я управляват, пък са политически назначени и персонално не губят от това, че услугата, която предоставят като осигурители, е лоша“, каза д-р Кацаров.  

Чрез монопола на Здравната каса политиците имат влияние и власт върху цялата здравна система, върху всички лечебни заведения и лекарите в тях, защото от тях зависи дали ще се плати или не и на кого колко, твърди той. „Ако се премахне монополът на НЗОК, тогава това влияние изчезва. Премахването на монопола овластява пациента, защото той чрез своя избор ще определя коя услуга е добра и коя не“, поясни д-р Кацаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n6Yh

Др. Цветкова 13.04.2018 14:26:35

Браво на Храбрия черноризец!

Atanas Matev 13.04.2018 12:22:56

Чернописец храбър-благодаря за смислените разсъждения. Напълно споделям написаното!

чернописец храбър 13.04.2018 10:16:53

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „работливият” д-р Кацаров не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Доктора 12.04.2018 14:49:53

И каква е цената на лекарския труд?

БЛС-Въоръжено Крило 12.04.2018 16:29:45

За българските условия не по-малко от 3000 евро за начинаещ лекар. Сега тиквите ше изтрещеят , ама това е реалността. Ако някой не иска реалността , а пак се залъгваме с комунистическите постановки за безплатността., то реалността утре ще ги удари по кратуните и когато решат и са принудени да осигурят това заплащане ще се окаже ,че няма вече никой останал тук на който да ги дадат. Изобщо комунягите от властта нямат полезен ход: ниски заплати на лекарите => емиграция на всички специалисти=>липса на медицински специалисти тук= >дефицит =>покачване на цената на здравните услуги => покачване на цената на здравното обслужване над европейските цени =>НЗОК, здравното осигуряване стават излишни => социални сътресения=> населението взима главата на дембелите от политическата класа. С две думи си играят по ръба на собствената катастрофа.

Гост 13.04.2018 08:57:20

Точно така. И увеличаване двойно и тройно на тази сума с придобитите специалности.Отделно 5% клас годишно и тройно плащане на извънредния труд, и 500 евро на дежурство.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...