!
Събота, 22 Юни 2024
21
юни
7
 

Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план

Понеделник, 21 Юни 2021 | 17:06:15
7

България трябва спешно да приеме свой национален раков план. В това бяха единодушни европейски онколози, които взеха участие в Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО). По време на срещата бяха предложе

България трябва спешно да приеме свой национален раков план. В това бяха единодушни европейски онколози, които взеха участие в Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

По време на срещата бяха предложени стратегии за подобряване на превенцията, скрининга и ранната диагностика на рака. Акцент бе поставен върху Европейския раков план и възможностите да се победят онкологичните заболявания в страните от Източна Европа.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.

Проф. Тит Албрехт, ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения, също се спря върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им. По думите му България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания.

По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Според него е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите, допълни той.

Проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи, са онкологичните заболявания. Той посочи, че те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Проф. Лоулър отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване.

По думите му е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Събитието е част от програмата на Пфайзер Онкология за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака, а оттам и грижата за пациентите в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
az6Y

Гост 22.06.2021 00:20:30

Невероятно умозаключение на европейските онколози. Казват нещо което се знае от много години и за което алармират специалистите кой ли не министър. Да не ги изреждам всичките. Но истината е че няма интерес това да стане. И няма да стане. Но като ти го кажат „европейските онколози„ някак си звучи авторитетно. Каже ли ти го някой специалист от БГ това даже не се отразява. Един вид - тоя пък какво се пъне. Тук чуваемост има ако нещо ти е казано отвън. Нешо като доклада на американската камара за здравната система публикуван наскоро. Повторение на азбучни истини казвани многократно в различни анализи и доклади. Но кой да ти чуе... Всеки министър неглижира собствените си експерти, като изначално ги приема за некадърнъци и лентяи и се доверява на пишман експерти от по света и у нас. Така е било и така ще бъде. На тази територия чужденец звучи гордо и интелигентно... Надежда всяка оставете. Няма значение кой ще е на власт, тъй като всичи считат че от тях започва летоброенето..

Запознат 21.06.2021 23:08:20

Тези не само няма да напишат програма, но даже ще саботират написването и.

Румбурак 21.06.2021 22:57:13

КЪДЕ ДРУГАДЕ, ОСВЕН В АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ ЗАПЛАЩАШ ЯВЯВАНЕТО СИ НА ОНКО КОМИСИЯ??? АФЕРИМ, МАШШАЛАХ, АШКОСОЛИМ! ЮНАЦИ!!!

Гост 21.06.2021 22:17:11

Сред извадката от европейските онколози този ли избрахте за представител на България? Прайд листа

Гост 21.06.2021 17:39:14

Желязко-хонорара ли ще се изказва за раковия план? Само за пари мисли този специалист и нищо не прави освен да чете платени от фармата лекции и публикува лични снимки

Гост 21.06.2021 20:45:32

Този е алчен калтак

Гост 21.06.2021 21:19:49

Тънкопишковец


Всичко за коронавируса
Още новини
2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...