!
Неделя, 03 Март 2024
12
февр
41
 

Д-р Николай Болтаджиев:

Европа няма да позволи субсидиране на нон-профит болници

Вторник, 12 Февруари 2019 | 17:00:31 Надежда Ненова
41

Председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) коментира през Zdrave.net идеята на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев общественият ресурс  да се ползва от само от нон-профит болниците, а частните да работят само на частно, к

Председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) коментира през Zdrave.net идеята на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев общественият ресурс  да се ползва от само от нон-профит болниците, а частните да работят само на частно, както и как трябва да изглежда новия здравноосигурителен модел в България.

Д-р Болтаджиев, какво мислите за идеята на д-р Дечев общественият ресурс трябва да се ползва от нон-профит болници?

Смятам, че дали болниците са профит или нон-профит няма да реши абсолютно нищо, след като болшинството областни и общински болници са затънали в дългове. Те и в момента могат да се разглеждат като нон-профит. Иначе нито законите, нито конституцията, нито европейското законодателство позволяват субсидиране на лечебни заведения. Разделено финансиране също не е възможно. Вярно - в Европа има примери на болници, които са нон-профит, но те са или към фондации, или към църковни организации и не са толкова много.

Пречката за държавно субсидиране, заложена в европейското законодателство, няма ли да бъде премахната, ако болниците не са търговски дружества?

Не. Как ще се казва един стопански субект не значи, че европейските закони дават право на неравнопоставеност според собствеността. Има един много добър доклад на Комисията по конкуренцията от 2010 г. за лечебните заведения в България. Там даже се поставя въпросът дали може държавата да субсидира лечебните заведения по чл. 5 от Закона за лечебните заведения и КЗК много ясно казва, че може, но само за дейности, които са извън лечебните дейности. Военна болница например може да бъде субсидирана само за военни дейности, не и за лечебни, защото всичко друго би поставило лечебните заведения в неравнопоставено положение. От друга страна, не знам някъде в Европа да има такава неравнопоставеност според собствеността, освен във Франция, където държавните болници - районни и университетски, нямат достъп до публичните средства, събрани от здравни вноски. Те се финансират от бюджета на държавата и от повече от 30 години върви програма за постепенно закриване на тези болници, за да може да се премине към покриване на цялото здравеопазване от публичните средства. Това обаче е точно обратният казус на предложения от д-р Дечев. Защо не погледнем Холандия? Там всички лечебни заведения са частни, както са частни и здравноосигурителните фондове. В момента Холандия е с най-доброто здравеопазване в Европа.

Работи се за въвеждане на нов здравноосигурителен модел у нас, но все още няма консенсус как да изглежда той. Какво е Вашето мнение?

НСЧБ участва в работните групи в Министерството на здравеопазването и там изразихме своето категорично мнение, че трябва да се върви към демонополизация на Здравната каса, т.е. към холандския модел. Действително там здравните вноски са много по-високи, но да не забравяме, че в България реално под 2 млн. души си плащат вноските. Ако се приеме този модел, държавата ще трябва да се погрижи и за останалите да покриват реални вноски. Тогава може би ще се окаже, че парите ще стигат. Ние и сега виждаме, че нашето здравеопазване усвоява много по-малко средства от останалите европейски държави. Виждаме, че с публичните средства плюс доплащането от пациентите пак сме на последно място по пари за здравеопазване на глава от населението. Да не забравяме, че доплащането в системата е основно за лекарства - над 2,7 млрд. лева, като от НЗОК отиват само 600 млн. лв. за лекарства (за домашно лечение, по данни на НСИ от 2016 г., б.р.). Най-малко е доплащането в болничната помощ - само 320 млн. лева, следвано от доболничната - 520 млн. лв. Тези доплащания също трябва да бъдат отчетени при смяна на модела. Всяка реформа цели подобряване на качеството при оптимални цени, а демонополизираме ли Касата, това е напълно постижимо.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YJTn

Компетентен 14.02.2019 19:56:42

Всъщност , ако се направи един четириъгълник - Семерджиев - Москов - Дечев - Ананиев - нещо като Тройка на ЧК , нещо като трибунал - и реформата ще се случи за една година . Ето , че другарите Дечев и Ананиев споделят вече сериозни мисли . Браво ! Доволен съм . до 10 години ше се случи ! Венцеремус !

