!
Неделя, 14 Април 2024
25
март
 

ЕК променя механизма за износ на ваксини

Повече реципрочност и пропорционалност при взимането на решения

Четвъртък, 25 Март 2021 | 08:58:05


Европейската комисия надгражда механизма за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19, става ясно от съобщение на ЕК. Въвеждат се принципите на реципрочност и пропорционалност като нови критерии, които трябва да се вземат

Европейската комисия надгражда механизма за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19, става ясно от съобщение на ЕК. Въвеждат се принципите на реципрочност и пропорционалност като нови критерии, които трябва да се вземат предвид при разрешение на износ.

Механизмът за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19 значително подобри прозрачността на износа. Независимо от това все още не е постигната целта да се гарантира навременен достъп от страна на гражданите на ЕС до ваксини срещу COVID-19, посочват от Комисията.

„ЕС е горд, че на територията му работят производители на ваксини, които ги доставят не само на гражданите на ЕС, но и ги изнасят по света. Въпреки че нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всички дружества изпълняват договорите си, ЕС е единственият основен производител от ОИСР, който продължава да изнася в големи обеми ваксини за редица държави. Но този процес трябва да е двупосочен“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ето защо Европейската комисия ще включи принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за издаване на разрешения. ЕС има чудесно портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но ние трябва да гарантираме своевременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден е от значение, посочи тя.

С новия регламент се въвеждат две промени в съществуващия механизъм.

Освен въздействието на планирания износ върху изпълнението на предварителните споразумения за закупуване (ПСЗ) с производителите на ваксини, държавите членки и Комисията следва също така да вземат предвид аспекта реципрочност, тоест дали държавата на получаване ограничава собствения си износ на ваксини или суровини чрез законодателни разпоредби или по друг начин, и пропорционалност — дали условията в държавата на получаване като цяло са по-добри или по-лоши, отколкото в ЕС, по-специално епидемичната обстановка, процентът на ваксинирани лица и достъпът до ваксини.

Държавите членки и Комисията следва да разглеждат дали съответният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките за Съюза на ваксини и техните компоненти.

ЕС се придържа към ангажимента си за международна солидарност и поради това ще продължи да изключва от този режим доставките на ваксини по линия на хуманитарната помощ или предназначени за 92-те държави с ниски и средни доходи от списъка на предварителния пазарен ангажимент за ваксини срещу COVID-19, допълват от ЕК.

От информацията на ЕК се разбира още, че са удовлетворени 380 искания за износ за 33 различни местоназначения за общо около 43 милиона дози. Отказано е само едно искане.

Основните местоназначения за износа са Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 млн.), Япония (5,4 млн.), Мексико (4,4 млн.), Саудитска Арабия (1,5 млн.), Сингапур (1,5 млн.), Чили (1,5 млн.), Хонконг (1,3 млн.), Корея (1,0 млн.) и Австралия (1,0 млн.).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wzR6


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...