!
Сряда, 24 Април 2024
22
окт
2
 

Д-р Тихомир Христов: Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си

Важното е да опознаем добрите и лошите страни на характера си и да се стараем всеки ден добрите да стават повече, казва младият кардиохирург

Неделя, 22 Октомври 2023 | 10:35:43 Невена Попова
2

Д-р Тихомир Христов е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Ловеч с профил „Информатика” и немски език. Висшето си образование по медицина завършва в Медицински университет – София през 2015 г. Придобива специалност &bdq
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Тихомир Христов е възпитаник на Природоматематическата гимназия в Ловеч с профил „Информатика” и немски език. Висшето си образование по медицина завършва в Медицински университет – София през 2015 г. Придобива специалност „Кардиохирургия“ през 2021 г. По време на следването си работи като медицинска сестра в КАИЛ на Университетска болница „Св. Екатерина“, сега „Проф. д-р Александър Чирков“, бил е и доброволен сътрудник в болницата.

След дипломирането си е назначен като лекар – ординатор в нея през декември 2015 г., а от януари 2016 г. е зачислен като специализант.

Д-р Христов е взимал участия на различни форуми и конгреси като лектор. Той е съавтор на статии, публикувани в български списания. През 2022 г. е отличен с награда „Млад лекар и най-висок професионализъм“ на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Клиничните му интереси са в няколко направления на кардиохирургията: имплантация на системи за механично подпомагане на помпената функция на сърцето – „изкуствени сърца“, сърдечни трансплантации, хирургично лечение на туморни формации, минимално инвазивна сърдечна хирургия, аортна хирургия и хирургия на аортния корен, клапносъхраняваща и клапнореконстроктивна хирургия, хирургично лечение на остър белодробен тромбемболизъм, миокардна ревазкуларизация с артериални графтове.

Д-р Христов, кой е най-тежкият Ви пациент в момента?

В момента имаме млад пациент, когото подготвяме за операция на митралната клапа по повод на инфекциозен ендокардит. Усложненията, които очакваме при него, са свързани с факта, че скоро е приключил лечение на инфекциозен менингит. Бъбречната и чернодробната му функция са намалени поради системна злоупотреба с наркотици, като при употребата им се е заразил и с вирусен хепатит C. Така че се подготвяме за затегнато протичане на следоперативния период.

А как премина последното Ви дежурство?

Дежурствата на един хирург винаги протичат интензивно. Обикновено следим пациентите си в реанимация и следоперативно отделение. Винаги има какво да се свърши. В болницата, в която работя, често има спешни операции.

Интересен факт е, че много от най-заплетените казуси и тежки операции, в които съм участвал, са били именно по време на дежурство.

В такива особено трудни моменти упреквате ли съдбата или й благодарите затова, че сте станал кардиохирург?

По скоро съм благодарен, първо че избрах да следвам медицина и след това – че се насочих към тази специалност. Работата ми е много интересна и динамична. Магично е да можеш да държиш сърцето на човек в ръцете си. Чувството е неописуемо. Толкова много адреналин!

Всъщност, как избрахте тази специалност?

Влязох да уча медицина с нагласата, че искам да стана хирург. Тогава исках да бъда неврохирург. Това мое желание беше мотивирано от скорошна смърт в семейството, поради липсата на навременно неврологично лечение. Когато започнах да уча в университета още в първите курсове, най-силно впечатление ми направи сърдечносъдовата система. Затова се насочих към кардиохирургията, прецених, че така ще бъда най-полезен.

Допринесе ли с нещо за този избор решението Ви от ранните години на следването си да работите като медицинска сестра и сътрудник в болницата?

Абсолютно! Работата ми в реанимация ми донесе много позитиви, много практически и теоретични познания. Впоследствие те ми помогнаха в отделните етапи на развитието ми като лекар. След като получих разрешение да наблюдавам няколко сърдечни операции, това окончателно формира решението ми да последвам мечтата си и да специализирам кардиохирургия.

