!
Понеделник, 15 Юли 2024
08
февр
1
 

Д-р Шарков: Електронната система за стоматолозите трябва да се създаде с участието на БЗС

Сряда, 08 Февруари 2023 | 16:16:23
1

Липсата на софтуер е сред основните причини лекарите по дентална медицина да не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор между НЗО

Липсата на софтуер е сред основните причини лекарите по дентална медицина да не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор между НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Това съобщи пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

„Проблемът е от години наред, защото с редовни правителства, сега и със служебното правителство ние говорим за въвеждане на Националната здравноинформационна система в денталната медицина. През 2022 г. се работеше предимно с колегите лекари и колегите фармацевти заради електронната рецепта и борбата да остане валидна и хартиената рецепта. Мислите ли, че някой в този период обърна внимание на лекарите по дентална медицина?“, риторично попита той.

Д-р Шарков заяви, че въпреки проведени няколко срещи с представители на ИА „Информационно обслужване“ няма никакъв напредък за изработването на софтуера за включването на денталната медицина към системата. 

„Благодарение на спешната намеса на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и зам.-министър Златанов едва на 13 януари тази година нещата потръгнаха“, констатира той.

„Проблемът се корени в организацията за създаването на този електронен продукт, защото ние изрично подчертаваме, че такъв продукт се създава, ако Българският зъболекарски съюз участва във всеки един етап от разработката му, за да не се получи недоносче“, каза д-р Шарков.

По думите му най-притеснителното в момента е въвеждането на кодовата система съгласно задължителното здравно осигуряване, уредена с член 66 от Закона за здравното осигуряване. „На второ място, трябва да се запази амбулаторният лист на НЗОК във вида, в който съществува сега, защото той е изключително адекватен и приложим. По време на разработката на тази НЗИС да се вземат предвид всички особености на денталната медицина, защото са безкрайно много и не може автоматично да бъде приложен програмен продукт, който е създаден за лекарите“, допълни д-р Шарков.

Той се спря и на австралийската класификационна система. „Много неща в нея не отговарят на европейската нормативна база. Оказа се, че тя не отговаря например на международната класификация на болестите. Най-важното е да се разбере как тази система ще се отрази, когато говорим за европейско електронно досие на пациента“, каза д-р Шарков.

Припомняме, че по време на утрешното си заседание Надзорния съвет на НЗОК ще обсъди изменение на НРД за дентални дейности, чрез което да се осигури отсрочка на зъболекарите за включването им в НЗИС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sUJa

Лекар 09.02.2023 16:00:04

Абдолютно вярно! Системата за т. нар. електронни направления е направена от невежи хора, такива, които не познават процесите и затова тя е едно нищо! В момента НЗОК се източва безмилостно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...