!
Петък, 23 Февруари 2024
04
апр
4
 

Д-р Таблов: Опитът на лекарите в чужбина ще помогне за справяне с кризата за кадри у нас

Понеделник, 04 Април 2022 | 14:07:57
4

Ако министър Сербезова се справи успешно с кадровата криза в здравеопазването в България, която може да донесе тотален колапс на сектора в близкото бъдеще, трябва да получи правото да ръководи Министерството на здравеопазването пожизнено. Това написа а

Ако министър Сербезова се справи успешно с кадровата криза в здравеопазването в България, която може да донесе тотален колапс на сектора в близкото бъдеще, трябва да получи правото да ръководи Министерството на здравеопазването пожизнено. Това написа анестезиологът д-р Борис Таблов във фейсбук профила си по повод решението на Народното събрание, с което се задължава министърът в срок от 3 месеца да предложи програма за справяне с кадровата криза и мерки за борба с изтичането на младите кадри - лекари и сестри от системата.

„Като бивш специализант и докторант в не чак толкова далечното минало, а понастоящем и активен преподавател, имам и лични наблюдения върху случващото се в тази категория здравни специалисти. Затова ще си позволя да споделя и лично мнение по темата. Голямата заблуда витаеща сред обществото е, че младите кадри напускат страната заради финансовото обезпечение. Сред специалистите по здравни грижи това може да е водещ мотив, но по мое наблюдение, сред лекарите основният проблем е свързан с професионалното им развитие. Обществена тайна е, че в България липсват стандарти за работа и на много малко места се работи т.н. медицина на доказателствата“, написа още д-р Таблов.

Той дава и конкретни предложения, които да доведат до работещи промени в тази посока.

Според д-р Таблов е нужно да се изгради база данни с работещите български лекари в чужбина и държавата да потърси начин да върне переспективни кадри до определена възраст, които да внесат нужните промени в посока въвеждане на принципите на медицина на доказателствата в ежедневната работа.

„Тук мога да дам пример - преди години се запознах с шеф на интензивно отделение във Вилнюс, за който казаха, че е преобразил воденият от него сектор. На въпроса как го е постигнал, отговори, че се е свързал с трима негови колеги работещи в чужбина и ги е върнал да работят в страната си, като им е предложил условия на работа по-добри от неговите“, казва д-р Таблов.

По думите му по същия начин може да се използват контактите на тези български лекари, за да се даде възможност на млади медици да проведат обучения в чужбина.

„Държавата трябва да подпомага финансово специализациите на млади колеги в чужбина. Живеем във време на интензивни научни обмени т.е. когато млади български медици се възползват от различни форми за натрупване на умения във водещи клиники, би било тъжно последното да не се случва заради финансови пречки“, допълва д-р Таблов.

Сред останалите предложения са директорите на здравните заведения да имат бюджет за фонд за развитие на младите, с който да покриват участията им в научни прояви, абонамент за различни медицински бази данни, членство в престижни научни организации и този бюджет да зависи от броя на специализантите на територията на съответното здравно заведение; научните дружества да избират всяка година на база на ясни критерии по 1-2 млади специалисти, които да бъдат изпращани във водещи клиники в съответната област, с ангажимент след връщането си в България да създадат стандарти в съответната област базирани на най-новите достижения на медицинската наука и да се създаде експертен съвет от доказани специалисти имащи опит в работата с младите медици, в който всеки млад колега да може да подаде сигнал, ако процесът на обучението му не отговаря на критериите за качество.

„Публична тайна е, че основен проблем пред развитието на младите в страната е консерватизмът и нежеланието, а понякога и открит саботаж от страна на някои ръководители на звена, които по стар български обичай не са склонни да отстъпят и милиметър от собственото си виждане, независимо колко адекватно е то, на реалността“, казва още д-р Таблов.

По думите му е от особено значение и държавата да инвестира сериозен ресурс, за да върне авторитета на университетите в страната и прилежащите към тях болнични звена, за да се превърнат те в притегателен център за професионално развитие на младите медици.

„Със сигурност не е нужно да се открива топлата вода - има достатъчно много натрупан полезен опит не само в България, който ако бъде приложен без да се побългарява, може и да даде нужните резултати“, завършва поста си д-р Таблов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M$Cj

Елеонора 05.04.2022 08:18:30

Искам да зачена от Акад. Петрунов, а този може да ни свети.

tinka 04.04.2022 17:27:15

Ощетен и неудовлетворн от дете, спри да даваш акъл бре!

Гост 05.04.2022 01:11:05

Защо да не дава акъл? Ако имаш дай и ти, ама май че нямаш.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 05.04.2022 08:04:45

Ей така, между другото, да опитам да дам "акъл" и аз, може ли? Пак гласувайте за МУТРИ! Пак гласувайте за ДОНОСНИЦИ! Пак гласувайте за КОМУНИСТИ! Пак гласувайте за НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ! Пак гласувайте за АВТОРИТАРИСТИ! Пак гласувайте за ИЗРАЖДАНЕ! Пак си завирайте като щрауси главите в пясъка: "Ми аз, колега, с политика не се занимавам...ще си загубя пациентите..."!!! И ЧАКАЙТЕ "от чужбина" колеги да ви "ОПРАВЯТ"!, чакайте! Има да чакате! ХАК ДА ВИ Е! Цялата мръсна МАФИОТСКА КРИМИНАЛНА ПАСМИНА "СЕ ИЗРЕДИ" ДА СЕ ГАВРИ С БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР, ЦЯЛАТА! Както в момента иZZрода ПУТЛЕР е събрал от кол и въже ГЛАВОРЕЗИ за кланетата в Украйна! Редовна армия, наемници "ВАГНЕР", КАДИРОВЦИ, СИРИЙСКИ ГЛАВОРЕЗИ...


Всичко за коронавируса
Още новини
Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове
23.02.2024 12:21:29

Фармацевт: Продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове

Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове и е една вредна и опасна ...

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ
23.02.2024 11:45:23

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ

Поради актуализация на компоненти от информационните системи на НЗОК е възможно да има временни п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...