Неделя, 28 Ноември 2021
17
юли
 

Европа търси път за преодоляване на зависимостта от Китай и Индия в лекарствената сфера

Собствено производство, съвместни обществени поръчки и "европейска спешна аптека" са част от мерките

Петък, 17 Юли 2020 | 11:58:26


Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да мини

Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да минимализира недостига на медикаменти. Това е една от основните препоръки в доклада на Европейския парламент относно недостига на лекарства, която бе приета със 79 гласа „за“ и 1 „против“ от парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI). Документът бе публикуван на електронната страница на Европейския парламент.

В него се подчертава необходимостта от засилен отговор на ЕС, тъй като в цяла Европа проблемът се изостря допълнително от здравната криза с COVID-19, а това има пряко отрицателно въздействие върху здравето, безопасността и непрекъснатостта на лечението на пациентите. Важна цел на бъдещите мерки за преодоляване на недостига е да бъде осигурен равен достъп за всички държави членки чрез нов механизъм за справедливо разпределение. За да се улесни доставката и размяната на лекарства между страните от ЕС, евродепутатите предлагат по-гъвкави правила относно форматите на опаковките, процедурите за повторна употреба, по-дълги срокове на годност и дори използването на ветеринарномедицински продукти.

Докладът препоръчва държавите членки да споделят добрите практики в управлението на запасите от лекарства и оборудване и да създадат координирани здравни стратегии, включително и да обърнат внимание на организирането на съвместни обществени поръчки на лекарства в ЕС.

Да бъде възстановено фармацевтичното производство, настоява още Европейският парламент. В доклада на евродепутатите се посочени тревожни факти, които доказват сериозната зависимост на европейския лекарствен пазар от чуждестранни производители. Статистиката сочи, че 80% от активните фармацевтични съставки в Европа идват от Индия и Китай, същото се отнася за 40% от готовите лекарства, които се продават в Европа. Пример в това отношение са често употребявани медикаменти като парацетамол, пеницилин и ибупрофен - Китай и Индия произвеждат 60% от парацетамола в света, 90% от пеницилина и 50% от ибупрофена.

Евродепутатите насърчават въвеждането на финансови стимули, в съответствие с правилата за държавна помощ, за да стимулират индустрията да се произвеждат активни фармацевтични съставки и лекарства в Европа. Те приветстват новата здравна програма на ЕС EU4Health, чиято цел е да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни.

След гласуването докладчикът Натали Колен-Йостерле, депутат от ЕНП, коментира: „Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам в доклада си за истинска фармацевтична индустриална стратегия“.

Очаква се докладът да бъде включен за гласуване в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент през септември.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k32L


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...