!
Събота, 27 Юли 2024
14
февр
 

В УМБАЛ "Лозенец":

Д-р Темелков: Изграждането на COLON център за превенция на рака на дебелото черво е много добро решение

Мултимодалните центрове са успешният модел за лечение на туморите на панкреаса, категоричен е проф. Валдемар Уул

Вторник, 14 Февруари 2023 | 11:14:45


„В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво. Липсва достатъчно и добре проверена медицинска информация за това заболяване и хората до голяма степен са недобре осведомени“. Това каза за подкаста на БНР "В

„В България няма регистър за заболеваемостта от рак на дебелото черво. Липсва достатъчно и добре проверена медицинска информация за това заболяване и хората до голяма степен са недобре осведомени“. Това каза за подкаста на БНР "В центъра на системата" младият гастроентеролог д-р Герасим Темелков от УМБАЛ „Лозенец“. По думите му страната ни разполага с обучени специалисти, на много места има модерно оборудване, но това, което липсва, е единност и синхрон между отделните специалисти.

Д-р Темелков припомни, че ракът на дебелото черво е втората най-често срещана ракова локализация и при мъжете, и при жените, която вече измества от второто място рака на белия дроб.

Това означава, че все повече хора имат нужда от навременна консултация и детайлен поглед върху състоянието им и рисковите фактори за поява на колоректален карцином, каза гастроентерологът.

Именно такъв подход е избран при създаването на Центъра за превенция на рака на дебелото черво – „COLON център“ в УМБАЛ „Лозенец“, изграден на базата на утвърден в Германия скринингов модел.

„Целта е да се координират случаите, да се води отчетност, статистика и да имаме база данни и регистър, от който да черпим информация в бъдеще“, подчерта д-р Темелков.

Самият той е видял ползата от скрининговата програма в Германия, въведена през 2006 г., благодарение на която навреме са открити стотици нови случаи, а през 2022 г. техният брой е намалял два пъти в сравнение с периода преди началото на програмата.

Д-р Темелков е категоричен, че благодарение на въведеното колоноскопско изследване и прилаганата в същия момент полипектомия се постига отличен превантивен ефект срещу рака на дебелото черво.

„Колоноскопията се извършва с щадяща техника при много добро обезболяване и хората няма от какво да се притесняват“, категоричен е той.

Още един съвременен център отваря врати в болница „Лозенец“. В него също ще бъде прилаган опита на водеща германска клиника в град Бохум, специализирана в лечението на рака на панкреаса.

Нейният ръководител проф. Валдемар Уул неотдавна бе гост на болницата и оперира двама пациенти. Той бе категоричен, че създаването на Панкреасен център в болница „Лозенец“ е много важна крачка напред по пътя в борбата с едно коварно злокачествено заболяване, каквото е ракът на панкреаса.

Проф. Уул сподели още, че впечатленията му от УМБАЛ „Лозенец“ са отлични, а основното предимство на лечебното заведение е добре подготвеният мултидисциплинарен екип, съвременната апаратура и организацията на работа.

„Ние в Германия постигаме висок процент от хора с 5 годишна преживяемост заради големия опит, който имаме в оперирането на голям брой пациенти. Така се трупа опит, което означава, че екипите трябва да се създават, да се поддържат и да се развиват.

За злокачествените заболявания, също и при рака на панкреаса, последните новости са свързани с това, че се прави предоперативна химио- или лъчетерапия, за да имаме по-добри резултати, което е свързано с предварителни изследвания на тумора. Това е комплексният подход, който води до по-добри резултати. Вече имаме надежда при този вид тумори, но лечението трябва да става в мултимодални центрове“, каза проф. Уул.

Целия подкаст можете да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ftDK


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...