Кои са учителите Ви в специалността?

За мое голямо щастие съм имал честта да работя с едни от най-големите специалисти – все имена в областта на сърдечната хирургия. Всички те са ми помогнали да изградя себе си като хирург. Освен че са допринесли за придобиването на знанията и уменията ми, те са ме учили да не се отказвам, да се боря и да се адаптирам. Да, адаптацията е важна, тъй като понякога в хирургията има неочаквани обстоятелства, които не могат предварително да се предвидят.

Ако имахте административна власт, какви бихте променили, за да стане работата на кардиохирурзите по-спокойна и по-малко напрегната?

Може би е време да се помисли за някаква цялостна реформа в сферата на здравеопазването. Не е нормално на повечето колеги да се налага да работят на две или три места. Тъжно е, а и никой не печели от изморен и изтормозен медицински персонал. Определено бих намалил и административната ни работа. В последните години все повече правила и документи се въвеждат, което утежнява работата ни и така намалява времето ни с пациентите.

Кои теми и проблеми в специалността са особено предизвикателни за Вас и бихте искал да им посветите повече внимание в бъдеще?

Бих желал да продължа да се развивам като хирург. Като всеки млад човек искам да усвоявам нови знания, искам и да трупам опит. Интересите ми са към миниинвазивната кардиохирургия. Надявам се в скоро време да имаме възможност да се обучаваме на роботизирана хирургия, която несъмнено е бъдещето.

И няколко лични въпроса – кои са любимите Ви книги, любимата музика, любимите Ви занимания за свободното време?

Последната книга, която прочетох, е „Бог-император на Дюн”. Намирам я за интересна и завладяваща, поради честите обрати в нея.

Свободното си време предпочитам да прекарвам със семейството си в игри с децата, разходка в парка или просто да гледаме филм с голяма купа пуканки. Гледал съм Frozen и Тролчетата поне 150 пъти!

Кое е любимото Ви време от денонощието – онези часове, в които искате да останете сам със себе си и с мислите си?

Рядко ми се случва да остана сам със себе си. Обикновено някое дете скача на главата ми точно в тези моменти. Но когато ми се отдаде възможност, обичам да размишлявам, докато слушам много силно музика.

Обичам природата. Обичам да съзерцавам силуета на Витоша от терасата с чаша кафе в ръка. Когато планината е обгърната в облаци и има буря, гледката е много вълнуваща. Харесвам бурята.

А когато времето е спокойно, обичам да наблюдавам как хората в парка се разхождат, как извеждат кучетата си, как общуват.

Разкажете накратко за семейството си – средата, в която сте израснал, училището, в което сте учил, приятелствата, които сте съхранил през годините.

Израсъл съм в сравнително спокоен малък град – Ловеч. Това ми даде едно прекрасно детство с много приятели, които и до момента са ми близки. Майка ми и баща ми бяха добър пример за подражание. Бяха всеотдайни в семейството си, както и много трудолюбиви в работата си. Учили са ни мен и брат ми никога да не се отказваме и да даваме най-доброто от себе си, пък каквото ще да стане.

И един финален въпрос – рубриката, в която участвате с това интервю е „Кой сте Вие, докторе?“. Искам обаче да Ви попитам: Кой НЕ сте Вие, докторе?

Интересен въпрос. Винаги съм смятал, че човек не може да е добър във всичко. Затова и хората сме различни, с различни интереси. Важното е да опознаем добрите и лошите страни на характера си и да се стараем всеки ден добрите да стават повече.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eMNf

jesus 22.10.2023 20:09:23

Хм...Гинеколозите какво да кажат..."Магично е да можеш да държиш ............на жена в ръцете си" Хайде стига вече надувки!

Данаил Илиев 22.10.2023 13:42:20

Познавам го лично. Много добър лекар и човек. Пожелавам му много успехи!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...