Неделя, 05 Юли 2020
06
юни
7
 

Д-р Стойчо Кацаров: У нас има имитация на информирано съгласие

Четвъртък, 06 Юни 2019 | 12:50:45
7

„Въпросът с информираното съгласие у нас се подценява масово. Всъщност, това, което има у нас, е имитация на информирано съгласие, то не е истинско, дори когато е подписано и формално го има като лист“, това каза д-р Стойчо Кацаров, председ

„Въпросът с информираното съгласие у нас се подценява масово. Всъщност, това, което има у нас, е имитация на информирано съгласие, то не е истинско, дори когато е подписано и формално го има като лист“, това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Той допълни, че текстът за даване на информирано съгласие от пациента е в закона от 2005 г., но като че ли мнозинството от лекарите, от хората, даже и от юристите не знаят, че съществува такъв задължителен текст в закона за даване на информирано съгласие преди лечение.

„Дори там, където се дава информирано съгласие, това става формално. Дава се една бланка, на която пациентът, понякога негови близки, се подписва, от която е трудно да разбереш за какво влизаш в блоницата – дали да ти вадят зъб, или да ти оперират миома, както е в случая“, коментира д-р Кацаров изнесен от bTV казус.

Става дума за случай на жена, която влиза през 2017 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за планирана безкръвна операция на миомни възли. Когато се събужда обаче, вижда че й е направена отворена интервенция. Освен това тя не е дала информирано съгласие за това, че може да се пристъпи към такава отворена операция. От болницата искали на жената и пари, въпреки че интервенцията, която са извършили е заплатена от НЗОК. Поискани са 1540 лв. за ползването на т.нар.. пакет „Комфорт“ и избор на екип, за които пациентката също не е подписала информирано съгласие.

От болницата обяснили в писмено становище, че стремежът им е бил за безкръвна операция, но в хода на подготовката на пациентката е взето решение, че това не би било достатъчно в този случай.

„Аз съм изненадан, че в този случай изобщо е пристъпено към операция, без наличието на информирано съгласие.  Това поне се спазва в нашите болници, дори формално да има подпис на пациента“, допълни д-р Кацаров.

„Пълната проверка е констатирала, че има нарушения на правата на жената като пациент във връзка с цялостния диагностично-лечебен процес, касаещ медицинска документация, оперативни процедури. Съставени са два акта – глоби по 500 лв. както на болницата, така и на лекарката“, каза Емил Велчовски, директор на „Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството“ в Агенция „Медицински надзор“.

Болницата е платила глобата, лекарят я обжалва, образувано е наказателно постановление, съдът ще вземе решение.

Д-р Петко Загорчев, зам.-председател на Етичната комисия на БЛС, заяви следното: „Не сме запознати с този случай конкретно, тъй като в информационната база на Комисията по професионална етика нямаме постъпила официална жалба и сигнал по него. Ние имаме сключен меморандум с Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО), по силата на който във всички случаи, когато има нарушение на етичните правила, те ни информират. Но в случая нямаме и такава информация. Определено, са нарушени правата на пациента, защото са нарушени правилата за информирано съгласие, както и част от професионалните и етичните взаимоотношения между лекар и пациент. Ние се самосезирахме като комисия, свързахме се и с жалбоподателката, ще разгледаме случая на първното ни заседание на 21 юни и ще сведем своето решение, независимо от ограничените ни правомощия като централна комисия, до институциите, които са ангажирани с него. Ние не налагаме глоби и не лишаваме от права“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DJGh

фг 11.06.2019 23:08:03

Този човек като заместник министър всъщност какво направи за пациентите? Много лесно е да се критикува всичко - разбира се, че за много неща е прав, но излезе ли той да протестира пред МЗ или какво даде като официални предложения за неща, които да подобрят здравната система.Иначе по медиите е лесно да се разтягат локуми.

Гост 06.06.2019 16:06:55

Всеки пациент може да си претендира ,че не е разбрал ,това което подписва. Това обаче чудно защо при банките и застрахователите не минава, нито при нотариусите и при мобилните оператори. Само там където хем нищо не плашат ,хем претенциите са до тавана / Ами да си разбрал бе алооо , води си тогава адвокат с теб или друг някой с вторична грамотност. Само с първична грамотност да може да четеш и пишеш не става

Гост 06.06.2019 15:40:23

Мърльовщината и простотията се развиват с бързи темпове в болничното здравеопазване! И най-вече в т.нар. "частно"!

Гост 06.06.2019 16:10:56

Мърльовци сте вие простите бузлуджанските каскети ,които трябва да плащате здравното си обслужване ама РЕАЛНО , но не го правите ,само претенции на гол задник .Затова мразите частното, защото държавното ви осигурява ползване на корем без да плащате. Ама авантата свърши другаре. Когато започнете да плащате като в Германия , тогава германско качество

Гост 06.06.2019 22:46:45

Цървул, в случая жената си е платила всичко до стотинката.

аз 07.06.2019 11:59:20

Както се вижда от текста нищо не е платила,излекувана е перфектно и на това отгоре е завела дело.Това е наглост велика.

Гост 07.06.2019 09:25:58

Естествено бе ватенка. Ти не си ли плащаш хляба в магазина ? Да не би на доктора да дават нещо безплатно някъде а ? Възмутени сте ,че плащате чуждия труд а ? Червени пидали,сър


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията
05.07.2020 10:03:49 Невена Попова

Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията

Д-р Васил Трайков завършва медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. След дипломирането с ...

180 са новозаразените с COVID-19
05.07.2020 08:41:02

180 са новозаразените с COVID-19

180 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...