!
Сряда, 17 Юли 2024
06
авг
1
 

Д-р Темнилов: Продължаваме да работим в условия на несигурност, а пациентите с COVID в болницата се увеличават

Четвъртък, 06 Август 2020 | 14:39:51
1

През изминалия месец юли болните от коронавирус, лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, са 56. Броят на  пациентите всеки месец се увеличава, а пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията. МБАЛ-Пазарджик приема

През изминалия месец юли болните от коронавирус, лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, са 56. Броят на  пациентите всеки месец се увеличава, а пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията. МБАЛ-Пазарджик приема и лекува най-много болни от  COVID-19 и без съмнение негативното въздействие върху финансовото състояние на болницата ще  продължи, коментира изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов.

Д-р Темнилов, как се справя МБАЛ-Пазарджик в  условията на Ковид пандемия?

Вече 6 месеца се налага да работим в условията на пандемия. Предприели сме всички необходими мерки съгласно указанията на  Министерството на здравеопазването. Осигурени са лични предпазни средства за медицинския персонал. Извършва се текуща и крайна дезинфекция на помещенията в болницата и прилежащите площи. Закупихме уреди за UVС дезинфекция на повърхности и въздух. Интензивно отделение вече разполага с „Екстерминатор 2020” , който е за дезинфекция на големи площи над 450 кв.м. Закупени са бактерицидни лампи, като 12 от тях са от най-висок клас за пречистване на въздуха в помещенията в присъствието на пациенти и персонал, а целта е недопускане на вътреболнични инфекции. Сключихме и договор с националния епидемиолог полк. доц. д-р Андрей Галев от ВМА за обучение и ежемесечен инструктаж на служителите на болницата в условията на COVID-19.

Как се отрази пандемията на работата на болницата?

Въпреки всички предприети мерки болницата не успя да избегне заразяването на медицински персонал с коронавирус. Най-тежко беше положението през месец май в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където се заразиха 14 човека – лекари, сестри и санитари. Още шестима бяха заразените в други отделения. Четири пъти се наложи карантиниране на ОАИЛ, което затрудни дейността на цялата болница. Благодаря на началника на отделението д-р Димитър Иванов, който дори и под карантина успя да организира работата на своя екип, както и на анестезиолозите д-р Иван Харизанов и д-р Варта Шопова, които поеха спешната анестезиология и реанимация по отделенията. Наложи се да привлечем и допълнително медицински персонал, за да се справим с  тази кризисна ситуация.

Паралелно с това трябваше да се справим с дефицита на лични предпазни средства. Дори и да намирахме фирми, които можеха да ни ги доставят, то заявените количества пристигаха със закъснение, което наложи да купуваме повече, за да се запасим и да може болницата да функционира нормално. Трябваше спешно да закупим и  необходимата медицинска апаратура. Изградихме „Болнична повиквателна система” и „Система за видеонаблюдение” в сектор „COVID” на Инфекциозно отделение. Заради обособяване на COVID-реанимация трябваше да се извърши преместване и преустройство на Неврологично отделение в Неврохирургия. Сблъскахме се и с проблема на здравни работници, които не желаят да работят с COVID болни, но напусналите са само няколко човека, предимно в пенсионна възраст. Най-натоварено продължава да е Инфекциозно отделение. Лекарите, сестрите и санитарите там вече са на предела на силите си, а болните не намаляват. Мога само да изкажа огромната си благодарност към началника на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева и останалите лекари от екипа й- д-р Станислав Коцев, д-р Донка Велкова, д-р Милена Карамишева и д-р Иван Иванов. Тези хора, както и медицинските сестри и санитарите продължават да работят в изключително тежки условия, рискови дори за тяхното здраве, но не са отказали помощ на нито един болен. Докато много хора навън не вярват в съществуването на вируса, те всеки ден се сблъскват с него и продължават да лекуват своите пациенти. Началникът на ОАИЛ д-р Димитър Иванов беше от медиците, които се заразиха с коронавирус, но след като оздравя, се върна на работа и пое COVID-реанимация. Той извършва и реанимацията на пациентите с дихателна недостатъчност. Заради недостига на медицински кадри се налага ежемесечно да командироваме и медицински персонал от други отделения в Инфекциозно отделение и Интензивния сектор. Благодаря на специалистите от всички отделения, които на ротационен принцип дават дежурства в COVID-реанимация. До края на годината е изготвен график от началниците на отделения за командироване на лекари, медицински сестри и санитари в Интензивния сектор. За съжаление, пациентите с коронавирус не намаляват, а се увеличават.

