!
Понеделник, 24 Юни 2024
18
апр
4
 

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното

Поради постоянното лансиране на грешките на лекарите по медиите е разклатено доверието лекар-пациент в обществото

Неделя, 18 Април 2021 | 10:52:32 Невена Попова
4

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започва работа през  ноември 2017г. – мултипрофилно спешно отделение. От 2018 г. е  става част от екипа на пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ&n
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започва работа през  ноември 2017г. – мултипрофилно спешно отделение. От 2018 г. е  става част от екипа на пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ  "Д-р Ат.Дафовски" АД , Кърджали.   Започва да специализира пневмология и фтизиатрия от 2018г. В момента работи в ПФО-COVID1  отделението на МБАЛ  "Д-р Ат. Дафовски" АД .

Как избрахте специалността пулмология, какво Ви привлече в нея?

След завършването ми започнах работа в СПО-гр.Кърджали и имах късмета да работя с всякакъв вид случаи-хирургични, вътрешни, педиатрични. Още от началото на моето следване имах желание да работя вътрешни болести. Самата  работа в отделенията по вътрешни болести винаги е била по-привлекателна за мен. Чувството е като на детектив, търсещ правилната развръзка , в случая правилното диагностициране и лечение на заболяванията. Справянето с такава предизвикателства е било голямо удовлетворение за мен, В пулмологията намирам всичко ,което ме интересува и се чувствам удовлетворена и пълноценна.

Кои са учителите Ви, на които дължите най-много за изграждането си като специалист? Причината да избера пулмологията в голяма степен се дължи на моя  учител и вдъхновител - д-р Диана Вълчева, началник на ПФО в МБАЛ "Д-р Ат.Дафовски". Имам късмета да работя с най-добрият специалист не само в професионален план, но и като човек. Работата на млад лекар протича с лекота, когато има на кой да се довериш и с кого да се  консултираш по всяко време. Важни са и условията за работа , които в нашата болница са добри.

С какво Ви обогати работата в COVID-отделението, на какво Ви научи контактът с хора, повалени от тази тежка инфекция?

Придобих голям опит с този, допреди една година неизвестен вирус за нас. Имах възможността с времето да наблюдавам всяка нова вълна - специфичността в клиничните прояви, скоростта на развитието на заболяването, диагностиката и влиянието на приложената терапията, която постоянно се променя. Имам наблюдения и за оздравителния период след инфекция с Корона вирус. Трагедията в нашата област беше през месец ноември, когато поради нарастване на случаите и ограничения брой легла,  трябваше да решаваме кои да постъпят в болница. Това е най-трудният момент за един лекар в професионален план. Контактът с хората, повалени от тази тежка инфекция, ме направи по-състрадателна, по-благодарна и ценяща всяка една минута, в която живеем здрави. В такава рискова среда си повтарям част от Хипократовата Клетва ''Ще запазя живота си чист и свещен, както моето изкуство".

Кои нови технологии допринесоха според Вас за по-бърза и точна диагностика на заболяванията на белия дроб?

Новите технологии допринасят много за по-бързо диагностициране и за провеждането на правилна терапия при белодробните заболявания. Но ако говорим по-конкретно на ниво - възможности и достъпността на тези технологии в Областна болница, то те вече не са толкова ограничени-КТ, ЯМР, бронхоскопия. Не толкова нова, но вече по-лесно достъпна за всички пациенти в района е диагностиката на сънна апнея. Провеждаме изследването единственно в нашето отделение. Много от пациентите не знаят, че сънната апнея е заболяване, която има лечение.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Преди да започне извънредната епидемиологична обстановка едно от любимите ми занимания беше пътуването.  Но сега с ограниченията, любими занимания са  четенето на книги и йогата, с които си отпочивам психически от напрегнатия работен ден.

Кои човешки качества цените най-много у колегите си?

Работя с невероятен екип. Благодарна съм на целия персонал на ПФО, затова че проявяват голям професионализъм в работата си. Освен знанията и уменията според мен, най-ценното качество е способността на един лекар да има правилен подход към всеки пациент, индивидуално. Проявата на разбиране на проблема и спечелването на доверието на пациента, мисля че напоследък е най-трудното. За съжаление, поради  постоянното лансиране на грешките на лекарите по медиите е разклатено  доверието лекар-пациент в обществото. Това от своя страна затруднява най-много работата ни.

Какво искате да им пожелаете в тези трудни дни?

Сега в обстановката, в която се намираме, най-важното да бъдат здрави. Пожелавам да бъдат силни психически, търпеливи и всеотдайни в работата си, защото те са надежда за спасение в тези трудни дни.

Коя е най-голямата Ви мечта - човешка и професионална?

Като всеки лекар мечтая за по-добро здравеопазване. За страна, в която  трудът  и усилията на лекаря да бъдат повече оценени и признати от народа. Това ще е най-голямата мотивация на всички работещи в тази сфера, за да се развиват още повече в професионален план и да изберат да останат в България.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SWc$

LIDIYA İSKRENOVA 23.07.2021 21:22:53

????????????

mag 26.04.2021 01:35:48

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 04.05.2021 00:45:35

Прав сте, така е! Ама ...има да чакате Буда да реагира...

Еми 18.04.2021 16:55:45

Бравооо


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...