Понеделник, 27 Март 2023
18
апр
4
 

Д-р Шенгюл Коджебашева: Спечелването на доверието на пациента напоследък е най-трудното

Поради постоянното лансиране на грешките на лекарите по медиите е разклатено доверието лекар-пациент в обществото

Неделя, 18 Април 2021 | 10:52:32 Невена Попова
4

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започва работа през  ноември 2017г. – мултипрофилно спешно отделение. От 2018 г. е  става част от екипа на пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ&n
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Шенгюл Коджебашева завършва медицина в Медицински Университет Пловдив през 2017 г. Започва работа през  ноември 2017г. – мултипрофилно спешно отделение. От 2018 г. е  става част от екипа на пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ  "Д-р Ат.Дафовски" АД , Кърджали.   Започва да специализира пневмология и фтизиатрия от 2018г. В момента работи в ПФО-COVID1  отделението на МБАЛ  "Д-р Ат. Дафовски" АД .

Как избрахте специалността пулмология, какво Ви привлече в нея?

След завършването ми започнах работа в СПО-гр.Кърджали и имах късмета да работя с всякакъв вид случаи-хирургични, вътрешни, педиатрични. Още от началото на моето следване имах желание да работя вътрешни болести. Самата  работа в отделенията по вътрешни болести винаги е била по-привлекателна за мен. Чувството е като на детектив, търсещ правилната развръзка , в случая правилното диагностициране и лечение на заболяванията. Справянето с такава предизвикателства е било голямо удовлетворение за мен, В пулмологията намирам всичко ,което ме интересува и се чувствам удовлетворена и пълноценна.

Кои са учителите Ви, на които дължите най-много за изграждането си като специалист? Причината да избера пулмологията в голяма степен се дължи на моя  учител и вдъхновител - д-р Диана Вълчева, началник на ПФО в МБАЛ "Д-р Ат.Дафовски". Имам късмета да работя с най-добрият специалист не само в професионален план, но и като човек. Работата на млад лекар протича с лекота, когато има на кой да се довериш и с кого да се  консултираш по всяко време. Важни са и условията за работа , които в нашата болница са добри.

С какво Ви обогати работата в COVID-отделението, на какво Ви научи контактът с хора, повалени от тази тежка инфекция?

Придобих голям опит с този, допреди една година неизвестен вирус за нас. Имах възможността с времето да наблюдавам всяка нова вълна - специфичността в клиничните прояви, скоростта на развитието на заболяването, диагностиката и влиянието на приложената терапията, която постоянно се променя. Имам наблюдения и за оздравителния период след инфекция с Корона вирус. Трагедията в нашата област беше през месец ноември, когато поради нарастване на случаите и ограничения брой легла,  трябваше да решаваме кои да постъпят в болница. Това е най-трудният момент за един лекар в професионален план. Контактът с хората, повалени от тази тежка инфекция, ме направи по-състрадателна, по-благодарна и ценяща всяка една минута, в която живеем здрави. В такава рискова среда си повтарям част от Хипократовата Клетва ''Ще запазя живота си чист и свещен, както моето изкуство".

Кои нови технологии допринесоха според Вас за по-бърза и точна диагностика на заболяванията на белия дроб?

Новите технологии допринасят много за по-бързо диагностициране и за провеждането на правилна терапия при белодробните заболявания. Но ако говорим по-конкретно на ниво - възможности и достъпността на тези технологии в Областна болница, то те вече не са толкова ограничени-КТ, ЯМР, бронхоскопия. Не толкова нова, но вече по-лесно достъпна за всички пациенти в района е диагностиката на сънна апнея. Провеждаме изследването единственно в нашето отделение. Много от пациентите не знаят, че сънната апнея е заболяване, която има лечение.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Преди да започне извънредната епидемиологична обстановка едно от любимите ми занимания беше пътуването.  Но сега с ограниченията, любими занимания са  четенето на книги и йогата, с които си отпочивам психически от напрегнатия работен ден.

Кои човешки качества цените най-много у колегите си?

Работя с невероятен екип. Благодарна съм на целия персонал на ПФО, затова че проявяват голям професионализъм в работата си. Освен знанията и уменията според мен, най-ценното качество е способността на един лекар да има правилен подход към всеки пациент, индивидуално. Проявата на разбиране на проблема и спечелването на доверието на пациента, мисля че напоследък е най-трудното. За съжаление, поради  постоянното лансиране на грешките на лекарите по медиите е разклатено  доверието лекар-пациент в обществото. Това от своя страна затруднява най-много работата ни.

Какво искате да им пожелаете в тези трудни дни?

Сега в обстановката, в която се намираме, най-важното да бъдат здрави. Пожелавам да бъдат силни психически, търпеливи и всеотдайни в работата си, защото те са надежда за спасение в тези трудни дни.

Коя е най-голямата Ви мечта - човешка и професионална?

Като всеки лекар мечтая за по-добро здравеопазване. За страна, в която  трудът  и усилията на лекаря да бъдат повече оценени и признати от народа. Това ще е най-голямата мотивация на всички работещи в тази сфера, за да се развиват още повече в професионален план и да изберат да останат в България.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6#wF

LIDIYA İSKRENOVA 23.07.2021 21:22:53

????????????

mag 26.04.2021 01:35:48

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 04.05.2021 00:45:35

Прав сте, така е! Ама ...има да чакате Буда да реагира...

Еми 18.04.2021 16:55:45

Бравооо


Всичко за коронавируса
Още новини
Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие
27.03.2023 16:01:24

Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие

За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн. лв. от определените стойности на ни ...

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе
27.03.2023 15:19:41

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе

Българският лекарски съюз категорично осъжда ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...