!
Вторник, 19 Март 2024
17
ноем
3
 

Д-р Явор Яромиров: Изборът ми да съм хирург идва от желанието ми да бъда успешен в трудното

Неделя, 17 Ноември 2019 | 09:59:35 Петър Цикалов
3

Д-р Явор Яромиров е дентален лекар, завършващ през 2006 година в МУ София, а през 2012 получава диплома за специалност по Орална хирургия. През 2014 става член на Асоциацията на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България. Той ос
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Явор Яромиров е дентален лекар, завършващ през 2006 година в МУ София, а през 2012 получава диплома за специалност по Орална хирургия. През 2014 става член на Асоциацията на оралните и лицево-челюстни хирурзи в България.

Той основава собствена практика, в която работи и оперира. Д-р Яромиров регулярно посещава курсове за усъвършенстване и семинари, притежава сертификати за професионално отличие от различни чуждестранни лектори и организации.

Д-р Яромиров, как решихте да следвате дентална медицина? Мечта ли беше за вас, или е било провокирано от близки или роднини?

За мен интересът към зъбите датира, откакто бях дете. Баща ми донесе една кутия от лекарства, пълна с някакви зъби и това сякаш бе началото?! Родителите ми са лекари, както и много мои роднини, аз обаче избрах зъболечението. Е, на по-късен етап исках да съм по-близо до медицината, затова станах и хирург!

Как премина обучението ви по дентална медицина? Имахте ли трудности и бихте ли върнали студентските си години отново?

Обучението ми премина съвсем нормално, без обструкции и в продължение на 9 години следвах целите си, за което не съм съжалил дори за момент!

Вие вече повече от 13 години сте стоматолог, а от 2012 сте получили степен за отличие по орална хирургия. Какво стоеше в избора ви към хирургията?

Изборът ми да съм хирург е продиктуван от желанието ми да бъда успешен в трудното. Това поле на работа е различно, лицево челюстната област е със сложна анатомия. В много случаи крие изненади, но това е предизвикателство, което ме движи напред.

Разкажете ни повече какви процедури изпълнявате като орален хирург! Кои са най-честите причини, с които идват пациенти при вас за лечение?

Много често при мен идват хора с болката си. Моята работа е да ги лишавам от нея. Имам предвид също и тази болка, която е натрупана в съзнанието от страхове и преживявания, довели до ситуацията, която аз трябва да реша. Това доста пъти е по-трудно от операцията или имплантите.

Вие сте основали ваша собствена ПРАКТИКА - iDental Studio, която се отличава с модерна апаратура и иновативно лечение. Как решихте да поемете инициативата и да основете ваше собствено медицинско заведение? 

Винаги съм искал да избирам кое е най-доброто за решаването на даден случай, чиято рентгенова снимка гледам или когото виждам пред себе си. Именно затова намирам за редно всеки уважаващ себе си специалист да продължава да надгражда знанията,  уменията си и работната си среда. iDentalStudio е нещо, което отне доста време и ресурс, това бе целта ми.

Кое през годините на професионална работа ви е давало сили, за да бъдете отличен специалист и да градите още повече с опита и годините? 

Ясната цел, по отношение на професионалния успех, както и подкрепата от най-близките. 

Коя от годините ви на обучение и специализация е била най-трудна за вас? Чувствал ли сте съмнение относно професията си, докато сте се обучавали?

Специализацията ми не бе лека нито ден, но там намерих силни приятелства и учител, който я направи едно пътуване с ясна дестинация!

Вие сте постигнал много във вашата кариера до този момент, но все пак какви са вашите амбиции за бъдеще?

Винаги има какво да се желае, трябва да следваме съвременните технологии, които се развиват с много бързи темпове, като например 3D интра оралните скенери и 3D планирането на имплантологичните случаи. Тези технологии улесняват работата ни страшно много и трябва да ги използваме, за да имаме по-точни, по-предсказуеми резултати, както и по-малко усложнения, разбира се!

Напоследък стана модерно ваши колеги стоматолози да започнат да предлагат и разкрасяващи процедури, като поставяне на филъри и хиалурон. Смятате ли, че фокусът на денталните медици се измества и как гледате вие на тази практика?

Като орален хирург аз имам и право да използвам тези методики в работата си, а също така съм посещавал и курсове, и обучения за тяхното усвояване, но това е много малка част от работата ми, с изричното изключване на плазмотерапията ( a-PRF/i-PRF/PRP ) от това число!!!

Кое е любимото ви хоби? Как обичате да разпускате извън работна среда и имате ли любимо място за почивка?

Времето със семейството, карането на мотор и хубавите места на които отиваме са нещата, които карат да почивам най-добре!

Кой е най-големият вдъхновител за вас и кой е бил най-голяма опора, докато сте учили или сега, когато вече работите? Имате ли идоли?

Опора и моя подкрепа и през годините, и сега е съпругата ми.

А в хирургията аз имах късмета и щастието да имам за учител най-добрия такъв! Това е Доц. Ходор Факих. Той изгради у мен хирурга, така също и повлия начина ми на мислене, даде пример в житейски план и дори често присъства в мислите ми, докато аз оперирам!



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q$4h

Д 14.09.2022 22:15:15

Супер

стоматолог 25.11.2019 16:38:14

Поздравявам колегата зъболекар пловдив

Ненова 18.11.2019 11:59:04

Интересно, дали това е платена публикация, защото е досущ като реклама.


Всичко за коронавируса
Още новини
Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване
19.03.2024 10:16:25

Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване

„В продължение на девет месец никой не е отпуснал една стотинка за съществуването на здравн ...

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ
19.03.2024 09:31:15

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ

„Асоциациите на европейските лекари изразяват скръб и тъга за загубата на живот и страдание ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...