Сряда, 17 Август 2022
21
юни
7
 

Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план

Понеделник, 21 Юни 2021 | 17:06:15
7

България трябва спешно да приеме свой национален раков план. В това бяха единодушни европейски онколози, които взеха участие в Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО). По време на срещата бяха предложе

България трябва спешно да приеме свой национален раков план. В това бяха единодушни европейски онколози, които взеха участие в Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО).

По време на срещата бяха предложени стратегии за подобряване на превенцията, скрининга и ранната диагностика на рака. Акцент бе поставен върху Европейския раков план и възможностите да се победят онкологичните заболявания в страните от Източна Европа.

Доц. Желязко Арабаджиев, Началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.

Проф. Тит Албрехт, ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения, също се спря върху различията в честотата на раковите заболявания и смъртността от рак между страните от Западна и Източна Европа, като подчерта, че са необходими множество подходи и мерки за преодоляването им. По думите му България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания.

По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Според него е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството. В раковия план трябва да бъде предвидено и разработване на национални стандарти за качество и насоки за пациентите, допълни той.

Проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи, са онкологичните заболявания. Той посочи, че те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Проф. Лоулър отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване.

По думите му е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Събитието е част от програмата на Пфайзер Онкология за мобилизиране на експерти по политики, академични среди и медии, с цел подобряване на стандартите за профилактика и ранна диагностика на рака, а оттам и грижата за пациентите в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SMNA

Гост 22.06.2021 00:20:30

Невероятно умозаключение на европейските онколози. Казват нещо което се знае от много години и за което алармират специалистите кой ли не министър. Да не ги изреждам всичките. Но истината е че няма интерес това да стане. И няма да стане. Но като ти го кажат „европейските онколози„ някак си звучи авторитетно. Каже ли ти го някой специалист от БГ това даже не се отразява. Един вид - тоя пък какво се пъне. Тук чуваемост има ако нещо ти е казано отвън. Нешо като доклада на американската камара за здравната система публикуван наскоро. Повторение на азбучни истини казвани многократно в различни анализи и доклади. Но кой да ти чуе... Всеки министър неглижира собствените си експерти, като изначално ги приема за некадърнъци и лентяи и се доверява на пишман експерти от по света и у нас. Така е било и така ще бъде. На тази територия чужденец звучи гордо и интелигентно... Надежда всяка оставете. Няма значение кой ще е на власт, тъй като всичи считат че от тях започва летоброенето..

Запознат 21.06.2021 23:08:20

Тези не само няма да напишат програма, но даже ще саботират написването и.

Румбурак 21.06.2021 22:57:13

КЪДЕ ДРУГАДЕ, ОСВЕН В АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК НА ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ ЗАПЛАЩАШ ЯВЯВАНЕТО СИ НА ОНКО КОМИСИЯ??? АФЕРИМ, МАШШАЛАХ, АШКОСОЛИМ! ЮНАЦИ!!!

Гост 21.06.2021 22:17:11

Сред извадката от европейските онколози този ли избрахте за представител на България? Прайд листа

Гост 21.06.2021 17:39:14

Желязко-хонорара ли ще се изказва за раковия план? Само за пари мисли този специалист и нищо не прави освен да чете платени от фармата лекции и публикува лични снимки

Гост 21.06.2021 20:45:32

Този е алчен калтак

Гост 21.06.2021 21:19:49

Тънкопишковец


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот
17.08.2022 10:20:23

Доц. Кунчев: Ще продължим да търсим баланса мерките да не пречат на нормалния живот

„Минимално се скъсяват сроковете за изолация както за болните, така и за контактните лица с ...

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?
17.08.2022 09:31:49

Как ще се нарича вече маймунската шарка - Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox?

Poxy McPoxface, TRUMP-22 или Mpox – това са само някои от идеите, изпратени до СЗО, докато ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...