Петък, 19 Август 2022
11
окт
 

Европейска нощ на учените 2018 в Медицински университет – Пловдив

Четвъртък, 11 Октомври 2018 | 09:26:48


Медицински университет – Пловдив отбеляза поредната Европейска нощ на учените в последния петък на м. септември с богата и разнообразна програма под общото мото „Нощ в МУзея“. Темата и каузата на тазгодишния форум са иницииран

Медицински университет – Пловдив отбеляза поредната Европейска нощ на учените в последния петък на м. септември с богата и разнообразна програма под общото мото „Нощ в МУзея“.

Темата и каузата на тазгодишния форум са инициирани от създаването на Музей на медицината, който ще бъде разположен на територията на Университета. В музея ще бъде представена историята на медицината в града и в района. До момента, по думите на проф. д-р Виктория Сарафян - зам.-ректор по научноизследователска дейност и председател на Инициативния комитет за създаване на музея, има дарени от организации и лекарски фамилии над 120 предмета, свързани с медицината, фармацията и денталната медицина. Сред тези експонати са и археологически находки от 1-2 век след Христа. Особено любопитни са палеоекспонатите, които свидетелстват за болестите на хората от древността. Има дарени керамични оръдия на труда, които са се използвали и като медицински инструменти, както и експонати от времето на траките, известни със своето билколечение. Сбирката съдържа находки и от римско време, от средновековието, от османския период и от началото на 20 век.

Всички събития от Европейската нощ на учените 2018 в МУ – Пловдив бяха обединени от идеята за създаване и учредяване на музейна експозиция на тема „Медицината по тракийските земи“.
Нощта започна много преди да се покаже луната, поради наситената с разнообразни събития програма. В ранния следобед на слънчевия петъчен ден пет отбора от студенти се състезаваха в Приключенска игра пред Аудиторния комплекс на Университета.

Отборите си бяха избрали интересни имена: „Humerus Team”, „Belladonna”, „Малките русалки“, „Seratonin” и „MasterMed”. Участниците имаха билети, с които да посетят шест тематични музея, разположени в двора на Университета – Музей на науката, Етнографски музей, Музей на илюзиите, Исторически музей, Музей на изкуството и Природонаучен музей. Във всеки музей отборите отговаряха на въпроси, подреждаха пъзели, тестваха познанията си за събития и дати от българската история. За да стигнат до правилния отговор, им трябваха знания, съобразителност, бърза мисъл, математика и логика. Верните отговори даваха ключ за разпознаване на определен експонат, намиращ се в последния музей: Музеят на МУ – Пловдив. Сред многото изложени предмети в него отборите трябваше да открият своя експонат. В изключително оспорвана игра победители станаха отбор “MasterMed”, които успяха да познаят своя експонат само секунди преди втория отбор.
Официалното откриване на Европейската нощ на учените 2018 на Медицински университет – Пловдив бе в Аудиторния комплекс. Водещият на събитието - проф. д-р Виктория Сарафян, направи обзор на незабравимите събития през различните издания на Нощ на учените. Приветствие към присъстващите в залата отправи чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на МУ - Пловдив, който подчерта, че Музеят на медицината ще бъде на своето естествено място, защото Университетът е стъпил върху древни исторически останки. Той събуди любопитството на всички присъстващи с думите си, че медицината на миналото е пълна с чудеса и с невероятни прозрения.

Последвалият оспорван Дебат между отборите на очарователната проф. д-р Манчорова и харизматичния доц. Калин Иванов представи две различни концепции за това какъв трябва да бъде Музеят на медицината – „Реален или виртуален музей“. Модератор на дебата беше неповторимият доц. д-р Георги Томов – най-добрият стоматолог сред археолозите и най-добрият археолог сред стоматолозите. Двата отбора, съставени от преподавател, докторант и трима студенти, трябваше да защитят с интересни презентации и факти, аргументи и много хъс своята теза. Накрая публиката определи победителя: отбора на доц. Иванов – защитник на идеята за реален музей.

Ректорът на Университета изказа удовлетворението си от интересния дебат и сподели, че в бъдещия Музей на медицината ще се съчетаят реалния с виртуалния музей.

Победителите в Приключенската игра и в Дебата получиха за награда ваучери за игра в Стая на загадките.

След официалната част всички се отправиха навън за традиционния Благотворителен кулинарен базар с ястия, приготвени от студенти, преподаватели и служители на МУ – Пловдив. Събраните средства бяха дарени за Музея на медицината.

Сцената пред Аудиторния комплекс не остана празна до късно вечерта. Музикалните и танцовите изпълнения на студенти, преподаватели и служители, изявили се във формата „Микрофонът е Ваш!“ създадоха на всички празнично настроение.

Посетителите имаха уникалната възможност през цялото време да разглеждат експозицията на предмети и ценни медицински книги, дарени за бъдещия Музей на медицината.

Тази година Европейската нощ на учените в Университета се проведе по иновативния проект Refresh, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“, Договор No 818879. Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света.
И този път Европейската нощ на учените в Медицински университет – Пловдив беше вълнуваща, нестандартна, творческа и вдъхновяваща.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KEHk


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Сериозно е изоставането на проекта за спешната помощ
19.08.2022 11:24:09

Д-р Меджидиев: Сериозно е изоставането на проекта за спешната помощ

„Още с встъпването ми в длъжност като министър на здравеопазването си бях поставил за цел д ...

Доц. Богданов: Кожният микробиом е нещо уникално
19.08.2022 10:30:06

Доц. Богданов: Кожният микробиом е нещо уникално

„Българската дерматологична школа има много сериозен принос в изучаването на физиологията н ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...