Неделя, 24 Януари 2021
04
ян
16
 

Евентуалният нов здравноосигурителен модел - конкуренция между НЗОК и застрахователи

Финансовият ресурс на НЗОК да бъде пренасочван от болничната помощ към ПИМП, предвижда Здравната стратегия 2030

Понеделник, 04 Януари 2021 | 16:57:14 Надежда Ненова
16

Да бъде иницииран дебат за промяна на сега съществуващия здравноосигурителен модел предвижда проекта за Национална здравна стратегия 2021-2030. Дебатът обаче ще бъде конкретизиран за въвеждане на форми на конкуренция между НЗОК и застрахователи.

Да бъде иницииран дебат за промяна на сега съществуващия здравноосигурителен модел предвижда проекта за Национална здравна стратегия 2021-2030. Дебатът обаче ще бъде конкретизиран за въвеждане на форми на конкуренция между НЗОК и застрахователи.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че все още не е постигнат обществен консенсус относно бъдещия здравноосигурителен модел, доколко е необходима радикална промяна на сега действащия модел и има ли този модел потенциал за развитие в следващия програмен период. От МЗ припомнят също, че на проведените през 2018 и 2019 г. кръгли маси бяха обсъдени два варианта на модела  - тристълбова система от основен пакет в НЗОК, допълнително задължително застраховане и доброволно застраховане и конкуренция на застрахователи за основния пакет плюс допълнително доброволно застраховане.

Основната цел на стратегията е до 2030 г. да се постигне намаляване дела на преките плащания и нерегламентираните разходи в системата. Ще бъдат създадени и стимули за развитие на доброволното здравно застраховане.  

Страната и в бъдеще щяла да продължи да бъде подлагана на силен натиск за увеличава средствата за здравеопазване както заради неефективни практики в сегашната система, така и заради застаряването на населението, нарастването на хроничните заболявания и техническия прогрес. Затова, с цел постигане на стабилност и фискална устойчивост, било наложително в системата на здравеопазването да бъдат определени приоритети, които да доведат както до ефективно разпределение на финансовите ресурси, така и до възможности за достъп до структурните фондове на ЕС.

„Съществен елемент на политиката за повишаване на ефективността на здравните разходи е преразпределение на ресурсите по видове медицинска помощ – първична, специализирана извънболнична, болнична и спешна помощ. Финансовата ефективност на системата е пряко свързана с пренасочване на ресурсите към дейностите по промоция на здравословен начин на живот, активна профилактика и скрининг, превенция и ранна диагностика на социално значими заболявания.  Необходимо е пренасочване на финансовите ресурси на НЗОК от болничната към извънболничната медицинска помощ, с акцент върху финансирането на дейности в първичната помощ“, пише в проекта на стратегията.

Финансирането на дейностите в специализираната извънболнична помощ трябвало да се насочи към високоспециализирани консултации и дейности, голяма част от които сега се осъществяват в болничната медицинска помощ. Затова щял да бъде създаден модел на финансиране на амбулаторните болнични случаи, за да се използва ефективно капацитета им без това да води до излишни хоспитализации и разходи за болнична помощ. Пакетът здравни дейности, осъществявани в болничната помощ, трябвало да бъде периодично актуализиран, за да се извеждат от него дейностите, които не налагат болничен престой и могат да бъдат осъществявани в амбулаторни условия. Необходимо било и усъвършенстване на класификацията на болничните дейности и обвързване на финансирането им със сложността и резултатите от болничното лечение. Ще бъдат създадени и механизми за пренасочване на средства към нови форми на обслужване на пациентите – продължително лечение, дългосрочни грижи и палиативни грижи.

По отношение на събираемостта на здравните вноски от МЗ предлагат да се провеждането на мултисекторна държавна политика. Така трябвало да се стопи броя на здравнонеосигурените лица, които средно са между 500 000 и 700 000. Допълнително  трябвало да се повиши мотивацията на населението да изпълнява задължението си за внасянето им.

„Едновременно с това трябва да бъдат създадени адекватни условия за развитие на доброволното здравно осигуряване чрез медицински застраховки, които да позволят на гражданите достъп до желани здравни услуги в страната и чужбина извън създадените механизми за финансиране с публични средства“, заявяват от министерството.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kpZ5

един 17.01.2021 06:46:14

Конкуренция за заплащане на здравните услуги скоро няма да има ,сега има конкуренция как да на се плаща реалната цена на здравната услуга , да се карат насила докторите да висят по 24 часа на разположение и да слугуват безплатно на голяма част от населението , това става с лобизъм и продаване на интересите на медиците от БЛС и групи несменяеми преговарящи ,които се борят да няма пазарни правила при договаряне на здравните услуги ,събират се едни червени другари гербаджии от касата , определят ,че ще правиш ваксина за 3 лв или 5 лв и толкова ,никой не те пита като частна фирма кое колко ти струва , как ще отвориш кабинети в 5 населени места ,с по 1000 неусигурени ,как ще осигуриш сестра с изисквания за 1000 лв основна заплата и санитар с по 650 лв , да им покриеш разходите ,за да можеш да имунизираш или преглеждаш едни 400 осигурени ,които не ти покриват осигуровките за необходимия персонал ,чиста работа ,така лекари по селата няма , няма и разходи за касата ,а народа мре без никаква помощ ,но това БЛС и НЗОК преговарящите не ги интересува ,техните заплати по 10000 и комисионни си вървят в името на личното им доволство .