само за протокола 14.02.2019 15:44:33

Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ, ШЕФЪТ НА НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба. Тази практика започва да се разраства в размери, които стават опасни, обяви той в "Беновска пита" 19:20 | 03 Февруари 2019 г. Предприеха се действия някои порочни дейности да се прекратят - не може на територията на държавната болница да фигурира център или болница, които да са частни. Защото при такива партньорства всички негативи са за общинската болница, а всички позитиви и ползи - за частната, показа го практиката. Това заяви в "Беновска пита" д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК. "В близките дни имаше един възмутен от мое изказване собственик на частна болница, разкрил в голяма университетска болница частна клиника по онкология. Така придоби всички позитиви, а болницата затъна още повече с дългове", даде този пример д-р Дечев. Той изтъкна, че неговата позиция по това съжителство е "едно към едно към европейската". "Те имат една позиция, аз моя - моята е едно към едно към европейската: тоест НЕ МОЖЕ БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ СА NON PROFIT, ДА РАБОТЯТ С ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС. Тя може да е частна или да не е частна. Тази практика не само се настанява, но започва да се разраства в размери, които стават опасни", предупреди управителят на НЗОК. Д-р Дечев разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница. "Първото нещо е да поговорим с политиците, да им предоставим факти. Имам статистика - на Евростат, сега съм запитал официално Световната здрава организация (СЗО), които ще дадат конкретни данни има ли изобщо в ЕС държава, чийто обществен фонд заплаща суми на болници, които са създадени за печалба. Ако има такива, лично аз ще бъда изненадан", обяви д-р Дечев. По думите му досега този спор досега не се е водил "по някакви причини". "Тази тема може би е била табу, но може би е дошло време да се говори", категоричен е управителят на НЗОК. Какво каза още д-р Дечо Дечев в "Беновска пита" - във видеото:

Гост 14.02.2019 15:22:14

Този нещастник ни плаши с Европа

Гост 14.02.2019 18:49:57

Ти нищо не си разбрал от текста бе колхозник. Никой не те плаши с Европа ,а ви се казва какво е Европейското законодателство

Компетентен 14.02.2019 19:59:18

Ти не си разбрал нещо. Никой не смята да дискриминира болници, за това че са частни. Само две дребни подробности се задават. Здравната карта и забрана за доплащане по дейности , финансилани от НЗОК. Бъди си частен колко си щеш.

Гост 15.02.2019 10:16:48

Здравна карта и забрана на доплащане означава чакане по 1 седмица за джипи и по няколко мес за специалист и болница.Другият вариант е осигуряване на модерно европейско здравеопазване,за каквото все ламтите с европейски доходи на лекарите. Иначе си сънувай комунистически сънища колкото щеш.

Компетентен 13.02.2019 23:08:21

Болтаджиев , спокойно ! Днеска слушах интервю на 3 депутати - Лъчко Мозъка - станал доцент - Една дама от ДПС и един патриот . Та - реформи НЯМА да има . От чутото разбрах единствено , че ще закрият половината общински болници . Нито трети модел се задава , нито друга здравна вноска нито нищо . Кърти си клиничните пътеки , рендосвай си клиентите , произвеждай здраве и си оставяй поне 10 % настрани , понеще пирамидите имат едно такова свойство - рано или късно рухват по катебейски . Така ще се срути и колодата от карти на българската здравна система и тогава щат не щат ще направят карта и 150 болници .

Гост 14.02.2019 18:25:27

Пирамида сте вие с червените потници с мизерните си здравни вноски. Все някога ще разберете, че те са жалки и не покриват нищо по здравното ви обслужване , а най-малко пък лекарския труд. И апокалипсисът за вас идва с плащания и доплащания. Иначе доктор на куково лято -да ви лекува Мутрата и Съветската другарка

Гост 14.02.2019 14:10:10

Картата отдавна падна в съда.Върви да бачкаш и да пълниш пунгията,че голямо доплащане се е задало.

Гост 13.02.2019 22:47:58

Арманита, скъсахте ли договорите с паразита НЗОК? Резервирахте ли места в Airbus-те?

Гост 13.02.2019 11:44:56

Пази боже, здравеопазването в България да се крепи на такива кочини, каквато е "болницата" на въпросния господин!

