Петък, 07 Май 2021
11
окт
 

Европейска нощ на учените 2018 в Медицински университет – Пловдив

Четвъртък, 11 Октомври 2018 | 09:26:48


Медицински университет – Пловдив отбеляза поредната Европейска нощ на учените в последния петък на м. септември с богата и разнообразна програма под общото мото „Нощ в МУзея“. Темата и каузата на тазгодишния форум са иницииран

Медицински университет – Пловдив отбеляза поредната Европейска нощ на учените в последния петък на м. септември с богата и разнообразна програма под общото мото „Нощ в МУзея“.

Темата и каузата на тазгодишния форум са инициирани от създаването на Музей на медицината, който ще бъде разположен на територията на Университета. В музея ще бъде представена историята на медицината в града и в района. До момента, по думите на проф. д-р Виктория Сарафян - зам.-ректор по научноизследователска дейност и председател на Инициативния комитет за създаване на музея, има дарени от организации и лекарски фамилии над 120 предмета, свързани с медицината, фармацията и денталната медицина. Сред тези експонати са и археологически находки от 1-2 век след Христа. Особено любопитни са палеоекспонатите, които свидетелстват за болестите на хората от древността. Има дарени керамични оръдия на труда, които са се използвали и като медицински инструменти, както и експонати от времето на траките, известни със своето билколечение. Сбирката съдържа находки и от римско време, от средновековието, от османския период и от началото на 20 век.

Всички събития от Европейската нощ на учените 2018 в МУ – Пловдив бяха обединени от идеята за създаване и учредяване на музейна експозиция на тема „Медицината по тракийските земи“.
Нощта започна много преди да се покаже луната, поради наситената с разнообразни събития програма. В ранния следобед на слънчевия петъчен ден пет отбора от студенти се състезаваха в Приключенска игра пред Аудиторния комплекс на Университета.

Отборите си бяха избрали интересни имена: „Humerus Team”, „Belladonna”, „Малките русалки“, „Seratonin” и „MasterMed”. Участниците имаха билети, с които да посетят шест тематични музея, разположени в двора на Университета – Музей на науката, Етнографски музей, Музей на илюзиите, Исторически музей, Музей на изкуството и Природонаучен музей. Във всеки музей отборите отговаряха на въпроси, подреждаха пъзели, тестваха познанията си за събития и дати от българската история. За да стигнат до правилния отговор, им трябваха знания, съобразителност, бърза мисъл, математика и логика. Верните отговори даваха ключ за разпознаване на определен експонат, намиращ се в последния музей: Музеят на МУ – Пловдив. Сред многото изложени предмети в него отборите трябваше да открият своя експонат. В изключително оспорвана игра победители станаха отбор “MasterMed”, които успяха да познаят своя експонат само секунди преди втория отбор.
Официалното откриване на Европейската нощ на учените 2018 на Медицински университет – Пловдив бе в Аудиторния комплекс. Водещият на събитието - проф. д-р Виктория Сарафян, направи обзор на незабравимите събития през различните издания на Нощ на учените. Приветствие към присъстващите в залата отправи чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – Ректор на МУ - Пловдив, който подчерта, че Музеят на медицината ще бъде на своето естествено място, защото Университетът е стъпил върху древни исторически останки. Той събуди любопитството на всички присъстващи с думите си, че медицината на миналото е пълна с чудеса и с невероятни прозрения.

Последвалият оспорван Дебат между отборите на очарователната проф. д-р Манчорова и харизматичния доц. Калин Иванов представи две различни концепции за това какъв трябва да бъде Музеят на медицината – „Реален или виртуален музей“. Модератор на дебата беше неповторимият доц. д-р Георги Томов – най-добрият стоматолог сред археолозите и най-добрият археолог сред стоматолозите. Двата отбора, съставени от преподавател, докторант и трима студенти, трябваше да защитят с интересни презентации и факти, аргументи и много хъс своята теза. Накрая публиката определи победителя: отбора на доц. Иванов – защитник на идеята за реален музей.

Ректорът на Университета изказа удовлетворението си от интересния дебат и сподели, че в бъдещия Музей на медицината ще се съчетаят реалния с виртуалния музей.

Победителите в Приключенската игра и в Дебата получиха за награда ваучери за игра в Стая на загадките.

След официалната част всички се отправиха навън за традиционния Благотворителен кулинарен базар с ястия, приготвени от студенти, преподаватели и служители на МУ – Пловдив. Събраните средства бяха дарени за Музея на медицината.

Сцената пред Аудиторния комплекс не остана празна до късно вечерта. Музикалните и танцовите изпълнения на студенти, преподаватели и служители, изявили се във формата „Микрофонът е Ваш!“ създадоха на всички празнично настроение.

Посетителите имаха уникалната възможност през цялото време да разглеждат експозицията на предмети и ценни медицински книги, дарени за бъдещия Музей на медицината.

Тази година Европейската нощ на учените в Университета се проведе по иновативния проект Refresh, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“, Договор No 818879. Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света.
И този път Европейската нощ на учените в Медицински университет – Пловдив беше вълнуваща, нестандартна, творческа и вдъхновяваща.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u5La


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Вежди Рашидов към ИСМВ и БСП: Заразихте сума ти хора, не носите маски, а говорите за ваксини
07.05.2021 17:15:37 Надежда Ненова

Вежди Рашидов към ИСМВ и БСП: Заразихте сума ти хора, не носите маски, а говорите за ваксини

Скандал заради неносенето на маски в пленарна зала се разрази по време на дебатите за руската вак ...

Решават дали ПИК на НАП ще е достъп до е-здравното досие
07.05.2021 16:43:51

Решават дали ПИК на НАП ще е достъп до е-здравното досие

Експерти ще проверят дали е удачно да се позволи използването на Персоналния идентификационен код ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...