!
Понеделник, 15 Юли 2024
16
юни
5
 

Д-р Теодора Иванова: От учителите си научих да се отнасям към всеки пациент с внимание и грижа, сякаш е мой близък

За мен колегите са като второ семейство, което искрено обичам, казва още тя

Неделя, 16 Юни 2024 | 11:04:56 Невена Попова
5

 Д-р Теодора Иванова е специализант по Акушерство и гинекология в АГ отделението на УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина в МУ-Пловдив през 2019 г.  и още същата година става част от екипа на Отделение по акушерство и
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

 Д-р Теодора Иванова е специализант по Акушерство и гинекология в АГ отделението на УМБАЛ „Пълмед“. Завършва медицина в МУ-Пловдив през 2019 г.  и още същата година става част от екипа на Отделение по акушерство и гинекология на болницата.  

Д-р Иванова, как решихте да се посветите на медицината? Изиграха ли роля в този избор семейната среда, училището?

Макар да съм първо поколение лекар в семейството, родителите ми винаги са се възхищавали на професията и вероятно осъществявам една тяхна лична мечта. Любовта към природните науки дължа на майка си, която като учител по биология и химия от дете зароди любопитството ми към устройството на човешкото тяло, а издържливата психика и емоционална стабилност със сигурност дължа на баща си, който дълги години работи в криминална полиция. Прекрасните ми преподаватели в Английската гимназия пък поставиха основите на упоритост, трудолюбие и любознателност, които ми помагаха през годините обучение в Медицинския университет.

Кога взехте решение да се посветите на акушерството и гинекологията?

За мен решението да бъда лекар напълно се отъждествяваше с това да бъда акушер-гинеколог. Нито за миг не се отклоних от тази мечта и именно затова работя професията си с огромна любов и отдаденост.

Разкажете за първите си стъпки като специализант...

Категорично емоцията от първото изродено от мен бебенце и първата прерязана пъпна връв се е запечатала като любим мой спомен. Магията на новия живот винаги ме е пленявала и ми носи най-силно професионално удовлетворение. Аз съм много сантиментален човек и до днес пазя първите си успешни ехографски снимки - на установена бременност, на дължина на маточната шийка, на доплери и т.н. Ценя всяко постижение и всеки научен урок с уважение както към своя труд, така и към този от страна на моите колеги, на които дължа прогреса си.

Кои теми и проблеми от специалността предизвикват особен интерес у Вас, имате ли амбиции за научна и изследователска работа в някоя област на акушерството и гинекологията?

Репродуктивната медицина е сферата, към която проявявам интерес и с която планирам да разширя в бъдеще компетенциите си. Трудното зачеване и нарастващата възраст, на която двойките решават да създадат поколение, се оформят като задълбочаващ се социално значим проблем в световен и национален план.

Кои големи истини за професията научихте от своите учители?

Да се отнасям към всеки пациент с уважение, внимание и грижа, сякаш е мой близък, а всяка бременна да намира в мое лице лекар, който вдъхва спокойствие, увереност и подкрепа. 

Кои качества цените най-много у колегите си, с които сте всеки ден и посрещате радостите и трудностите на ежедневието?

В първите моменти като част от екипа на АГ отделение в УМБАЛ „Пълмед“ бях впечатлена от изключителния професионализъм, нивото на компетенция и високоспециализираните методики, които се прилагат за лечение и диагностика на всички акушеро-гинекологични заболявания. В процеса на обучението ми, всеки ден оставах истински очарована от екипността, подкрепящата приятелска среда и личностните качества на колегите ми. С удоволствие чрез тях обогатявам както клиничния си опит, така и общата си култура и смело твърдя, че за мен са като второ семейство, което искрено обичам.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време – предпочитани книги, музика, хоби дестинации за пътешествия?

Като майка на две малки момченца свободното ми време е посветено изцяло на тях. Именно те са мой неизчерпаем извор на вдъхновение и мотивация и съм благодарна, че съумях да намеря баланса между семейния уют и кариерното развитие, така че да се усещам пълноценна и в двете си главни роли - на майка и лекар.

Коя Ваша мечта искате да видите реализирана в близко време?

Придобиването на специалност по акушерство и гинекология е следващата стъпка в професионалния ми път. А в личен план - искам да си имам и едно момиченце за разкош.
Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yemh

Гост 10.07.2024 14:17:46

ИМА И СВЕСТНИ УНГАРЦИ - НЕ СА САМО РУСКИ ЛАКЕИ КАТО ОРБАН! Унгарският опозиционен политик Петер Маджар, основен съперник на премиера Виктор Орбан, достави помощ в сряда на детската болница в Киев, пострадала от руския въздушен удар тази седмица.

any 16.06.2024 16:02:32

Много захабена, още на 25- прилича на 50 годишна.

Гост 16.06.2024 14:20:55

Браво, Теди! Възхищавам се на твоята упоритост и трудолюбие!

Въпрос 16.06.2024 11:47:40

На кой богаташ е дъщеря тази от рекламата

проф. овчаренко 17.06.2024 09:54:30

Ти сега да видиш, какви дарования се явяват на изпита по анатомия: "в гръбначно-мозъчния канал има ликьор"; "вагусът излиза от малкия мозък" (пак добре, че не е от мъдете). Иначе искат да са дерматоложки, а татковците им, с по 2-3 гербаджийски фирмички, им купуват жилища срещу медицинския, да не се мъчат отрочетата да тъпчат по улиците.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...