!
Сряда, 08 Май 2024
20
септ
 

ЕК предлага реформа за по-бърз достъп до евтини лекарства

БГФармА призовава властите да подкрепят отпадането на Сертификата за допълнителна защита на оригиналните медикаменти

Четвъртък, 20 Септември 2018 | 16:21:57


Предложени от Европейската комисия реформи в регламентите на ЕС в областта на лекарствената политика ще доведат до значително спестяване на средства в националните бюджети за здравеопазване и ще създадат нови работни места. Това твърдят в свое

Предложени от Европейската комисия реформи в регламентите на ЕС в областта на лекарствената политика ще доведат до значително спестяване на средства в националните бюджети за здравеопазване и ще създадат нови работни места.

Това твърдят в свое становище от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). От там призовават правителството да подкрепи предложенията на ЕК, така че българските пациенти да имат по-добър достъп до качествени и по-евтини лекарства.

Съгласно действащите правила, когато една фармацевтична компания създаде нов лекарствен продукт, нейната молекула обикновено е защитена както от двадесетгодишен патент, така и от Сертификат за допълнителна защита (СДЗ), който й позволява да продължи своето пазарно безконкурентно доминиране до още пет години. В резултат на това, производителите на генерични лекарствени продукти в ЕС трябва да отложат предлагането на по-достъпни версии на въпросните оригинални лекарствени продукти, докато не изтече СДЗ, въпреки че лекарственият продукт вече е с изтекъл основен патент.

Сега Европейската комисия предлага „освобождаване на производството от СДЗ“, което би позволило генеричните производители да произвеждат лекарствени продукти за износ в територии, където не се прилага СДЗ през петгодишния период. По този начин по-достъпни лекарства ще бъдат доставяни на пазарите значително по-рано, посочват от БГФармА, като отбелязват, че това решение също така ще предостави на генеричните производители възможности за създаване на нови работни места в този процес.

„Освобождаването на производството от СДЗ е изключително положително предложение за България. То ще осигури на Българските пациенти по-достъпни лекарства. По този начин ще бъдат спестени средства както за пациентите, така и за националния здравен фонд и за цялото  българско здравеопазване. Ако предложението бъде прието, то ще гарантира правата на интелектуална собственост на иновативните фармацевтични компании, като едновременно с това ще отвори международните пазари за производителите на генерични лекарствени продукти. В България единствено генеричната промишленост има производствени мощности и виждаме изключителен шанс и потенциал за създаване на нови работни места във фармацевтичния сектор у нас“, коментира председателят на УС на БГФармА Николай Хаджидончев.

Българските и европейските производители на генерични лекарствени продукти призовават отпадането на СДЗ да се прилага към всички лекарства под патент - съществуващи и бъдещи, особено за случаите с няколко широко използвани но скъпи лекарствени продукти, чиято защита изтича в рамките на следващите две години.

БГФармА призовава правителството за решителна подкрепа на предложените промени, касаещи включването на „ден 1 пускане на пазара“. Така генеричните производители ще имат възможност да разработят производството на лекарствения продукт, да го складират с готовност и възможност да го предложат на пазара от ден 1 на отпадането на патента. Това би позволило на пациентите от ЕС да получат незабавна възможност за лечение с по-достъпни генерични лекарствени продукти веднага след изтичането на СДЗ, обясняват от Асоциацията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kbwQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.
08.05.2024 17:22:37

Ракът е най-честата причина за смърт и при мъжете, и при жените през 2021 г.

През 2021 г. ракът е водеща причина за смърт както при мъжете, така и при жените на възраст под 6 ...

ДКЦ
08.05.2024 16:57:37

ДКЦ "Пълмед" предлага PCR тест за диагностика на коклюш

За да отговори на големия пациентски интерес вследствие увеличаването на случаите на коклюш, особ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...