!
Понеделник, 04 Март 2024
13
февр
3
 

Д-р Чобанова: В момента спешната помощ е затрупана от посещения, които не са спешни

Трябва добре да се помисли как да бъде организирана дейността на тези неотложни кабинети в общините, които предлага БЛС, каза тя

Вторник, 13 Февруари 2024 | 10:59:49
3

„В момента спешната помощ наистина е затрупана от посещения, които не са спешни. Това е една от големите недомислици на нашето здравеопазване след реформата, но така или иначе тя си съществува“. Това каза пред БНР д-р Виктория Чобанова от С

„В момента спешната помощ наистина е затрупана от посещения, които не са спешни. Това е една от големите недомислици на нашето здравеопазване след реформата, но така или иначе тя си съществува“. Това каза пред БНР д-р Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, която има лекарска практика в Ихтиман.

Тя бе категорична, че при тази ситуация за огромния брой неосигурени пациенти основен начин за получаване на медицинска помощ е през спешната помощ.

„Неосигурените в нашите практики са между 25% и 40%, това е на практика байпасът на тези, които не спазват законите и не се осигуряват здравно. И никой не се опитва да вкара ред в тази система", отбеляза още общопрактикуващата лекарка и допълни, че на теория здравното осигуряване е задължително, но на практика се оказва, че не е.

По думите й аналогична е и ситуацията с домашните повиквания, които се подават към спешна помощ за посещение на адрес.

Д-р Чобанова увери, че проблемът е бил поставян и в здравното министерство но не е намерено решение за него.

„Дефиниция на спешен случай има в стандарта по спешна медицина. Дефиниция на неотложен случай няма. Няма кой точно да ви каже какво е неотложна помощ, всеки каквото помисли в зависимост от своето ниво на консумация на здравна помощ или на регламентиране на здравна помощ слага в този термин каквото пожелае“, посочи общопрактикуващият лекар.

Тя обясни още, че преди години не е имало неотложна помощ и спешна помощ.

„Имаше една „Бърза помощ“. Тези екипи поемаха спешността заедно с консултанти от най-близкото болнично заведение. В извънработно време се правеха още манипулации с антибиотици, най-вече на деца, защото тогава нямаше толкова перорални форми, правеха се превръзки, имаше домашни посещения на онкологично болни, които се нуждаят от обезболяване. Беше организирано на териториален принцип. Това, което в момента е „Спешна помощ“, то наследи „Бърза помощ“, разказа д-р Чобанова.

Тя посочи още, че действащата в момента система, при която общопрактикуващите лекари сключват договор с кабинети за неотложна помощ в почивни дни и през нощта има много недостатъци - от голяма отдалеченост в градовете до пълна невъзможност да се организира неотложен кабинет в малките населени места поради липса на лекари.

Д-р Чобанова коментира идеята за връщането на държавната неотложна помощ и предложението, което бе направено от Българския лекарски съюз в тази връзка – да има по един неотложен кабинет във всяка  община. „Ако се реализира като държавна структура и там се преглеждат всички, без значение дали са осигурени или не, това би могло да разтовари спешните екипи от неспешната дейност, но само ако се помисли как да бъде организирана тази дейност“, изрази мнение тя и подчерта, че е изключително важно да се помисли за заплащането: „Ако е само за сметка на здравноосигурените и за тези жълти стотинки, които получаваме ние, общопрактикуващите лекари, няма как да стане“, категорична д-р Чобанова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B@Fj

Гост 14.02.2024 23:33:05

Наистина хоспитализацията е критерии за спешност. Би трябвало пациент, който не е хоспитализиран да си заплаща лечението.

ЛЕКАР 14.02.2024 08:46:41

Прави и чест на колегата,че като ОПЛ признава кой обслужва пациентите по неотложност и дори планово.А иначе каквото и да се говори спешната помощ не е обезпечена кадрово.От 20 год.не се дипломират фелдшери,те са основният изпълнител на линейките.Работещите лекари са в по голямата си част без никаква специалност да не говорим за спешна медицина/ те са около 7% от всички/,преобладават пенсионери,има и над 75год.Това ако е спешност какво ли е останалото да не мислим!

Гост 14.02.2024 13:27:08

Няма такова понятие 'неотложна помощ" в западната медицина. Само в съветските умове и съветската медицина. И затова се злоупотребява чудовищно след като всеки ватник за да бъде прегледан настоява ,че е неотложен. Същото прави и скапаната политическа класа за да експлоатира на 200% лекарите и пролетарската сган да не чака. И всичко това незаплащано от никого. Спешните случаи са за наистина тежки състояния и са 100% за болница. Ако пациентът не е придвижен за болнично лечение съответно тогава 100% НЕ ИМАЛ СПЕШНО МЕДИЦИНСКО СЪСТОЯНИЕ И НЕ Е БИЛ СПЕШЕН ЗА НЕЗАБАВНО ОБСЛУЖВААНЕ ,а поликлинично обслужен. Всичко други случаи са единствено неспешни, тоест за медицински преглед със записан час при личния лекар в неговото работно време. Това е европейското поведение . Всичко друго е манипулации и комунистическа експлоатация над лекаря.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...