!
Вторник, 23 Април 2024
21
ян
4
 

Д-р Стоян Монев: До края на годината над 90% ще се заразят с коронавирус

Въпросът е кой ще е умрял и кой ще е оцелял, докато вирусът стане ендемичен, подчерта специалистът

Петък, 21 Януари 2022 | 11:45:58
4

„Хората трябва да си изберат – искат да се срещат с вируса, както е било в Средновековието, без никаква защита и без никаква имунна система, или с ваксина, тоест да имат над 95% шанс изобщо да не боледуват или да боледуват много леко. До кр

„Хората трябва да си изберат – искат да се срещат с вируса, както е било в Средновековието, без никаква защита и без никаква имунна система, или с ваксина, тоест да имат над 95% шанс изобщо да не боледуват или да боледуват много леко. До края на годината над 90% от хората ще се заразят с коронавирус“. Това каза в интервю за БНР д-р Стоян Монев, лекар в интензивно отделение на болница в Германия.

По думите му е много вероятно около половината от населението до лятото да боледува. „В държавите с високо ваксинално покритие хора се заразяват отново, има и такива, които се заразяват за трети път. Въпросът е кой ще е умрял и кой ще е оцелял, докато вирусът стане ендемичен“, подчерта специалистът.

Д-р Монев сподели, че е оптимист за ваксинираните населения. „Ще има населения, които ще се сдобият с базов групов имунитет по трудния път“, каза още той.

Лекарят обясни, че и в момента в страната, в която работи има сериозен брой болни и заразени. „В Германия днес те са около 140 000, но това са хора, които са само положителни, не боледуват тежко и не умират“, категоричен бе той.

По думите му над 2/3 от населението в Германия подкрепя задължителна ваксинация, 72-73% от гражданите там са ваксинирани, но има и около 20-25% от населението, които са категорични противници на ваксините.

„Тъжната истина е, че хората, които са починали, не могат да излязат по радиото или по телевизията и да кажат – хора, ваксинирайте се. Излизат само оцелелите или хората, които не са се заразили все още“, каза д-р Монев.

По думите му, лекарствата не могат да спечелят битката с пандемията.

„Цената за лечението на един пациент е много по-висока от цената на която и да е от петте допуснати ваксини. За да се намали значително смъртността, новите лекарства трябва да се прилагат от първия до петия ден, когато са налице първите симптоми на инфекцията. Също така хората трябва да знаят, че ако нямат възможност да приемат лекарството между първия и петия дон, то за тях не е никакво спасение“, категоричен бе  лекарят.

Д-р Монев определи реакцията на БЛС по отношение на доц. Мангъров като „крайно закъсняла мярка“. „Той дава лесното решение – той казва „природен имунитет“. Природен имунитет означава да се откажем от придобивките на съвременната медицина и да оставим природата да направи това, което тя е предвидила за нас. Природата иска по-рано да си прибере всеки един пациент. Нашата работа като лекари е да се борим срещу природата“, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1%X#

Anonymous 23.01.2022 22:53:16

Нашата работа като лекари е да се борим срещу природата“, коментира той. ?

Гост 22.01.2022 22:55:45

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

Математик 21.01.2022 15:13:43

Според мен, ще бъдат 84%.

Гост 21.01.2022 13:20:55

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста Атанас Мангъров, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани". По същата причина вчера и Управителният съвет на Българския лекарски съюз обяви, че сезира Столичната комисия по професионална етика. Извънредна обстановка БЛС разследва доц. Мангъров, грозят го глоба от 5 минимални заплати и порицание Мислите ли, че доц. Мангъров е нарушил професионалната етика? Лекарският съюз дава Мангъров на етична комисия Твърденията на Мангъров вече бяха опровергани от здравното министерство, а етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява известният инфекционист. Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората", заявиха от Българския лекарски съюз. Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление - за всяване на паника по чл. 326 от Наказателния кодекс. Ако се докаже, че Мангъров е всял паника с фалшиви новини, то той може да влезе в затвора за срок от до 2 години или до 5 години при настъпили значителни вредни последици и да плати между 10 000 и 50 000 лв. глоба. В началото на пандемията, подсъдима по същия текст в НК, но впоследствие оправдана, беше настоящата здравна министърка Асена Сербезова. За всяване на паника по отношение срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...