!
Събота, 27 Юли 2024
21
ян
2
 

Д-р Щерю Бояджиев: До 5 години ще сме пред огромна криза в детското и майчино здравеопазване

Събота, 21 Януари 2023 | 13:28:22
2

"Признание и голяма отговорност е нашата професия, за тези, които сме я избрали съзнателно и я работим с желание. Отговорността е голяма, защото е за двама пациенти - за майката и за новороденото“. Това каза Галя Николова, старша акушерка в Клини

"Признание и голяма отговорност е нашата професия, за тези, които сме я избрали съзнателно и я работим с желание. Отговорността е голяма, защото е за двама пациенти - за майката и за новороденото“. Това каза Галя Николова, старша акушерка в Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец" в извънредния празничен епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата", посветен на Деня на родилната помощ - 21 януари.

„Сблъскваме се всякакви съдби, с по-лесни раждания, с по-трудни раждания, но при нас има много добре водена женска консултация и почти винаги се достига до нормално раждане почти на термин. Това, което бих посъветвала младите майки, да обърнат повече внимание на самият процес на раждането, на появяването на новия човек, който сам да избере часа и деня на появата си на този свят, а не да се ръководят от хороскопи и астролози, тенденция, която се наблюдава последните години. А за празника пожелавам на всички колеги да се раждат здрави бебета и повече бебета изобщо! ", допълни Николова.

"Искам да поздравя всички свои колеги в Деня на родилната помощ, затова, че отдават сили, енергия и безсънни нощи в името на родилката и бъдещия живот. Всяко раждане е като за първи път - с това не се свиква! ", каза доц. Дорина Асенова, началник Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец".

Тя допълни, че голямата болка на специалистите е, че в системата работят преобладаващо хора в пенсионна и в предпенсионна възраст и докато здравеопазването и демографската криза не станат истинска държавна политика, нещата няма как да се оправят. „Темата е изключително голяма като се започне от специализацията на младите лекари, които няма как да живеят и учат с 1000 лв., и се стигне до липсата на стимули за младите двойки да раждат и то повече от едно дете“, каза още доц. Асенова.

"Има места в страната, където работи по един неонатолог или педиатър, който покрива родилна зала. Това води до страхотни рискове и това не е по стандарт. В близките пет години ще се изправим пред огромна кадрова криза за специалисти в детското и майчиното здравеопазване. Последните години специалистите по педиатрия и неонатология рязко започнаха да намаляват или да застаряват и за съжаление младите, които искат да специализират това стават все по-малко“, каза и д-р Щерю Бояджиев, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ "Лозенец", който е с над 25 годишен стаж у нас и в чужбина.

В нашето отделение по Неонатология и в АГ- Клиниката разполагаме с цялата необходима модерна апаратура и персонал и правим всичко възможно да сведем до минимум рисковите ситуации и при родилките, и при новородените.

„Само че, докато чуваме думата детско здравеопазване само около избори, след което тази дума тотално изчезна, дотогава нищо няма се да случва! Ще се гърми по медиите, че „Спартанът“ е излетял от Бургас до София за родилка, че ще имаме някога детска болница и въздушен транспорт - това става в Европа ежеминутно, това не е някаква сензация, така е в нормалния свят. Българинът плаща някакви данъци, ако трябва да ги вдигнат малко, но той трябва в 21 век да получава нормално здравеопазване във всяка точка на страната ни“, допълни той.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KcnR

Гост 22.01.2023 19:23:24

Д-р Бояджиев е добър лекар. И е прав в случая.

аз 22.01.2023 09:09:18

Ще раждат по нивите! Безплатно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...