!
Вторник, 05 Март 2024
13
дек
3
 

ЕПА: 10% от бюджета за здравеопазване трябва да се отделя за психично здраве

Четвъртък, 13 Декември 2018 | 12:58:38
3

Нарушаването на човешките права и неприемливите условия, разпокъсаните грижи и липсата на съвместно планиране и отчетност са сред главните проблеми в предоставянето на психичноздравни услуги в България. Това са заключенията от доклад на Европейската пс

Нарушаването на човешките права и неприемливите условия, разпокъсаните грижи и липсата на съвместно планиране и отчетност са сред главните проблеми в предоставянето на психичноздравни услуги в България. Това са заключенията от доклад на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) от началото на м. ноември 2018 г., който съдържа основни препоръки за психиатричното обслужване в България.

Докладът е изготвен на база на наблюденията на международните експерти от ЕПА върху историята на психичноздравните услуги в България, правната рамка и икономическите показатели на страната ни, инфраструктурата и работната сила в тази област и с оценките на СЗО за психичноздравните услуги у нас. Експертите посетиха страната ни през месец юли т.г., като визитата им включваше работни срещи и дискусии в Министерството на здравеопазването (МЗ) и НЦОЗА.

По време на визитата си представителите на ЕПА посетиха също Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“, Клиниката по психиатрия към МБАЛНП „Св. Наум“, Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“, Центъра за психично здраве „Никола Шипковенски“, Центъра за психично здраве – София област и Центъра за психосоциална рехабилитация „Слатина“.

В доклада са констатирани финансовите проблеми, както и проблеми, свързани с персонала. От ЕПА установяват също, че има липса на консенсус между заинтересованите страни, както и негативни обществени нагласи към промени в организацията на психичноздравните грижи, които се отчитат като добра причина необходимата промяна да бъде избягвана. В доклада се посочва още, че е налице маргинализация на психиатрията като медицинска специалност.

В своя доклад ЕПА препоръчва да се определи национален клиничен ръководител с изпълнителна оперативна отговорност и власт за вземане на решения за програмата за реформа, който да бъде избран съвместно от МЗ и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и да докладва директно и на двамата министри. Експертите препоръчват още да се създаде национална работна група под председателството на националния клиничен ръководител, която да ръководи и изпълнява програмата за реформа.

Сред препоръките на ЕПА са и необходимостта да се отделя 10% от бюджета за здравеопазване за психично здраве и да се увеличат заплатите на квалифицирания персонал, като същевременно се подобряват чрез обучения уменията и моралът на работещите в сферата.

В реформата успоредно с научните и професионалните организации трябва да се включат пациентските и семейните сдружения. Трябва да се осигурят различни, но еднакво хуманни и висококачествени среди за грижи за всички пациенти с психични заболявания, зависимости, умствено увреждане и съдебна психиатрия.

От ЕПА препоръчват и да се изпълняват национални планове за преодоляване на дискриминацията и подобряване на отношението към хората с психични заболявания, както и за подобряване на имиджа на психиатрите и всички работещи в областта на психичното здраве. Нужно е да се обърне внимание на подобряването обучението по психотерапия и психосоциални интервенции, както и значително да се увеличи броят на обучаваните във всички психиатрични специалности, включително детска и съдебна психиатрия.

Не на последно място е и извършването на перманентен мониторинг на напредъка в реформата на психичноздравните услуги в България. От ЕПА препоръчват да се определи метод, основан на доказателства, за измерване на качеството на услугите и резултатите от програмата (например продължителност на престоя, разходи за грижи, качество на обслужване) и на ниво пациент (например възстановяване, удовлетвореност, маркери за социално приобщаване).

Резултатите от доклада бяха обявени от националния консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов по време на кръглата маса „Психиатрията в България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе вчера в парламента.

По време на дискусията стана ясно, че Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) стартира поредица от обучителни семинари за общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници от цялата страна. Сред темите са: психичното здраве като част от общественото здраве; депресия, тревожност и самоубийство; епидемиология на хроничните незаразни болести и др. Предвидено е и обучение за журналисти на тема „Извори и измерения на психиатричната стигма”. Семинарите са в рамките на проект „Повишаване на капацитета на специалистите от първичната здравна помощ в България за ранно откриване и превенция на психичноздравни проблеми”, подкрепен от СЗО с финансиране от Германия. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова посочи, че психиатричната помощ в България се нуждае от организационно и финансово укрепване, а решаването на натрупаните проблеми може да се постигне чрез обединяване усилията на отговорните институции, медицинските специалисти и неправителствените организации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nzks

Гост 13.12.2018 21:01:23

Видиш ли на снимка Нищоправиткова и оня без Мозъка, бягай от статията.

Мунчо 13.12.2018 19:17:14

Въпросът не опира само до пари. Разбира се, финансирането е важно, но ако се пълни каца без дъно, резултат няма да има. Нужни са нови идеи и принципи, както и нови хора. А муцуните, отговорни за тежкото положение, няма как да го променят. Със стари каки нов бардак не се прави...

Никодимчо 13.12.2018 17:51:18

На ПИМП и СИМП общо бюджетът им е към 10% - как сметнаха, че само за психично здраве трябва да е колкото цялата извънболнична помощ!? Но пък щом 80% са идиоти, то нека да си имат бюджет...


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...