!
Вторник, 05 Март 2024
21
ян
3
 

Д-р Таня Сапунджиева: Искам да вдъхновя студентите си да обичат медицината и ревматологията

Неделя, 21 Януари 2024 | 12:06:29 Невена Попова
3

Д-р Таня Сапунджиева е ревматолог в УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина през 2014 г. в МУ - Пловдив с пълно отличие и получава наградата „Златен Хипократ“ на випуска. Две години след това печели конкурс и е на
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Таня Сапунджиева е ревматолог в УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина през 2014 г. в МУ - Пловдив с пълно отличие и получава наградата „Златен Хипократ“ на випуска.

Две години след това печели конкурс и е назначена като редовен докторант към университета.

През февруари 2020 г. успешно защитава дисертационен труд на тема „Мускулно-скелетна ехография“ и придобива образователна и научна степен „доктор“, (д.м.).

През декември 2020 г. придобива специалност по ревматология.

Притежава сертификат за най-високо ниво на компетентност по мускулно-скелетна ехография към Европейското сдружение по ревматология. Преподавател е на студенти по медицина в МУ– Пловдив.

 Д-р Сапунджиева, с какво Ви привлече лекарската професия? Изиграха ли роля за този Ваш избор семейната и училищната среда?

Винаги съм обичала да изследвам в детайли всяко нещо – кукли, животни, обичам и да чета много. Когато бях малка, бях изключително впечатлена от спокойствието и приятелското отношение на личната ми лекарка. Докато чаках дълго за преглед пред нейния кабинет, виждах как децата, които плачеха преди да влязат в кабинета, след това излизаха спокойни и усмихнати. Хареса ми как отношението на лекарката ги караше да се чувстват добре и да оздравеят по-бързо. Така реших, че искам, когато порасна, да мога да бъда полезна, да подобрявам емоционалното и физическото състояние на хората към по-добро.

Да, семейството също изигра роля в решението ми да стана лекар. Израснала съм сред лекари, които са ми били като пример за подражание.

Как решихте да се посветите на ревматологията?

Ревматологията е една от най-новите медицински специалности, като едва отскоро в България съществува като отделна медицинска специалност. Като нова специалност, тя предоставя широко поле за научноизследователска дейност, към която имам особен интерес.

Кои са Вашите учители в специалността?

На първо място е баща ми – д-р Любомир Сапунджиев. Като ревматолог с огромен практически опит, заслужил любовта и признанието на много пациенти, той винаги ми е служил за пример както по отношение на практическата част на специалността, така и като всеотдайност, отношение към пациента и искрен интерес за доброто на болния.

Впоследствие, след като спечелих конкурс и бях назначена като редовен докторант към Ревматологична клиника на УМБАЛ “Каспела“, най-добрите ми учители са били проф. Анастас Баталов – моят научен ръководител, и доц. Росица Каралилова. Проф. Баталов ми помагаше през цялото време на научната работа, като ми даваше ценни насоки и ми предаваше своя опит в мускулно-скелетната ултрасонография.

Доц. Каралилова, моят пряк учител, един изключителен специалист, ме научи не само на практическата работа като ревматолог, но ми помогна и в научноизследователската работа, като запали още повече моя интерес към ставната ехография.

Ще спомена и д-р Пламен Тодоров, прекрасен специалист и един от най-добрите ставни ехографисти в страната, който до момента е пример за мен. Винаги се консултирам с него при трудни диагностични казуси.

Още съвсем в началото на професионалния Ви път имате успешно защитен дисертационен труд за ехографията като метод на изследване на мускулно-скелетната система. Защо избрахте тази тема?

Мускулно-скелетната ултрасонография е съвременна образна методика, която през последните години навлезе широко в ревматологията и се утвърди като метод с доказана стойност в диагностиката, мониторирането на отговора на терапия, извършването на манипулации под ултразвуков контрол. Тя има редица предимства в сравнение със златния стандарт – конвенционалната рентгенография, като например липсата на йонизираща радиация, по-ниска цена, лесна поддръжка, възпроизведимост, и заедно с това се приема добре от пациентите.

Образът се получава в реално време, установяват се болестните отклонения в ставите, мускулите, сухожилията, нервите, които не са доловими по време на обикновения преглед.

Тази методика дава възможност за изследване на голям брой структури за кратко време, позволява динамично изследване по време на движение на ставите и сухожилията и оглеждане на зоната на интерес от много равнини. Също така нейното приложение подобрява ефективността на ставните и периставните манипулации.

Какви са амбициите Ви за професионално развитие в бъдеще?

Винаги съм обичала да преподавам. През февруари 2023 г. след като спечелих на конкурс, станах асистент към Катедра по пропедевтика на вътрешните болести на МУ - Пловдив. Водя упражнения по вътрешни болести и ревматология на англоезични студенти по медицина в трети курс. Освен с лекарската професия, смятам да се занимавам активно и с научноизследователска дейност в университета, да участвам в национални и международни проекти и да водя курсове по мускулно-скелетна ултрасонография в страната и чужбина.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време, какво Ви носи най-голяма радост в миговете на отпускане и почивка?

Обичам да прекарвам свободното си време с двете ми деца, да сме сред природата, да пътуваме.

Кои етични принципи се стараете да съблюдавате в общуването си с колеги и пациенти?

 Вярвам, че най-важното нещо в живота на всеки човек, е да се старае винаги да бъде човечен, да се опита да разбере гледната точка на другия, да даде всичко от себе си, да помогне с каквото може и винаги да пази достойнството и личния избор на човека отсреща. Винаги съм се старала да изслушвам спокойно хората, да се поставя на тяхно място, за да разбера тяхната гледна точка по-добре и да бъда освен лекар-колега и приятел. Старая се всяко решение за лечение да бъде взето съвместно с пациента, след подробно обсъждане на възможните терапевтични стратегии, да взема предвид личните предпочитания на пациента, като, естествено, се основавам на общоприетите и утвърдени стандарти за лечение.

Какво си пожелавате в личен и професионален план в началото на новата година?

В личен план си пожелавам всички от семейството ми да са здрави и децата ми да имат прекрасно детство. В професионален план бих искала да стартирам проект във връзка с мускулно-скелетната ултрасонография, да участвам в Международния конгрес по ревматология във Виена, да завърша успешно първата си година като асистент в Медицински университет - Пловдив, и да вдъхновя студентите си да обичат медицината и ревматологията.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P%L5

дедо фройдо 26.02.2024 13:40:33

Статуетката на Хипократ е фалически символ. Сигурно тайно си го гали.

Един ОПЛ на 33 21.01.2024 20:40:02

Ох на тази момичето

то 26.01.2024 16:28:38

ще ти изследва в детайли всяко нещо


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...