Неделя, 20 Октомври 2019
21
февр
6
 

Д-р Стойчо Кацаров: ТЕЛК няма място в болниците

Четвъртък, 21 Февруари 2019 | 11:34:35
6

„ТЕЛК няма място в болниците. Болниците лекуват, ТЕЛК не лекува. Генерално погледнато може въобще да няма такава система с ТЕЛК“, това коментира д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в


„ТЕЛК няма място в болниците. Болниците лекуват, ТЕЛК не лекува. Генерално погледнато може въобще да няма такава система с ТЕЛК“, това коментира д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНТ.

Той поясни, че пенсията за инвалидност е обезщетение за осигурителен риск. Това осигуряване може да не е за всички рискове и може да не е непременно в ТЕЛК, а в НОИ. Възможно е също така този вид осигуряване да не е само в НОИ, а и при друг осигурител.
„Министър Ананиев направи правилни, макар и плахи и бавни, стъпки в посока подобряване работата на системата на ТЕЛК. Друг е въпросът, че трябва да се увеличат средствата за тези, които работят в ТЕЛК. Лекарите от ТЕЛК комисията са учили 6 години медицина, специализирали са още 5 и трябва да имат най-малко 5 години стаж след това, за да практикуват, а им плащат по 6,33 лв. за едно експертно решение. Това е обидно ниско заплащане“, допълни д-р Кацаров.

Според него проблемът в системата на ТЕЛК не е в контрола, а в начина, по който е изградена медицинската експертиза. Причината е, че се оценява процентът на работоспособност изобщо, а не спрямо професията. Някой може да е 100% неработоспособен в дадена професия, но напълно работоспособен за друг вид професия.

„Другата страна на нещата е, че привилегиите, които се получават, когато си оценен като неработоспособен, се разпределят сравнително съразмерно на всички, което също не е правилно. Нуждите на всеки човек с увреждане са различни.

Друго, което също е важно да се каже, е, че проблемът с корупцията, изваден на преден план, не е в такива мащаби в каквито изглежда. Общият брой на пенсиите за инвалидност в България е 455 000. 300 000 са диабетиците у нас и още толкова има с онкологични заболявания. Всички те според сегашната медицинска експертиза имат право да получат над 50% неработоспособност. Хората с увреждания са дори повече от тези, които са освидетелствани“, заяви д-р Кацаров.  

Той обясни, че не иска да коментира темата с показната акция на прокуратурата, свързана с работещи лекари в ТЕЛК, тъй като според него се нарушава принципът за невинност. „Второ – мисля, че това са неща, които би трябвало да са предмет на следствена тайна и да не се разпространяват в медиите. И трето – златният журналистически стандарт е да чуем и другата страна. Ние чухме само едната страна“, допълни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6N@E

Гост 21.02.2019 12:59:54

Какъв организатор бе? Сънищата и бляновете на Гешев.

Ганка донка 21.02.2019 12:57:27

Коя е лекарката невролог от Добрич дето била организатор ??

СЗОК 21.02.2019 12:27:23

АМИ ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ТЕЛК Д-Р АВДЖИЕВА КОЛКО ПАРИ ВЗИМА ОТ ЦИГАНИТЕ ОТ ПАЗАРА ПРОВЕРКА ДА И НАПРАВИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ.ПАРИ,СТРАШНИ

аз 01.07.2019 10:55:22

Е и Красимир Итов от същата болница взима доста

Гост 21.02.2019 11:50:06

Така нареченият зам.-главен прокурор трябва да бъде съден за клевета, а държавата България трябва да бъде съдена в Страсбург за нарушаване на човешките права! Решението на Специализирания наказателен съд да освободи всички лекари без никаква мярка за неотклонение означава, че прокуратурата няма абсолютно никакви доказателства, с които да обоснове дори съмнение за извършване на престъпна дейност. Този Гешев е за затвора.

Гост 21.02.2019 12:48:00

Гешев преди няколко мес.обвини лекари в незаконен износ на лекарства и ги нарече търговци на смърт.Накрая се оказа,че пак сириец е замесен и износът е законен.


Още новини
Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни
19.10.2019 10:25:52

Вярвам, че ще договорим такива нива в НРД, които да удовлетворяват всички страни

"Предстои ни да работим по новия рамков договор. Това е изключително отговорна задача, но аз съм ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...