!
Събота, 20 Април 2024
06
февр
7
 

ЕК с пакет от препоръки за достъп до здравни е-досиета в целия ЕС

Сряда, 06 Февруари 2019 | 15:13:46
7

Европейската комисия представи днес пакет от препоръки за създаването на сигурна система, която ще позволи на гражданите да имат достъп до своите електронни здравни досиета във всички държави членки. Понастоящем възможностите на европейските гр

Европейската комисия представи днес пакет от препоръки за създаването на сигурна система, която ще позволи на гражданите да имат достъп до своите електронни здравни досиета във всички държави членки.

Понастоящем възможностите на европейските граждани за достъп до електронните им здравни досиета в рамките на ЕС значително се различават в отделните държави. Въпреки че някои граждани имат достъп до част от своите електронни здравни досиета на национално равнище или през граница, за много други достъпът до цифрови технологии е ограничен или изобщо липсва. Поради това днес Комисията отправя препоръки, които ще улеснят сигурния достъп през граница в пълно съответствие с Общия регламент относно защитата на данните.

Държавите членки вече са започнали да осигуряват достъп и възможности за трансграничен обмен на част от информацията, съдържаща се в електронните здравни досиета. От 21 януари 2019 г. финландските граждани могат да купуват лекарства в Естония с електронни рецепти, а люксембургските лекари скоро ще имат достъп до обобщена здравна информация за пациентите от Чехия.

С днешните препоръки се предлага държавите членки да разширят тази практика за още три вида информация от здравното досие – за лабораторни изследвания, епикризи, резултати от образна диагностика и медицинското им разчитане. Наред с това тази инициатива проправя пътя за разработването на техническите спецификации, които следва да се използват за обмена на здравни досиета във всеки отделен случай.

В резултат на това достъпът до пълните лични здравни досиета в целия ЕС може да донесе огромни ползи за европейските граждани, отбелязват от ЕК. Като пример посочват ситуация, при която при пътуването си в друга държава от ЕС дадено лице претърпи злополука – тогава лекарите ще разполагат с незабавен достъп до информация за пациента (например до данни за хронични заболявания, алергии или непоносимост към определени лекарства). Това може съществено да повиши ефикасността и навременността на лечението.

Друга от ползите е подобряването на качеството и осигуряването на последователност и непрекъснатост на здравните грижи за гражданите, пътуващи в рамките на ЕС.

Това също така ще подпомогне научноизследователската дейност в областта на медицината с оглед на сериозните здравни предизвикателства, свързани с хроничните и невродегенеративните заболявания, посредством улеснения обмен на данни. Тази дейност ще може да се развива само с пълното съгласие на гражданите и в пълно съответствие с европейските правила за защита на данните, подчертават от ЕК.

Разширяването на достъпа до данни ще спомогне за оказване на подкрепа за ефективността и устойчивостта на здравните системи, например чрез споделяне на информация за актуални лабораторни или радиологични изследвания на пациента. По този начин няма да се налага дадена болница в друга държава членка отново да прави същите изследвания, като така ще се спести време и ще се намалят болничните разходи, допълват от Европейската комисия.

С цел по-нататъшно развитие на този обмен на информация ще бъде проведен Съвместен процес за координация между Комисията и държавите членки. Това ще даде възможност за участие и принос от заинтересовани страни като представители от сектора, работещите в сферата на здравеопазването и представители на пациентите както на равнище ЕС, така и от отделните държави членки.

Съвместният процес за координация ще гарантира участието на всички съответни страни в разработването на Европейския формат за обмен на електронни здравни досиета (ЕЗД). В рамките на мрежата за електронно здравеопазване държавите членки ще изготвят практически насоки за изпълнение и за наблюдение на напредъка по изпълнението им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4bxj

БЛС-Въоръжено Крило 06.02.2019 15:55:51

Ха-ха-ха. Тиквениците от МЗ и НЗОК ще въвеждат информационна система в здравеопазването , а тя към момента вече е остаряла като стандарти в информационния обмен. Тепърва ще трябва да си уеднаквяват заданието с новите изисквания на ЕК. Което означава нанай си електронно здравеопазване, а Киро Ментата сега ще се оправдава с ЕС.

Гост 06.02.2019 16:25:17

Ти пък муньо какво разбираш от информационни системи и изисквания на ЕК! Въпроса е риторичен. Ако изобщо си чел техническото задание де?!

Гост 06.02.2019 18:42:16

Много сте изнервени нещо в МЗ на тази тема

само за протокола 06.02.2019 15:24:23

Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ, ШЕФЪТ НА НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба. Тази практика започва да се разраства в размери, които стават опасни, обяви той в "Беновска пита" 19:20 | 03 Февруари 2019 г. Предприеха се действия някои порочни дейности да се прекратят - не може на територията на държавната болница да фигурира център или болница, които да са частни. Защото при такива партньорства всички негативи са за общинската болница, а всички позитиви и ползи - за частната, показа го практиката. Това заяви в "Беновска пита" д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. "В близките дни имаше един възмутен от мое изказване собственик на частна болница, разкрил в голяма университетска болница частна клиника по онкология. Така придоби всички позитиви, а болницата затъна още повече с дългове", даде пример д-р Дечев. Той изтъкна, че неговата позиция по това съжителство е "едно към едно към европейската". "Те имат една позиция, аз моя - моята е едно към едно към европейската: тоест НЕ МОЖЕ БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ СА NON PROFIT, ДА РАБОТЯТ С ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС. Тя може да е частна или да не е частна. Тази практика не само се настанява, но започва да се разраства в размери, които стават опасни", предупреди управителят на НЗОК. Д-р Дечев разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница. "Първото нещо е да поговорим с политиците, да им предоставим факти. Имам статистика - на Евростат, сега съм запитал официално Световната здрава организация (СЗО), които ще дадат конкретни данни има ли изобщо в ЕС държава, чийто обществен фонд заплаща суми на болници, които са създадени за печалба. Ако има такива, лично аз ще бъда изненадан", обяви д-р Дечев. По думите му досега този спор досега не се е водил "по някакви причини". "Тази тема може би е била табу, но може би е дошло време да се говори", категоричен е управителят на НЗОК. Какво каза още д-р Дечо Дечев в "Беновска пита" - във видеото:

Гост 06.02.2019 16:03:52

Дечев е от прост по-прост .Защо ще питаш СЗО бе муньо, питай Европейската комисия, питай европейската агенция за зашита на конкуренцията . Навсякъде с осигуровките на гражданина работят и в държавния и частния здравен сектор. Да не говорим ,че няма такова понятие държавно , а се употребява думата ПУБЛИЧНО. И никой европеец некомунист не прави разлика в собствеността на здравните заведения. Неравнопоставеност на икономическите субекти в нормалната Западна Европа означава ,че идва съответната агенция по защита на конкуренцията и стоварва боздугана по тъпите маркситки пуйки, които правят такова разделение А глобите са космически , почти както при прояви на дискриминация над личността. Така ,че здраво се е изложил този да пита. Неграмоптни болшевици от Челябинск ще ми управляват НЗОК.

СУДЖУЦИТЕ 06.02.2019 15:45:33

Стига спами бе Тикво! "Компетентния"!

до нездравите корпоративни интересчии 07.02.2019 12:46:15

Много сте изнервени нещо ало честните частници


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш
20.04.2024 10:51:16

Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш. Така смятат епидемиоложката д-р Христ ...

0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...