Колко болни с коронавирус са преминали през болницата през изминалите месеци?

Тенденцията е за нарастване на броя на болните от края на месец март до момента. Над 130 са вече пациентите с коронавирус, които са лекувани в болницата. Докато през месец април сме приели 11 болни, то през месец юли пациентите с коронавирусна инфекция в Инфекциозно отделение достигнаха до 56 и този месец се оказва най-натоварен.

Какви са финансовите последици за болницата от пандемията?

Пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията, което доведе до значително голям спад на приходите, отлив на пациенти и увеличение на разходите в сравнение с прогнозираното. Сравнителните отчетни данни за първите 6 месеца на 2019 и 2020 г. показват, че преминалите болни са с 2192-ма по-малко от миналата година. 10 890 са пациентите, лекувани в болницата през 2019 г., а 8688 – през тази година. Това доведе и до по-ниски приходи за лечебното заведение. За периода на второто тримесечие на 2020 г. броят на преминалите болни в МБАЛ-Пазарджик е 3795. В същия период на 2019 г. те са били 5430, или сега са с 1635 по-малко. Използваемостта на леглата спрямо предходната година е намаляла с 20,55%. По време на извънредното положение бяха забранени плановите хоспитализации, а след него пък много болни се страхуват да постъпват на лечение в болницата заради опасения от заразяване с коронавирус.

За какво харчи най-много средства в момента болницата?

Разходите за лични предпазни средства само за три месеца са над 220 хиляди, а за лекарства – над 330 хиляди лева. За закупуване на апаратура са отделени над 402 хиляди лева. Най-скъпият, но изключително необходим апарат, който закупихме, е за Ангиографска лаборатория. Той е на стойност 84 хил. лв., но дава възможност за по-точна диагностика преди коронарографии. Ремонти на стойност над 62  хиляди лева бяха направени в 7 отделения. От голяма помощ бяха и даренията на лични предпазни средства и апаратура, които получихме от граждани и фирми. Без тяхната подкрепа  нямаше да се справим в най-трудните моменти. Имаме и запаси от предпазни средства за над 140 хиляди лева.

Как ще продължи да работи болницата при това положение?

Доста трудно, защото продължаваме да работим в условия на несигурност. Не можем да прогнозираме как ще продължи да се развива пандемията. Очакванията бяха, че през лятото разпространението на вируса ще намалее, а дори и ще изчезне. В началото на август виждаме, че това не само не се случва, а и никой не може да каже какво ни очаква през следващите месеци, когато към коронавируса ще се добавят и случаите на респираторни инфекции. МБАЛ– Пазарджик приема и лекува най-много болни от коронавирус и без съмнение негативното въздействие върху финансовото състояние на болницата ще продължи. Това обаче не означава, че ще инвестираме само в предпазни средства и лекарства. Продължаваме да търсим възможности за закупуване на апаратура – както със средства на болницата, така и чрез финансиране от държавата. Направили сме и конкретни искания към Министерството на здравеопазването. Има апарати, които са изключително необходими за нуждите на Неонатология, АГО и Кардиология. Няма как да се справим сами, защото се касае за скъпа апаратура. 1 млн. лв. струва нов ангиографски апарат, какъвто трябва да се осигури за Катетеризационната лаборатория на болницата, защото е един от основните. Наличният апарат вече е спрян от сервизно обслужване на фирмата-производител и често се налагат скъпи и дълги ремонти. Не на последно място търсим и начини за привличане на нови специалисти, които да работят в болницата, както и да запазим чрез финансово стимулиране кадрите, с които разполагаме.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Au@b

Elf 06.08.2020 16:20:58

Temnilov,mutrata Borisov podava ostavka i shte bade saden.Izmitai se zaedno s Manev,Popov/kmeta vi maznik/,Vasil Popov ,Tikov i zialoto vi kotilo deto projade Pazardjik i go prevarna v grad -prizrak.I bez tova nikoga ne si razbiral ot medizina.


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...