Неделя, 27 Ноември 2022
20
ян
2
 

ЕК: До март 2021 г. 80% от специалистите в здравеопазването трябва да са ваксинирани

Сряда, 20 Януари 2021 | 08:55:53
2

До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всяка държава членка от ЕС следва да бъдат ваксинирани. До лятото на 2021 г. държавите членки следва да са вак

До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всяка държава членка от ЕС следва да бъдат ваксинирани. До лятото на 2021 г. държавите членки следва да са ваксинирали най-малко 70% от възрастното население. Това се посочва в позиция на Европейската комисия, разпространена два дни преди срещата на европейските лидери относно координирания отговор на кризата, предизвикана от COVID-19.

Комисията също така призовава държавите членки да продължат да прилагат физическо дистанциране, да ограничават социалните контакти, да се борят с дезинформацията, да координират ограниченията за пътуване, да засилят тестването и да увеличат проследяването на контактите и геномната последователност, за да се справят с риска от нови варианти на вируса.

Тъй като през последните седмици се наблюдава възходяща тенденция в броя на случаите, е необходимо да се направи повече за подкрепа на здравните системи и за справяне с „умората от COVID-19" през идните месеци, като се започне от ускоряването на ваксинацията във всички области и се помогне на страните в Западните Балкани, южното и източното съседство и в Африка, се посочва в нея.

ЕК, държавите членки и EMA ще работят с дружествата, за да използват максимално потенциала на ЕС за увеличаване капацитета за производство на ваксини. Комисията работи с държавите членки по сертификатите за ваксинация в пълно съответствие със законодателството на ЕС за защита на данните, което може да подпомогне приемствеността в грижите. До края на януари 2021 г. трябва да бъде договорен общ подход, за да се даде възможност бързо да се въведат в употреба сертификатите в здравните системи в целия ЕС и извън него, е друга амбиция на ЕК.

Държавите членки следва да актуализират своите стратегии за тестване, за да отчетат новите варианти и да разширят използването на бързи антигенни тестове. Те трябва и спешно да увеличат геномното секвениране до най-малко 5 % и за предпочитане 10 % от положителните резултати от изследванията. Понастоящем много държави членки тестват под 1 % от пробите, което не е достатъчно, за да се установи прогресията на вариантите или да се открият нови варианти, изтъкват от комисията.

В позицията се коментира и запазването на единния пазар и свободното движение и засилване на мерките за смекчаване на последиците. В тази насока следва да се прилагат мерки за допълнително намаляване на риска от предаване на вируса, свързан със средствата за пътуване, като например мерки за хигиена и дистанциране в превозните средства и гари. Всички неналожителни пътувания следва да бъдат силно ограничени, докато епидемиологичната обстановка не се подобри значително. Трябва да се запази пропорционалният принцип на ограничения за пътуване, включително при тестване на пътуващите от райони с по-голяма честота на вариантите, пораждащи безпокойство, препоръчват от ЕК.

За да се гарантира ранен достъп до ваксини, Комисията трябва да създаде механизъм „Екип Европа", чрез който да се структурира предоставянето на ваксини, споделени от държавите членки с други държави-партньори. Това следва да даде възможност за споделяне с държавите-партньори на достъпа до част от 2,3-те милиарда дози, осигурени чрез стратегията на ЕС за ваксините, като се обърне специално внимание на Западните Балкани, източното и южното съседство и Африка.

Европейската комисия и държавите членки следва да продължат да подкрепят COVAX, включително чрез ранен достъп до ваксини. „Екип Европа" вече мобилизира 853 милиона евро в подкрепа на COVAX, което превръща ЕС в един от най-големите донори на COVAX, допълват от ЕК.

 „Ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза. Вече осигурихме достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега трябва да ускорим изпълнението и да ускорим ваксинацията. Нашата цел е до лятото 70 % от възрастното население да бъде ваксинирано“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й това би могло да бъде повратна точка в борбата ни срещу този вирус. „Ние обаче ще сложим край на тази пандемия само когато всички по света имат достъп до ваксини. Ще увеличим усилията си, за да помогнем за осигуряването на ваксини за нашите съседи и партньори по света“, допълва тя.

Според заместник-председателя Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, появата на нови варианти на вируса и значителното увеличение на случаите не ни оставят място за самодоволство.

„Сега повече от всякога трябва да се поднови решимостта на Европа да действа с единство, координация и бдителност. Днес нашите предложения имат за цел да защитим живота и поминъка на по-късен етап и да облекчим тежестта върху вече натоварените здравни системи и работници. Ето как ЕС ще излезе от кризата. Краят на пандемията се вижда, но все още не е дошъл“, посочи той.

 „Като работим заедно, с единство, солидарност и решимост, скоро можем да започнем да виждаме началото на края на пандемията. По-специално сега се нуждаем от бързи и координирани действия срещу новите варианти на вируса. Ваксинациите ще отнемат време, докато достигнат до всички европейци и дотогава трябва да предприемем незабавни, координирани и проактивни стъпки заедно. Ваксинациите трябва да се ускорят в целия ЕС и изследванията и секвенирането трябва да бъдат увеличени — това ще ни гарантира, че ще оставим тази криза зад нас възможно най-скоро“, заяви от своя страна Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yECs

Гост 20.01.2021 09:15:54

Трябва!? Нещо на тоталитаризъм го избива у гейропата

Лекар 21.01.2021 00:16:53

Аз мисля, че не трябва. Имаме нужда от по-малко дебили и от естествен подбор.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...