Гост 13.02.2019 16:03:29

Много си влизал там цървул, просто по пролетарски дебилно кълнеш частниците защото такава е директивата на БКП и така е казвал партийния секретар на уше на майка ти

Гост 14.02.2019 12:44:10

Иди я разгледай, тогава коментирай...

до нездравите пролетарски мародери консуматори 13.02.2019 11:33:33

Както и да си въртите червените социалистическиу зaдници, няма да шолучите здравни услуги без да сте си ги предплатили и/или доплатили. Мутрокомунистическата власт не плаща на докторите нищо: 1. Защото вноските ви за здраве са символични, виртуални и не покриват дори 10% от реалните цени на медицинските услуги. 2. Защото парите за здраве не отиват за здраве , а и за ешмедемета,кетъринг на червени и сини мутри и са в общия кюп и за асфалтиране,зали за певачки и партийни мероприятия, стадиончета и други подкупи за електората. Айде със здраве на всички каскети и ватенки ,наредили се за грабеж на лекарския труд. И изобщо на нас лекарите ни дреме на фара дали са държавни или частни болниците , а дали вие плащате този високоспециализиран труд. Е към днешна дата не го плащате. Затова бегом на работа и спестявайте за да имате пари за медицински прегледи, както имате пари за плочкаджията, фризьорката, маникюристката и каското на тенекията. Иначе духате супата болни в леглото.

6++ 13.02.2019 11:36:33

Чудесен коментар!

Гост 13.02.2019 20:13:23

Какво да му е чудесното! Все едно го е писал онова психо Фил Кенеди преди 30 г.

Гост 13.02.2019 22:33:56

Явно си от нездравите пролетарски мародери консуматори ,а другарю. Гроздето е кисело, истината също....

до нездравите корпоративни интересчии 13.02.2019 10:19:31

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на всички здравноосигурени лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова „отворете си очите о неразумни” колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е достатъчно финансирана. И това не е заслуга на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са законно здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил отново. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общоприето у нас е твърдението, че „няма друг конкурентен куповач на здравните услуги освен НЗОК”. За т. нар.”пазарни цени на здравните услуги” и за тяхната реална себестойност, особено ако се включи в тях и труда на „медицинските работници”, то това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е основната цел на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

Гост 13.02.2019 09:01:30

Голям вой, голямо виене от тези, на които им се привиждат петолъчки, ватенки, и облъчени от пропаганда им се присънват залповете на Аврора. А бре койовци, много ви се иска да е като в Америка, Германия или Англия, НО -половината от хвърлящите пяна щяхте да сте по затворите или с отнети лекарски права. В тези държави измамници и тарикатчета не се толерират като у нас. Та затова целувайте портретите на Киро и Жени и се молете да продължат да си затварят очите и ушите за действителното положение! А който не желае да работи тук, да къса с НЗОК и да драсва към Терминал 2!

до нездравите пролетарски мародери консуматори 13.02.2019 11:39:20

Ти щеше да си първи в затвора за експлоатация на труд който не заплащаш. И с ответи претенции за качество за левче. Като не ти харесва отивай в КЛНДР да се лекуваш безплатно. Ние тук ще извоюваме тези условия , които имат лекарите в Германия. Когато започнеш реално да плащаш здравните си услуги, тогава може да коментираш. Тарикатчета сте ви червените потници, които искат с левче да имат същите здравни екстри като плащащия здраво германец. С пари за Трабант няма да караш НИКОГА Мерцедес. Същото е и със здравните услуги.

Гост 13.02.2019 11:09:11

То тука неминуемо ще стане като в цивилизиованите държави,Колкото и да напирате за безплатното,съветското ще проумеете явно по трудния начин ,че е опасно за здравето и живота,

Гост 13.02.2019 05:53:59

Този не става и за санитар!

Гост 13.02.2019 09:44:59

Ами това е санитар Балтияджиев

Гост 12.02.2019 23:26:36

Това са манипулации.Швеция е член на ЕС и почти няма частни болници.95 % са държавни и всички са нон-профит. Просто много им се иска на частниците да е като в Америка!При българските възможности само публични общински и държавни болници трябва да вземат пари от Касата.Друга тема е тотално сбърканата система...но лекарите са неорганизирани.Там е проблема.

