Петък, 19 Юли 2019
22
май
1
 

Д-р Стоян Борисов: Призоваваме да се упражнява законът, защото пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан

Особено чувствителни към вербална и физическа агресия са младите лекари“, допълни д-р Десислава Кателиева

Сряда, 22 Май 2019 | 14:12:32
1

„Упражняването на закона е мярка №1 в борбата с агресията над медици, защото един пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан. Той влиза и прави каквото си иска. Ние предложихме още преди 1 година да се сложат паник бутони в линейките и пр

„Упражняването на закона е мярка №1 в борбата с агресията над медици, защото един пациент, който не е наказан, се чувства безнаказан. Той влиза и прави каквото си иска. Ние предложихме още преди 1 година да се сложат паник бутони в линейките и при лекаря и медсестрата, които отиват при пациенти. Обикновено екипите са нападнати извън линейката“. Това заяви д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС в предаването „Социална мрежа“ по „Канал 3“.

Той допълни, че пострадали медици често не подават сигнал не от страх, а тъй като са доста ангажирани и не им се занимава с оплаквания и разследвания. Най-вече лекарите не подават официални сигнали, защото виждат, че няма реакция от страна на държавата и че пациенти, които са извършили дори насилие над дежурни екипи, лекари, мед.-сестри, фелдшери, не са наказани в голям процент от случаите.

„Истината е, че в голяма част от случаите колегите ми съобщават за нападения, за физическа или вербална агресия, само на своите работодатели, но не желаят да се правят разследвания по-нататък. Това е от страх, защото в малките градове всички се познават, страхуват се да излязат пред медии, страхуват се да стигнат до съд. И част от тези случай стават само статистика. Особено чувствителни към вербална и физическа агресия са младите лекари, те казват, че няма да работят в такива условия“, допълни д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешна помощ.

Д-р Борисов сподели следната сатистика: за област Бургас за 2017 г. има оплаквания от 407 вербални нападки и 51 физически. За 2018 г. в същата област са 458 вербални и 60 физически нападения. В Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Русе има 100 вербални нападки, а в болницата - 250 за 2017 г. Физическите са 3 в ЦСМП и 36 в болницата.

За 2018 г. вербалните пападки са 78 в ЦСМП-Русе, а в болницата 281, а физическите са отново 3 в ЦСМП и 91 случая в лечебното заведение на града.

В София за 2017 г. вербални нападки в „Бърза помощ“ няма, но в болниците са 895. Сигнали за физическо насилие не са официално подадени от ЦСМП - София, но в болниците има 115 случая. Съответно тези цифри за 2018 г. стават за ЦСМП в столицата 26, в болниците - 930, а физическите нападения са 4 в „Бърза помощ“ - София и 132 в болниците.  

„Това са само официалните случаи, в които колегите са подали жалби. По наши изчисления случаите с вербални и физически нападки над медици са 3 пъти повече.

От справка на прокуратурата става ясно, че за 2017 г. са образувани 37 досъдебни производства, прекратени са 4, спрени - 1, осъдени и санкционирани са само 14 души. А за 2018 г. от 26 съдебни производства осъдените и санкционираните са 30. За ефективно лишаване от свобода през 2017 г. няма нито един случаи, а за м.г. те са два. Затова ние категорично настояваме институциите, които се занимават с охраната и с политиката на дисциплинираност, да бъдат доста по-сериозни и справедливо да прилагат Наказателния кодекс. Законодателни промени бяха извършени през 2013 г. по настояване на БЛС, нападенията срещу лекари са приравнени по тежест с нападенията над полицаи, прокурори, учители, следователи и т.н.“, обясни д-р Борисов.

От БЛС предлагат също така да се направят карти от рискови райони и в случаите, когато се знае, че имат нужда от „Спешна помощ“, екипите да се съпровождат с полиция на тези адреси. Също така, да се направи списък с имената на пациентите, които вече веднъж са били агресивни. Те ще бъдат обслужени, ако се наложи, но екипите ще бъдат с по-голямо внимание към тях. Освен това от съсловната организация предлагат общопрактикуващият лекар да може да прекрати договора си с пациент, който се държи грубо, нахално или агресивно.

Причините за нападки над лекарите в болниците според проучване на БЛС са следните: 39% от пациентите не са доволни от доплащането в здравеопазването, 31% - от лимитите за направления, 16% - от неработещата здравна система. Едва 9% казват, че са недоволни от незаинтересованост или грубо отношение на лекарите към тях.

„Получава се обществена нагласа за недоверие към лекарите и здравната система, а всичко това се дължи на едно хронично недофинансиране на тази структура. Ние се опитваме и се надяваме, че вече се работи в тази насока. В последната година непрекъснато се дават все повече и повече средства за здравеопазване“, обобщи д-р Борисов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*TR4

Лекарка 23.05.2019 07:14:46

Председателката на Сдружение от "Спешна помощ" не можа ли да научи журналистите, че такова нещо "Бърза помощ" в правния мир от 1994г. няма!


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...