Петък, 03 Декември 2021
09
юни
 

Д-р Чолакова: Множество пациенти търсят консултация поради постковидни симптоми

Пандемията промени потока, но сега обемът дейности се възстановява, допълва тя

Сряда, 09 Юни 2021 | 17:01:50 Невена Попова


„Пандемичната ситуация и наложените противоепидемични мерки промениха чувствително структурата на потока пациенти в Медицинския център към УМБАЛСМ „Пирогов“, но малко по малко вървим към възстановяване на обема дейности, който имахме

„Пандемичната ситуация и наложените противоепидемични мерки промениха чувствително структурата на потока пациенти в Медицинския център към УМБАЛСМ „Пирогов“, но малко по малко вървим към възстановяване на обема дейности, който имахме преди пандемията“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Силвия Чолакова, управител на центъра.

„Голям е процентът пациенти, засегнати от постковидни симптоми, които търсят консултация при нас па тази причина В кардиологията това са хора със стенокарден синдром – опресия и тежест в областта на гръдния кош, ритъмно-проводни нарушения, в неврологията идват пациенти, които се оплакват от изтръпване, мравучкане по горни и долни крайници, тремор. Ендокринологична консултация търсят пациенти с нарушен глюкозен толеранс, влошен контрол на съществуващ захарен диабет. Не са малко и търсещите психиатрична помощ поради тревожно-депресивен синдром, паник-атаки, инсомния. Така се промени структурата на пациентопотока. Остана константен броят пациенти, насочени към специалностите ортопедия и травматология, хирургия и урология“, каза тя.

Д-р Чолакова допълни, че се наблюдава подценяване на състоянието предимно при хора с хронични заболявания, оставени без постоянен контрол поради наложените противоепидемични мерки и социална изолация.

В последно време обаче има повишено търсене на консултации със специалисти по ортопедия и травматология, зачестяват и кардиологичните, неврологични, ендокринологични, гастроентерологични, хирургични случаи. Особен интерес се наблюдава и към педиатричните специалности - детска хирургия, детска ортопедия и травматология, педиатрия.

„Редки са случаите на пациенти, които ни търсят поради постваксинални реакции, вероятно защото ако има такива, пациентите търсят съдействие от личните си лекари“, посочи тя.

Управителят на центъра потвърди, че организация на дейността на зелените коридори в лечебното заведение е стриктно съобразена със заповедта на министъра на здравеопазването.

„Ваксинираме всеки, но от понеделник до четвъртък преимуществено се имунизират възрастни над 65 години и хронично болните. Работим без почивен ден, включително и събота и неделя. В делничните дни дори сме до 23 часа. Имаме един принцип: „Върнат пациент няма“, категорична бе тя.

В МЦ „Пирогов“ се предлагат всички разрешени за приложение на територията на страната ваксини, добави д-р Чолакова и сподели наблюдението на екипа, че най-голямо предпочитание се отдава на иРНК-ваксините, и то основно на тази на Pfizer.

„Неоправдано по-слаб е интересът към ваксината на Moderna. Съвсем малък брой пациенти пожелаха да получат като втора доза различна от препарата на AstraZeneca, но единици са и пожелалите да я получат като първа доза в последните месеци след информацията за завишени случаи на тромбози“, каза д-р Чолакова и допълни, че към ваксината на Janssen също има интерес, който вероятно се дължи на нейния еднодозов режим на приложение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VK@p


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари
03.12.2021 17:08:43

Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари

Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватнос ...

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври
03.12.2021 16:43:16

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври

Общата стойност на средствата за неблагоприятни условия на работа (НУР) за извънболничната помощ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...