Гост 12.02.2019 23:23:03

Изходът е-пълна приватизация на всичко в здравеопазването-на болници,ДКЦ-та,спешна. НЗОК.Даже и на самото МЗ и на самия министър.ако някой иска да купи Киро за 1 лв. Само пълната приватизация ще реши проблемите в здравеопазването и ще премахне веднъж завинаги пещерния комунизъм който цари в него.Е и някои пещерни комуняги като този компетентния ще се преселят във вечните ловни полета,но това ще е от полза за всички.Никой не ще жали за такива кретени.

Компетентен 12.02.2019 19:59:41

И още - долу някой посмял да пише нещо за Германия. Та на въпроса - в германия всички болници са частни практически . Но когато се каже "частна" има се предвид , че там се плаща 100 % от джоба , без НИКАКВО участие на касите . Справка - клиниката на проф. Самии н Хаяновер - топ неврохирург , иранец . Тези обаче , също частни болници , които работят с касите - 1. се поджчиняват на планиране т.е. на здравната карта и 2. не искат доблащане за НИЩО . Това е разликата . Това , че ти си частна болница не ни пречи . Пречи , че освен пари от НЗОК вземаш доплащания по собствено усмотрение , подбираш си клиентите , няма те в здравната карта и си създал "държава в държавата" по този начин . Ако например общинските болници имаха това поведение щяха да са също тъй вредни . Бъди си частен колко щеш !

Гост 12.02.2019 23:01:34

Искаш да се лекуваш като германец,ама да плащаш като българин.Както и да го въртиш и сучиш няма да се получи.

Гост 12.02.2019 20:49:48

Хей каскет. Сега трябва да сравниш една клинична пътека в България с една ДСГ в Германия за да видиш разликата. Естествено при честно остойностена цена на лекарския труд и всички разходи ,че няма нужда от доплащане. Само ,че трябва да внасяш 320 евро средна здравна осигуровка месечно за да се постигне това. А това удобно вие ватниците премълчaвате. И пак глупако с доплащанията ти тук +КП на НЗОК не ноже да стъпиш на малкия пръст на един германец в плащанията му за здраве. Нагли червени търтеи и мародери. Само искате да получавате на корем без да давате нищо.

Компетентен 12.02.2019 21:46:01

България и НЗОК нямат пари да издържат частни болници . Или поне без да се раздпаднат останалите . Коя да е европейска система да екстреполираме върху 6,2 милионна България - балниците все излизат към 150 . Айде - 180 да са . Пък те били според Дечо - 340 ! Трябва да му верваме , понеже той им плаща . Как да излезне сметката . Ей го - сега влиза ново лечение за спинална мускулна атрофия . Зайш ли колко струва ? - 200 000 годишно на пациент . Е ? Отде пари !? Добре , че това е рядко . Ама само това ли е ? Ами онкологийте ? Автоимунните болести ? Многохилядни лечения чукат на вратата - кой ще плаща ?

Компетентен 12.02.2019 19:54:06

Я ! Виж какво деформирано светоусещане имал човечецът ! Значи държавата това или онова не може , а ти да си подбираш клиентите , пътеките и цените - може ? Каква манипулация ! ДЪржавата и касата ще направят само ЕДИН ход , другарю капиталист и токава ще се разбере "кон боб яде ли" . И той е много прост ! Ще задължи най-после контрагентите си да лекуват само и единствено срещу цената на КП . Няма избор на екип , допълнително тоалетна хартия или данък - "вход" . Тогава ще те видим с колко ищах ще продължиш работата си с НЗОК . И разбира се - ще попълва всеки пациент едно листче , за да се види - има ли доблащане или не . Е - за козметичната хирургия реч не иде ...

Гост 12.02.2019 20:42:21

Тъпак, само срещу цената на КП ли , на неостойностената клинична пътека ли бе ватенка ? .Ми ти тогава ще мреш бе нещастник. Ми напраави го бе, ти си по-зле от дъртофелника Киро бе. Чка тогава ше видиш кой ще подписва договори с НЗОК и как ще си плащаш още повече защото държавните кочинки останат ли сами да рботят за мижавата цена на КП ще имат един листа на чакащи 8-10 месеца и ще видим колко ще изкараш ти с хернията .Е комунистически галфони , комунизмът се провали навсякъде с пролетарските простотии за евтино и безплатно, във Венецуела също. Внимавайте какво си пожелавате пак с щенията за евтин лекарски труд защото ще мрете като тъпи мухи ще мрете.

