Понеделник, 18 Януари 2021
19
ноем
 

ЕК излезе с общи препоръки за антигенните тестове в държавите членки на ЕС

Комисията призова за взаимно признаване на резултатите от тестовете между отделните страни в общността

Четвъртък, 19 Ноември 2020 | 08:58:47


Европейската комисия излезе с общи препоръки към държавите членки, които да позволят въвеждането на бързите антигенни тестове като ефективна алтернатива на PCR тестовете, съобщи пресслужбата на ЕК. В препоръките се отбелязва, че PCR тестовете о

Европейската комисия излезе с общи препоръки към държавите членки, които да позволят въвеждането на бързите антигенни тестове като ефективна алтернатива на PCR тестовете, съобщи пресслужбата на ЕК.

В препоръките се отбелязва, че PCR тестовете остават златeн стандарт, но бързите антигенни тестове имат няколко важни предимства - по-просто лабораторно оборудване и нужда от специализиран персонал, по-ниски цени и бързи резултати, като в много ситуации тези предимства са повече, отколкото е рискът от неточни резултати, считат експертите на ЕК.

Препоръките на комисията са обединени в няколко групи - какви антигенни тестове следва да се използват, в какви случаи, какви трябва да са условията за провеждане на тестовете и как трябва да става валидирането и взаимното признаване на резултатите.

ЕК препоръчва да се ползват тестове с над 80% чувствителност и над 97% специфичност с цел максимално точни резултати. Бързите антигенни тестове следва да се правят в рамките на 5 дни от началото на проявата на симптомите или до 7 дни след контакта с болен. Тестовете следва да имат маркировка CE.

В препоръките се изброяват поредица от ситуации, в които държавите членки да използват бързите антигенни тестове като алтернатива на по-сигурните, но по-бавни PCR тестове. Антигенните тестове се препоръчват при хора със симптоми в райони, в които делът на положителните резултати при тестването надхвърля 10%, както и в случаи, в които се провежда епидемиологично проучване или проследяване на контактите, независимо от симптоматиката.

С цел да се смекчи натискът върху здравната система и социалните заведения, бързите антигенни тестове следва да се обмислят като индикатор за прием в болница, както и при извършването на триаж на хора със симптоми, включително и за целите на издаване на предписание за изолация, поясняват от ЕК.

Използването на бързи антигенни тестове се препоръчва и при масово тестване на дадена общност или при масово разпространение с цел да се установят хората с висок потенциал за предаване на болестта. В ситуации на масово разпространение на вируса бързите тестове следва да се прилагат периодично през 2-3 дни при рискови групи като здравни работници, служители в социални заведения, затвори, други работещи на първа линия.

При по-слабо разпространение бързите тестове следва да се използват с цел навременно установяване на болни за ограничаване на избухването на епидемия при рискови групи като медицински и социални работници.

Комисията подчертава, че ако бързите тестове се използват сред население с високо разпространение на вируса, отрицателните резултати следва да се препотвърдят с повторен бърз антигенен тест или с PCR тест. Ако общността е с по-ниско разпространение на вируса, следва да се потвърждават положителните резултати - или с нов бърз антигенен тест, или с PCR тест, се казва още в препоръката на ЕК.

Преценката дали да се пристъпи към препотвърждаване на резултатите трябва да се вземе от здравните власти, които следва да отчетат доколко е приемлив и поносим рискът от грешка, се изтъква още в препоръката.

ЕК информира, че е подписала споразумение с Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) на стойност 35,5 милиона евро, осигурени чрез Инструмента за спешна подкрепа (ESI), за увеличаване на капацитета за тестване на COVID-19 в страните от ЕС. Финансирането ще бъде използвано за подпомагане на обучението на персонала за вземане на проби и анализ на тестовете, главно чрез мобилно оборудване.

ЕК призовава за взаимно признаване на резултатите от тестовете между страните членки на ЕС.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f69w


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...




Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...