!
Четвъртък, 07 Декември 2023
21
февр
 

ЕК дала 80 000 евро на НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска

Понеделник, 21 Февруари 2022 | 16:55:01


80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова относно изпълнението на ев

80 000 евро е получил НЦЗПБ за разработване на ваксина срещу Кримска-Конго хеморагична треска. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова относно изпълнението на европейски проекти в областта на здравеопазването от второстепенните разпоредители с бюджет.

Средствата са по проект „Разработване на ваксина за малария и/или пренебрегвани инфекциозни болести“ с начална дата 1 януари 2017 г. с продължителност 72 месеца и се финансира от Главна дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия (ЕК).

Припомняме, че фирмата-производител на ваксини към НЦЗПБ Бул Био произвежда разработената в България инактивирана ваксина против кримска хеморагична треска, която се използва за специфична профилактика на рискови групи.

Друг европейски проект, в който обаче НЦЗПБ участва като партньор, е „Въвеждане на надзор на SARI и извършване на болнично базирани проучвания за разпространение на COV1D-19“. Споразумението е в сила от 5 октомври 2020 г., а продължителността на задачите не трябва да надвишава 12 месеца, т.е. 4 октомври 2021 г. Предстои подписване на ново споразумение за удължаване на срока.

Проектът се финансира от Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е с бюджет 85 000 евро за целия договор. Координатор на проекта е Epiconcept и включва партньорски институти от държави, членки на ЕС, и Великобритания.

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) участва в съвместни действия за приложение на най-добри практики в областта на психичното здраве (Joint Action ImpleMENTAL) - международен проект в рамките на Третата програма за здраве на ЕС, включващ организации от 21 европейски държави. Основната цел е прилагане на най-добри практики в областта на психичното здраве. Проектът е в начална фаза, проведени са няколко иницииращи срещи и уъркшопи. Финансирането е в размер на 26 302 евро.

НЦОЗА работи и по международен проект PHIRI, финансиран от програмата на ЕС Хоризонт 2020, който цели внедряването на изследователската инфраструктура за здравна информация за населението. В него участват 41 партньори от 30 държави и също е в начален етап. Бюджетът е в размер на 2500 евро.

Третият европейски проект на НЦОЗА е в съвместно действие с Joint Research Center – Cotton, като финансирането му се поема директно от ЕК. Дейностите обхващат международно сътрудничество и обмен по въпросите за изследване на памука. Получените средства се усвояват основно за изследвания и обучения, а договореното финансиране е 44 000 евро.

От отговора на министъра става ясно още, че РЗИ-Хасково е партньор от българска страна по проект „Политики за осигуряване на достъп до здравни услуги до отдалечените места (HEALTHY MUNICIPALITY)“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020. Проектът е разработен в рамките на Приоритетна ос 4 на програмата „Подобряване на достъпа до качествени здравни услуги в трансграничния регион“, а стойността му в размер на 1 135 147,40 евро е разпределена между девет партньори от Гърция и България. Определеният за РЗИ-Хасково бюджет е в размер на 53 378 евро, а дейностите по проекта са приключили на 31 октомври 2021 г.

По същата програма, но по проект „Receive Emergency/Daily needed HEALTHcare through innovations in the cross border area (Е/HEALTH)“ бенефициент е ЦСМП – Кърджали. Общата стойност на проекта е 1 585 142,78 евро, от които 725 592,96 евро са безвъзмездните средства за ЦСМП-Кърджали. Проектът е в заключителна фаза на изпълнение и се предвижда да приключи до 21 април 2022 г.

По ОП „Развитие на човешките ресурси“ по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания” Държавна психиатрична болница – Севлиево е партньор на община Дряново. Проектът е в процес на приключване и се изпълнява на два етапа, като за първия етап на ДПБ - Севлиево са предоставени 4874,52 лв., а за втория етап - 3295,56 лв.

Относно изпълнението на европейски проекти в областта на здравеопазването за периода 2021-2027 на държавни предприятия и търговски дружества министър Сербезова заявява, че се подготвят програмите за финансиране чрез Европейските структурни и кохезионни фондове за периода 2021-2027 г. и предстои да бъдат финализирани и одобрени от Европейската комисия. За държавни предприятия и търговски дружества с над 50% участие на държавата в капитала, които са част от системата на здравеопазването, са планирани възможности за финансиране по програма „Развитие на човешките ресурси“; „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ и „Конкурентоспособност и иновации в предприятията".

След подписване на Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия и одобряване на конкретните програми, Министерството на здравеопазването ще предостави информация и при необходимост ще подпомогне лечебните заведения за включването им като бенефициенти или партньори по проекти, финансирани от европейските структурни и кохезионни фондове и други международни програми.

МЗ планира за финансиране мерки в областта на човешките ресурси на второстепенните разпоредители с бюджет към министерството през програмен период 2021 -2027 за повишаване на компетенциите и уменията на медицински и немедицински специалисти от сферата на здравеопазването чрез обучения по специфични проблеми или на целеви групи (напр. на персонала в областта на спешната, психиатричната, педиатричната и първичната здравна помощ; по въпросите на дългосрочните здравни грижи и др.).

„Съгласно правилата за изпълнение на оперативните програми, второстепенните разпоредители с бюджет към министерството могат самостоятелно да идентифицират възможности за финансиране на проекти и да подават проектни предложения към съответните управляващи органи на оперативните програми. Министерство на здравеопазването има задължение да съгласува и подкрепя направените от тях предложения“, казва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RnUa


Всичко за коронавируса
Още новини
От
07.12.2023 09:53:13

От "Пирогов" ще заведат колективен иск за обида срещу министъра

УМБАЛСМ „Пирогов“ ще заведе колективен иск за обида и уронване на престижа на болница ...

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank
07.12.2023 09:18:02

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank

За поредна година МУ – Варна е лидер сред медицинските университети в България и в топ 10 н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...