Сряда, 12 Август 2020
17
юли
 

Европа търси път за преодоляване на зависимостта от Китай и Индия в лекарствената сфера

Собствено производство, съвместни обществени поръчки и "европейска спешна аптека" са част от мерките

Петък, 17 Юли 2020 | 11:58:26


Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да мини

Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да минимализира недостига на медикаменти. Това е една от основните препоръки в доклада на Европейския парламент относно недостига на лекарства, която бе приета със 79 гласа „за“ и 1 „против“ от парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI). Документът бе публикуван на електронната страница на Европейския парламент.

В него се подчертава необходимостта от засилен отговор на ЕС, тъй като в цяла Европа проблемът се изостря допълнително от здравната криза с COVID-19, а това има пряко отрицателно въздействие върху здравето, безопасността и непрекъснатостта на лечението на пациентите. Важна цел на бъдещите мерки за преодоляване на недостига е да бъде осигурен равен достъп за всички държави членки чрез нов механизъм за справедливо разпределение. За да се улесни доставката и размяната на лекарства между страните от ЕС, евродепутатите предлагат по-гъвкави правила относно форматите на опаковките, процедурите за повторна употреба, по-дълги срокове на годност и дори използването на ветеринарномедицински продукти.

Докладът препоръчва държавите членки да споделят добрите практики в управлението на запасите от лекарства и оборудване и да създадат координирани здравни стратегии, включително и да обърнат внимание на организирането на съвместни обществени поръчки на лекарства в ЕС.

Да бъде възстановено фармацевтичното производство, настоява още Европейският парламент. В доклада на евродепутатите се посочени тревожни факти, които доказват сериозната зависимост на европейския лекарствен пазар от чуждестранни производители. Статистиката сочи, че 80% от активните фармацевтични съставки в Европа идват от Индия и Китай, същото се отнася за 40% от готовите лекарства, които се продават в Европа. Пример в това отношение са често употребявани медикаменти като парацетамол, пеницилин и ибупрофен - Китай и Индия произвеждат 60% от парацетамола в света, 90% от пеницилина и 50% от ибупрофена.

Евродепутатите насърчават въвеждането на финансови стимули, в съответствие с правилата за държавна помощ, за да стимулират индустрията да се произвеждат активни фармацевтични съставки и лекарства в Европа. Те приветстват новата здравна програма на ЕС EU4Health, чиято цел е да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни.

След гласуването докладчикът Натали Колен-Йостерле, депутат от ЕНП, коментира: „Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам в доклада си за истинска фармацевтична индустриална стратегия“.

Очаква се докладът да бъде включен за гласуване в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент през септември.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JM7a


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Лечението, приложено на момчето в Търново, не е експериментално
12.08.2020 17:24:34 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Лечението, приложено на момчето в Търново, не е експериментално

„Лечението, което е приложено на момчето от Велико Търново, не е експериментално. Както за ...

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти
12.08.2020 17:04:16

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти, става ясно от спра ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...