!
Сряда, 24 Април 2024
17
юли
 

Европа търси път за преодоляване на зависимостта от Китай и Индия в лекарствената сфера

Собствено производство, съвместни обществени поръчки и "европейска спешна аптека" са част от мерките

Петък, 17 Юли 2020 | 11:58:26


Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да мини

Евродепутатите призовават Европейската комисия да създаде европейски резерв за извънредни ситуации на лекарства от стратегическо значение, по подобие на механизма RescEU. Той трябва да функционира като „европейска спешна аптека“, за да минимализира недостига на медикаменти. Това е една от основните препоръки в доклада на Европейския парламент относно недостига на лекарства, която бе приета със 79 гласа „за“ и 1 „против“ от парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI). Документът бе публикуван на електронната страница на Европейския парламент.

В него се подчертава необходимостта от засилен отговор на ЕС, тъй като в цяла Европа проблемът се изостря допълнително от здравната криза с COVID-19, а това има пряко отрицателно въздействие върху здравето, безопасността и непрекъснатостта на лечението на пациентите. Важна цел на бъдещите мерки за преодоляване на недостига е да бъде осигурен равен достъп за всички държави членки чрез нов механизъм за справедливо разпределение. За да се улесни доставката и размяната на лекарства между страните от ЕС, евродепутатите предлагат по-гъвкави правила относно форматите на опаковките, процедурите за повторна употреба, по-дълги срокове на годност и дори използването на ветеринарномедицински продукти.

Докладът препоръчва държавите членки да споделят добрите практики в управлението на запасите от лекарства и оборудване и да създадат координирани здравни стратегии, включително и да обърнат внимание на организирането на съвместни обществени поръчки на лекарства в ЕС.

Да бъде възстановено фармацевтичното производство, настоява още Европейският парламент. В доклада на евродепутатите се посочени тревожни факти, които доказват сериозната зависимост на европейския лекарствен пазар от чуждестранни производители. Статистиката сочи, че 80% от активните фармацевтични съставки в Европа идват от Индия и Китай, същото се отнася за 40% от готовите лекарства, които се продават в Европа. Пример в това отношение са често употребявани медикаменти като парацетамол, пеницилин и ибупрофен - Китай и Индия произвеждат 60% от парацетамола в света, 90% от пеницилина и 50% от ибупрофена.

Евродепутатите насърчават въвеждането на финансови стимули, в съответствие с правилата за държавна помощ, за да стимулират индустрията да се произвеждат активни фармацевтични съставки и лекарства в Европа. Те приветстват новата здравна програма на ЕС EU4Health, чиято цел е да направи лекарствата и медицинското оборудване по-достъпни.

След гласуването докладчикът Натали Колен-Йостерле, депутат от ЕНП, коментира: „Общественото здраве се превърна в геостратегическо оръжие, което може да постави на колене цял континент. Настоящата пандемия демонстрира нашата зависимост от трети страни. Необходимо е да се преместят определени видове производство, да се хармонизира законодателството и да се засили сътрудничеството между държавите членки, за да се постигне по-голяма солидарност и да се възвърне независимостта ни. Призовавам в доклада си за истинска фармацевтична индустриална стратегия“.

Очаква се докладът да бъде включен за гласуване в дневния ред на пленарната сесия на Европейския парламент през септември.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8zd7


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...