Сряда, 20 Януари 2021
25
ноем
 

ЕК одобри шести договор за потенциална ваксина срещу COVID

Сряда, 25 Ноември 2020 | 15:01:09


Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, свързани с ограничаване на пандемията от COVID - този път с фармацевтичното предприятие Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името н

Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, свързани с ограничаване на пандемията от COVID - този път с фармацевтичното предприятие Moderna.

Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

Сключеният днес договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac, посочват от Европейската комисия. От там допълват, че благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

„Много се радвам да обявя днешното споразумение с фармацевтичното предприятие Moderna за закупуване на 160 милиона дози от бъдещата им ваксина. Това е шестият ни договор с производител на ваксини; работим по още един. В момента създаваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксинация срещу COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските граждани достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в процес на разработване. Безопасната и ефикасна ваксина може да ни помогне да победим пандемията и постепенно да се върнем към нормалния живот“, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, определи споразумението с Moderna е още един важен крайъгълен камък на стратегията на ЕС за ваксините. Радвам се, че вече имаме шест сключени споразумения за ваксини. Това е ясен пример за Европейския здравен съюз в действие, допълни тя.

Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология и производствения капацитет в Европа за снабдяване на целия ЕС.

Припомняме, на 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, с тези споразумения ще бъде създадена възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства може да не се осъществят.

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа.

Европейската комисия също така обяви ангажимента си за осигуряване на ваксина за всеки, който се нуждае от нея – навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. За тази цел от 4 май 2020 г. насам Комисията набра почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“. Чрез нея се работи за обезпечаване на всеобщ достъп до изследвания, лечение и ваксини срещу коронавируса и за глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени навсякъде по света.

Като част от усилията на „Екип Европа“ Комисията обяви, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и изпълнението на неговите цели в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“. На 12 ноември Европейският съюз обяви, че предоставя още 100 милиона евро безвъзмездни средства в подкрепа на механизма COVAX, допълват от пресцентъра на ЕК. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e*kt


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
544 новозаразени и над 6000 излекувани
20.01.2021 07:56:57

544 новозаразени и над 6000 излекувани

544 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа. 338 от тях са установени с ...

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт
19.01.2021 17:21:06 Невена Попова

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт

Най-малко 300 операции годишно, като 10 % от тях да са с „голям“ обем и сложност, сре ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...