!
Неделя, 14 Април 2024
14
юли
2
 

Д-р Таня Андреева: Лекарствата за децата до 3-годишна възраст да бъдат финансирани до 95% от държавата

Четвъртък, 14 Юли 2022 | 14:56:14 Надежда Ненова
2

Надявам се Наредба 26 да бъде финализирана скоро и окончателно приета, защото това е стратегическо решение за намаляване на детската смъртност в страната. Има огромни регионални дисбаланси и има райони, в които детската смъртност гони тази в Африка и д

Надявам се Наредба 26 да бъде финализирана скоро и окончателно приета, защото това е стратегическо решение за намаляване на детската смъртност в страната. Има огромни регионални дисбаланси и има райони, в които детската смъртност гони тази в Африка и други райони, които се справят много добре, но това зависи от достъпа до здравни услуги и грижата за бременните.

Това каза съветникът на здравния министър и бивш депутат от „Демократична България“ д-р Таня Андреева по време на форума по проблемите на майчиното и детското здраве, организиран от омбудсмана на Републиката Диана Ковачева и фондация „Тръст за социална алтернатива“.

„Дори скоро да нямаме редовен кабинет, нека служебните министри, ако има такива, да приемат наредбата. Това е моят апел“, каза още тя.

По отношение на готвената стратегия за Детско здравеопазване д-р Андреева заяви, че тя трябва да се базира на реалните нужни на децата. „Сред политическите партии има разбиране по темата за безплатни лекарства за децата. Почти всички са съгласни, че трябва да има финансирането от страна на родителите от 5-10%%, за да се гарантира тяхната загриженост, а не лекарствата да стоят по шкафовете у дома. Моята идея е държавата да финансира 90%-95% от стойността на лекарствата на децата до 3-годишна възраст“, допълни още д-р Андреева.

По думите й в стратегията ще залегне превенцията, както и комуникацията между отделните здравни звена. Предвижда се да бъдат степенувани болниците, които според съответната тежест да поемат цялата патология, като на върха на пирамидата са Университетските болници и Националната детска болница, която вече била тръгнала по правилния път на своето изграждане.

Омбудсманът Диана Ковачева подчерта, че сред най-важните въпроси са политика на кадрите осигуряването на достатъчно педиатри, на детски медицински сестри, детски психиатрични практики, които в момента са едва 12.  

Председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина подчерта, че ранното детско развитие започва от пренаталната грижа за майката. „Достъпът до пренатална грижа в ЕС е в ръцете на акушерската общност. Нормалната бременност се проследява от акушерката, а ако тя прецени, че има проблем, насочва бременната към акушер-гинеколог“, каза Герина като допълни, че това е било практика някога в България, изоставена от 30 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LcGr

БЛС-Въоръжено Крило 14.07.2022 17:38:23

Всички червени партийни влечуги за много загрижени за здравето на децата. Обаче не им прави впечателение ,че при личния лекар никакви такива прегледи не се заплащат нито от НЗОК, нито от родителя, нито от когото и да е било. Просто десетина -20-30 прегледа дневно на деца с инфекции , бронхити, бронхиолити, тонзилофарингити ,пневмонии и т.н провеждани от личния лекар с НУЛА(0) лева заплатена дейност. Много сте загрижени а ? Като не плащате на лекаря тази дейност и тя продължава да е за спорта , WHO , Червения Кръст и Червения Полумесец. Нали другарки и другари загрижени за детското здраве?! Плюете пак на лекарите които са ФАКТОР no.1 за детското здраве . Да те са фактора, не вие чичките и лелките от БСП/БКП и сродните комунистически маймунарници. Сега още повече майки ще си водят децата за да им се изпише някой безплатен панадол и сиропче , а лекарите пак по стария ви комунистически гнусен морал пак няма да им плащате труда. Анатема лицемери !

Гост 15.07.2022 11:04:29

Много, ама много си прав!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...