Компетентен 10.01.2021 11:12:19

Щом ГЕРБ управляват над 10 г. , не направиха здравна реформа и сега конструират стратегия за след 10 г. напред не е ли това престъпрление срещу националната сигурност, престъпно неизпълнение на служебни задължения и пряка заплаха за здравето на нацията ??? Гешев , самосезирай се и самоизолипай се да обмислиш тези неща , о интелектуалецо !

чукча 05.01.2021 13:23:41

Само човек, който не е търсил и чакал да му се плати обезщетение от застраховател, само той може да се натиска за здравно застраховане... и застрахователните компании, разбира се. Но като си знаем лобито им, ще стане. И тогава 50% от вноските ни ще отиват за администриране, т.е. в джобчета и шкафчета на застрахователи.

Гост 05.01.2021 11:11:34

В заглавието има една дума, която е точна - "Евентуалният...".

Гост 05.01.2021 11:06:41

Не се напрягайте толкова, нищо няма да се случи и този път. ГЕРБ е повече от 10 години на власт и никаква стратегия не проработила на практика през този период. Така ще е и с тази поредна здравна стратегия. Споко...!

много компетентен 05.01.2021 09:33:39

Тристълбовата система за здравно осигуряване в Хърватия включва 1. Първи стълб задължително здравно осигуряване на всички по основния пакет на тяхната НЗОК като у нас /вкл. деца пенсионери безработни, за разлика от нас/ 2. Втори стълб допълнително задължително здравно застраховане на всички работещи граждани на трудов договор /вкл. по желание и деца и родители с доплащане/ 3. Трети стълб доброволно здравно застраховане, като забележете никъде няма и намек за конкуренция на осигурители и застрахователи по трите стълба. Ами тя и топлата вода е отдавна открита ама само за някои.

БЛС-Въоръжено Крило 05.01.2021 08:54:03

Искам да видя имената на тъпаците писали тази стратегия (поредна). Защото много вероятно е да ще се окаже ,че са едни и съши тъпаци писали това в прав, краен и обратен словоред 30 и повече години ,ако не и 76 години шибана народна власт. И никой още не им е потърсил отговорност за системните лъжи и зловредност

Ex 05.01.2021 07:56:57

Причината за високата смъртност в България се дължи на тотално проваленото здравеопазване, както и на индивидуалното безхаберие, некадърност и корумпираност на българските лекари и медицински персонал. Нека българския народ мисли 5 пъти за това преди следващия път да излезе по терасите да ръкопляска на "героите" в бели престилки.

Гост 05.01.2021 08:58:13

Корумпирана ти е майката бе другарю. Ако българските лекари са корумпирани ,то какво ще кажеш бе, галфонче за германските лекари с 10-15 пъти по-високо заплащане ? Нищо не можеш да кажещ, а и на германския лекар му дреме на патката за твоето мнение на комунистическо зомби,което чака някой друг да плаща за здравните грижи ,които получава. Да си циганин не е етническо понятие ,а начин на мислене.

Ех 05.01.2021 19:22:10

И както четем коментарите на лекарите виждаме и арогантност .лошотия. болна психика . Само комунисти им се привиждат..

Лекар 05.01.2021 00:12:42

Пак претопляне на стари манджи. Ами нали Киро Онаниев една година ги мъти тези модели и най-накрая нищо не предложи. Така ще е и сега - преливане от пусто в празно.

ПОЗИЦИЯ 04.01.2021 22:46:43

Между изпълнителите на медицинска помощ и пациента пак се натикват алчни мръсни хиени-посредници -НЗОК, всякакви фондове стълбове, застрахователи, осигурители.... НИКАКВИ ДОГОВОРИ С ТЯХ!!! МЕЖДУ ПАЦИЕНТА И ДОКТОРА ТРЯБВА ДА ИМА САМО ПАРИЧКИ НА РЪКА!!! ИНАЧЕ ПОСРЕДНИЦИТЕ ЩЕ ОГЛОЗГАТ ВСИЧКО, А НА ДОКТОРИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ РИСКОВЕТЕ, ОТГОВОРОНОСТИТЕ И БЕЗКРАЙНИТЕ РАЗПРАВИИ С ПАЦИЕНТИ И СЪДИЛИЩА!

МЕДИЦИНСКО ТЪРГОВСКО ООД 04.01.2021 22:39:30

ПАЦИЕТЪТ/КЛИЕНТ ВИНАГИ ИМА ПРАВО АКО: НЕ НИ ГУБИ ВРЕМЕТО, НЯМА АБСУРДНИ ПРЕТЕНЦИИ, УВАЖАВА НАШАТА РАБОТА, НЕ НИ СМЯТА ЗА СВОИ СЛУГИ, НЕ ИСКА ОТСТЪПКИ.......! И ПРЕДИ ВСИЧКО АКО ПЛАЩА В БРОЙ!

Gost 06.01.2021 07:11:48

Пациента Ви губи времето за семки !!! А като Ви плаща капитацийка Ви е добре !Диспечери!

един 17.01.2021 06:40:44

плаща капитациика ,ама като хукне да мре ,го чака обурудван кабинет ,персонал , обзавеждане , сестри ,фелдшери ,доктори , а не да чака като на запад 15 дни за преглед и 1 година за специалист или операция , при това 4.5 милиона са без нито лев здравни осигуровки от собствени доходи ,чакат държавата с парите на данъкоплатците да им покрият здравните разходи , такава соц система няма никъде по света ,е затова и няма и лекари тук ,особено извън градовете

Гост 04.01.2021 20:46:56

Новият модел ще е "в брой, кеш и на ръка"...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...