Сряда, 16 Октомври 2019
22
май
1
 

Д-р Стоян Борисов: Призоваваме да се упражнява законът, защото пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан

Особено чувствителни към вербална и физическа агресия са младите лекари“, допълни д-р Десислава Кателиева

Сряда, 22 Май 2019 | 14:12:32
1

„Упражняването на закона е мярка №1 в борбата с агресията над медици, защото един пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан. Той влиза и прави каквото си иска. Ние предложихме още преди 1 година да се сложат паник бутони в линейките и пр

„Упражняването на закона е мярка №1 в борбата с агресията над медици, защото един пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан. Той влиза и прави каквото си иска. Ние предложихме още преди 1 година да се сложат паник бутони в линейките и при лекаря и медсестрата, които отиват при пациенти. Обикновено екипите са нападнати извън линейката“. Това заяви д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС в предаването „Социална мрежа“ по „Канал 3“.

Той допълни, че пострадали медици често не подават сигнал не от страх, а тъй като са доста ангажирани и не им се занимава с оплаквания и разследвания. Най-вече лекарите не подават официални сигнали, защото виждат, че няма реакция от страна на държавата и че пациенти, които са извършили дори насилие над дежурни екипи, лекари, мед.-сестри, фелдшери, не са наказани в голям процент от случаите.

„Истината е, че в голяма част от случаите колегите ми съобщават за нападения, за физическа или вербална агресия, само на своите работодатели, но не желаят да се правят разследвания по-нататък. Това е от страх, защото в малките градове всички се познават, страхуват се да излязат пред медии, страхуват се да стигнат до съд. И част от тези случай стават само статистика. Особено чувствителни към вербална и физическа агресия са младите лекари, те казват, че няма да работят в такива условия“, допълни д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешна помощ.

Д-р Борисов сподели следната сатистика: за област Бургас за 2017 г. има оплаквания от 407 вербални нападки и 51 физически. За 2018 г. в същата област са 458 вербални и 60 физически нападения. В Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Русе има 100 вербални нападки, а в болницата - 250 за 2017 г. Физическите са 3 в ЦСМП и 36 в болницата.

За 2018 г. вербалните пападки са 78 в ЦСМП-Русе, а в болницата 281, а физическите са отново 3 в ЦСМП и 91 случая в лечебното заведение на града.

В София за 2017 г. вербални нападки в „Бърза помощ“ няма, но в болниците са 895. Сигнали за физическо насилие не са официално подадени от ЦСМП - София, но в болниците има 115 случая. Съответно тези цифри за 2018 г. стават за ЦСМП в столицата 26, в болниците - 930, а физическите нападения са 4 в „Бърза помощ“ - София и 132 в болниците.  

„Това са само официалните случаи, в които колегите са подали жалби. По наши изчисления случаите с вербални и физически нападки над медици са 3 пъти повече.

От справка на прокуратурата става ясно, че за 2017 г. са образувани 37 досъдебни производства, прекратени са 4, спрени - 1, осъдени и санкционирани са само 14 души. А за 2018 г. от 26 съдебни производства осъдените и санкционираните са 30. За ефективно лишаване от свобода през 2017 г. няма нито един случаи, а за м.г. те са два. Затова ние категорично настояваме институциите, които се занимават с охраната и с политиката на дисциплинираност, да бъдат доста по-сериозни и справедливо да прилагат Наказателния кодекс. Законодателни промени бяха извършени през 2013 г. по настояване на БЛС, нападенията срещу лекари са приравнени по тежест с нападенията над полицаи, прокурори, учители, следователи и т.н.“, обясни д-р Борисов.

От БЛС предлагат също така да се направят карти от рискови райони и в случаите, когато се знае, че имат нужда от „Спешна помощ“, екипите да се съпровождат с полиция на тези адреси. Също така, да се направи списък с имената на пациентите, които вече веднъж са били агресивни. Те ще бъдат обслужени, ако се наложи, но екипите ще бъдат с по-голямо внимание към тях. Освен това от съсловната организация предлагат общопрактикуващият лекар да може да прекрати договора си с пациент, който се държи грубо, нахално или агресивно.

Причините за нападки над лекарите в болниците според проучване на БЛС са следните: 39% от пациентите не са доволни от доплащането в здравеопазването, 31% - от лимитите за направления, 16% - от неработещата здравна система. Едва 9% казват, че са недоволни от незаинтересованост или грубо отношение на лекарите към тях.

„Получава се обществена нагласа за недоверие към лекарите и здравната система, а всичко това се дължи на едно хронично недофинансиране на тази структура. Ние се опитваме и се надяваме, че вече се работи в тази насока. В последната година непрекъснато се дават все повече и повече средства за здравеопазване“, обобщи д-р Борисов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tLaV

Лекарка 23.05.2019 07:14:46

Председателката на Сдружение от "Спешна помощ" не можа ли да научи журналистите, че такова нещо "Бърза помощ" в правния мир от 1994г. няма!


Още новини
НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия
15.10.2019 17:35:17 Надежда Ненова

НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия

НЗОК е направила съществени корекции в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условият ...

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година
15.10.2019 17:07:15

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година

11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до кра ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...