Сряда, 12 Август 2020
14
апр
 

Д-р Татяна Апостолова: Работим с пълен капацитет, пациентите имат нужда от нас

Вторник, 14 Април 2020 | 13:48:25 Елена Цветкова


Сдружение „Спри рака” с подкрепата на Портал на пациента – https://www.portalnapacienta.bg/стартира Национална

Сдружение „Спри рака” с подкрепата на Портал на пациента – https://www.portalnapacienta.bg/стартира Национална благотворителна кампания „Да помогнем на най-уязвимите!”. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Спри рака” BG11DEMI92401000169397. Мисията е да се съберат средства за дезинфектанти, за защитни средства – маски, шлемове, ръкавици, облекла, както и за тестове за COVID-19. Те ще бъдат закупени и предоставени на онкологичните отделения и комплексни онкологични центрове. Така ще се гарантира и на пациентите, и на медицинските екипи, че няма да се заразят по време на лечение.

За това как е организиран лечебният процес на пациентите с рак по време на извънредното положение в отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Пълмед” Пловдив разказва завеждащият отделението д-р Татяна Апостолова.

Д-р Апостолова, как функционира вашето отделение по медицинска онкология в условията на извънредно положение?

Нормално е да има известно напрежение сред пациентите заради страха от заразяване с Ковид-19. В отделението ни съществува практика да контактуваме с болните по телефона след изписването им поради особеностите на заболяването и специфичната терапията, която провеждат. Обясняваме им какви мерки сме предприели за предпазване от инфектиране и колко е важно да продължат терапията си в условията на извънредно положение. Разясняваме колко е важно да идват с маски и ръкавици, които могат да закупят от аптеката близо до болницата.

Приемаме всички пациенти по график, както сме ги планирали. Никого не сме върнали. Приемът в отделението е организиран така, че да се избегне струпването на хора. Спазваме всички мерки за безопасност в тази обстановка. Помещенията се дезинфекцират по-често от обичайния режим. Още при приемането на пациента,  целенасочено разпитваме за грипоподобни симптоми, мерим температура и правим кръвни изследвания. Досега не сме имали пациент със съмнение за  коронавирусна инфекция. В случай  че някой от хоспитализираните прояви симптоми, имаме болнична стая, в която да бъде изолиран.

Стремим се по всякакъв начин да успокоим пациентите, защото психологическата обстановка е напрегната. В нашата болница е спокойно и противоепидемичните мерки са добре организирани.

Има ли пациенти, които са си спрели терапията от страх да не се заразят с Ковид-19?

Ние не препоръчваме прекъсване на терапията. Но някои пациенти казват, че са затруднени да дойдат в момента и питат за колко време може да отложат лечението си. Обясняваме им, че терапията може да се отложи за седмица, две, в определени случаи и три. Желателно е тя  да продължи по план, защото онкологичното им заболяване може да прогресира. Особено при пациенти в четвърти стадий всяко отлагане е възможно да намали контрола над онкологичното заболяване.

Има, макар и рядко, болни, които по свое желание спират лечението си, въпреки нашите обяснения. Спазваме обаче плановия прием и работим с пълен капацитет. При 22 легла в отделението в момента имаме 22-ма хоспитализирани. При част от пациентите ни се прилагат еднодневни режими на лечение. За тях сме създали организация да бъдат на максимално разстояние един от друг и да не са повече от двама или трима в едно помещение.

Персоналът на клиниката снабден ли е със защитни средства?

От болницата ни осигуриха по три маски за многократна употреба. Ръкавици към момента има. Маските обаче са недостатъчни, защото трябва да се сменят на два часа. Затова започнахме да си купуваме. На нас не са ни необходими  предпазни облекла, с каквито работят колегите, които лекуват заразени с Ковид-19 пациенти. По-подходящи и удобни в нашата работа са облекла за еднократна употреба.

Как гледате на инициативата на Сдружение „Спри рака” да дари предпазни средства за персонала и за пациентите на онкологичните отделения?

Инициативата е чудесна. Много се радвам, че някой се е сетил за нас и пациентите ни. Ще е облекчение да получим дарение от маски и облекла за еднократна употреба. Разбира се, важни са и тестовете за Ковид-19. Това ще намали значително напрежението у персонала. От полза биха били и допълнителни дезинфектанти за ръце и предпазни гелове.

Персоналът тестван ли е за коронавируса?

Досега не е организирано целенасочено изследване на всички работещи в отделението. Ако някой от персонала прояви грипоподобни симптоми, може да се изследва по всяко време и да се изолира в къщи. Екипът е мобилизиран и не мисли за рисковете, защото знае, че нашите пациенти имат нужда от нас. Те не могат да чакат дори месец.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vnw4


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...