Фен 12.02.2019 22:29:51

Много просто момче си! Хайде, ако обичаш, без обиди да излагаш мнението си, иначе разлика между теб и един мангал от маалата няма!!!

Гост 13.02.2019 11:24:33

Мангалите сте вие чакащите за безплатни блага без да сте ги платили подобаващо

Компетентен 12.02.2019 21:07:40

Точно така ! Повечето КП са подценени и не стигат ! И - пита се в задачата - как да се оправят тогава общинските и областните болници ? Ами много просто ! 500 - 800 000 хоспитализации годищно в България са над очакваното - по статистика - средноевропейска . Причината са 150 - те части болници ! Има ли болница - пълна ще е . Това е ясно като 2 и 2 - четири . Та като са МАЙНАТ излишните хоспитализации и болници , цените на КП ще нарастнат двойно . Няма да има и лимити . И работещите с обществения ресурс - според Дечев - болници - ще се двойно по-добре финансово . Капийш ?

Гост 12.02.2019 21:28:22

Много си глупав бе Саше. Дори цената на КП да нарасне 2 пъти заплатите на лекарите в България ще останат 15 пъти по-ниски от средноевропейските. Кой ще ти работи в такава болница след като го чакат на Запад ? Ще си чакате в листата на чакащите и още как при намален брой болници работещи с НЗОК където да ви е безплатно. Навалица от пролетарии там ще чaкате ,ама няма да дочaкате.,защото капацитетът вече ще е по-малък. А в това време 90% от останалите болници (без договор с НЗОК) ще те чакат с ценоразпис по свободни цени. Ох как ще ви шибат вас тъпите ватници с глупавите ви идеи. Само го направете и се шибайте здраво в тъпия акъл.

Гост 12.02.2019 18:11:47

Натрупахте капиталец и сега давай общинските и областните да мрат! Що не полекувате малко клетия народ про боно , а след това да приказвате приказки от 1001 нощ! Срам -изтъкнат меринджей на болница с 15 легла дава акъл!

Гост 12.02.2019 17:27:15

А марксистът Дечо питА ли ЕК дали има разделяне на частна и публична собственост на здравните заведения на Запад..НЕ щото искам да му се смеят на тъпите болшевишки идеи как публичния ресурс да се използвал само за държавните болници . Ако на Запад въобще разберат глупавия въпрос на комуне от преди 1989г. Смех в залата. Аланколууу публичния ресурс е ресурсът създаден от данъкоплатците бидейки задължително здравно осигурени .Това са техните пари , а не на господаря ти Бочко или господарката ти БСП, респективно който е на власт. Съответно те са тези коитo решават как да ползват този свой публичен ресурс и в кое здравно заведение. На някой хора още им се привиждат Партията-Държава и всичко идва от Партията -Държава Да, ама не.

Гост 12.02.2019 23:10:56

Мноого си тъп. Така ти изнася.

Гост 13.02.2019 11:44:13

Дечо ти си тъпия, бе Дечо. Няма действително в белия западен свят разделяне на частно и държавно (публично) . Само в тъпите ви чугунени неща там на раменете.Както са ви го щамповали партийните секретари

дрън-дрън 12.02.2019 17:14:56

Отново старата песен на нов глас.Нямало да има равнопоставеност...... Глупости.Просто държавните болници няма да получават "държавна субсидия", ами "целеви средства за заплати". Точка.

Гост 12.02.2019 17:36:44

Глупости. Къде си чул в Германия Меркел или федералното правителство да дава заплати на докторите от болница Шарите примерно ? Целево, а ? Какъв израз от соца. Алооо СМЯНА НА МОДЕЛА ,другарки и другари, СМЯНА НА МОДЕЛА, няма целево това ти онова ти. Една болница трябва да се издържа със своята дейност. Амa мутрокомунистите трябва да ОСТОЙНОСТЯТ тази дейност и да е реално това остойностяване. 20 години порнография . Ако имаше повече каси отдавна да са остойностили труда на лекаря. САМО ДЪРЖАВНАТА КОЧИНКА НЗОК не желае -щото не може да плати този труд ,за това е по-лесно 20 години да не го остойностява и да подхвърля мизерни трохи за високоспециализиран труд


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...