!
Събота, 24 Февруари 2024
09
юни
 

Д-р Чолакова: Множество пациенти търсят консултация поради постковидни симптоми

Пандемията промени потока, но сега обемът дейности се възстановява, допълва тя

Сряда, 09 Юни 2021 | 17:01:50 Невена Попова


„Пандемичната ситуация и наложените противоепидемични мерки промениха чувствително структурата на потока пациенти в Медицинския център към УМБАЛСМ „Пирогов“, но малко по малко вървим към възстановяване на обема дейности, който имахме

„Пандемичната ситуация и наложените противоепидемични мерки промениха чувствително структурата на потока пациенти в Медицинския център към УМБАЛСМ „Пирогов“, но малко по малко вървим към възстановяване на обема дейности, който имахме преди пандемията“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Силвия Чолакова, управител на центъра.

„Голям е процентът пациенти, засегнати от постковидни симптоми, които търсят консултация при нас па тази причина В кардиологията това са хора със стенокарден синдром – опресия и тежест в областта на гръдния кош, ритъмно-проводни нарушения, в неврологията идват пациенти, които се оплакват от изтръпване, мравучкане по горни и долни крайници, тремор. Ендокринологична консултация търсят пациенти с нарушен глюкозен толеранс, влошен контрол на съществуващ захарен диабет. Не са малко и търсещите психиатрична помощ поради тревожно-депресивен синдром, паник-атаки, инсомния. Така се промени структурата на пациентопотока. Остана константен броят пациенти, насочени към специалностите ортопедия и травматология, хирургия и урология“, каза тя.

Д-р Чолакова допълни, че се наблюдава подценяване на състоянието предимно при хора с хронични заболявания, оставени без постоянен контрол поради наложените противоепидемични мерки и социална изолация.

В последно време обаче има повишено търсене на консултации със специалисти по ортопедия и травматология, зачестяват и кардиологичните, неврологични, ендокринологични, гастроентерологични, хирургични случаи. Особен интерес се наблюдава и към педиатричните специалности - детска хирургия, детска ортопедия и травматология, педиатрия.

„Редки са случаите на пациенти, които ни търсят поради постваксинални реакции, вероятно защото ако има такива, пациентите търсят съдействие от личните си лекари“, посочи тя.

Управителят на центъра потвърди, че организация на дейността на зелените коридори в лечебното заведение е стриктно съобразена със заповедта на министъра на здравеопазването.

„Ваксинираме всеки, но от понеделник до четвъртък преимуществено се имунизират възрастни над 65 години и хронично болните. Работим без почивен ден, включително и събота и неделя. В делничните дни дори сме до 23 часа. Имаме един принцип: „Върнат пациент няма“, категорична бе тя.

В МЦ „Пирогов“ се предлагат всички разрешени за приложение на територията на страната ваксини, добави д-р Чолакова и сподели наблюдението на екипа, че най-голямо предпочитание се отдава на иРНК-ваксините, и то основно на тази на Pfizer.

„Неоправдано по-слаб е интересът към ваксината на Moderna. Съвсем малък брой пациенти пожелаха да получат като втора доза различна от препарата на AstraZeneca, но единици са и пожелалите да я получат като първа доза в последните месеци след информацията за завишени случаи на тромбози“, каза д-р Чолакова и допълни, че към ваксината на Janssen също има интерес, който вероятно се дължи на нейния еднодозов режим на приложение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uCaK


Всичко за коронавируса
Още новини
Под един процент положителни проби, отново без починали
24.02.2024 09:52:17

Под един процент положителни проби, отново без починали

11 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1332 теста, което прави 0,83% по ...

EMA одобри две ваксини, специално предназначени за превенция на птичи грип
23.02.2024 17:22:04

EMA одобри две ваксини, специално предназначени за превенция на птичи грип

Комитетът за лекарствените продукти в хуманната медицина (CHMP) при Европейската агенция по лекар ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...