Петък, 27 Януари 2023
09
ноем
2
 

Европейски учени: Безконтролното прилагане на методите на китайската медицина е опасно

Евродирективата за традиционните билкови продукти трябва да бъде преразгледана, категорични са експертите

Събота, 09 Ноември 2019 | 11:41:18
2

Две големи европейски научни организации – EASAC (European Academies Science Advisory Council) и FEAM (Federation of European Academies of Medicine) излязоха с общо изявление, в което изразяват тревогата си от факта, че СЗО включва традиционната

Две големи европейски научни организации – EASAC (European Academies Science Advisory Council) и FEAM (Federation of European Academies of Medicine) излязоха с общо изявление, в което изразяват тревогата си от факта, че СЗО включва традиционната китайска медицина в стандартната рамка от медицински методи, допустими за приложение с оглед на положителния им ефект върху човешкото здраве.

Учените призовават европейските законодатели да се придържат към принципите на медицината на доказателствата и да защитават здравето на европейските граждани. Те настояват за преразглеждане на съществуващата европейска регулаторна рамка, за да се гарантира, че традиционната китайска медицина се придържа към същите стандарти на  доказателства като конвенционалната медицина.

„Има случаи, при които някои от традиционната китайска медицина са преминали прецизно предклинично изследване и качествата им са доказани в строги клинични изпитвания, като е било потвърдено, че те имат значителна полза за човешкото здраве. Такава е например терапията с артемизинин срещу малария “, посочва проф. Дан Лархамар, президент на Шведската Кралска Академия на Науките – академията основател на ЕАSАC. По неговите думи е възможно да има и други подобни примери, но това не означава, че всяко ново твърдение трябва да се приеме безкритично.

„Само защото СЗО включва глава за традиционната китайска медицина в новата си Международна класификация на болестите, това не е я прави автоматично безопасна за прилагане без солидни доказателства“, категоричен е  проф. Лархамар.

„Може би в действителност намерението на СЗО не е било да насърчи употребата на средствата на традиционната китайска медицина, без да са налице категорични доказателства. Но включването й в новото диагностично кодиране ще стимулира  привържениците й и те ще стремят към поглъщане на пазара “, обяснява проф. Ван дер Меер, бивш президент на EASAC и един от експертите на съвета.

„Заложени са значителни финансови интереси“, категоричен е той.

В позицията на двете организации е отправено и предупреждават, че в резултат на тази стъпка  пациентите могат да бъдат объркани по отношение на диагнозата и подходящата терапия. Учените предупреждават още, че повишеният интерес от страна на пациентите може да създаде допълнителен натиск върху обществените здравни услуги.

Според проф. Ван дер Меер не трябва да се забравя, че „някои традиционни китайски лекарства могат да имат сериозни странични ефекти и взаимодействия с други терапии“, а освен това пациентите могат да бъдат изложени на риск, породен от внушението, че тежките заболявания се лекуват неефективно и конвенционалните медицински процедури се забавят. "


EASAC и FEAM препоръчват на европейските законодатели да преразгледат и Директивата на Европейския съюз за традиционните билкови медицински продукти и съветват да преразгледат националните разпоредби и изискванията за етикетиране.

„При липса на солидни научни доказателства, нито един медицински продукт или процедура - било то китайска, европейска или друга - не трябва да бъде одобрен, подлежащ на регистрация или възстановяване“, заключава проф. Джордж Грифин, президент на FEAM и член на експертната група.
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7y$e

ПАЦИЕНТ 09.11.2019 20:53:52

Защо парламентаристите ни и пу"ките от съсловните организации на медицинските работници идиотски допуснаха, даже в Закона за здравето, да се официализират всякакви шарлатанства от полу-грамотници - алтернативна медицина, източна медицина, врачки, гледачки, баячки, леещи восък и куршуми, екстрасенси.....? Защо идиотите от НЗОК не са гъкнали срещу фарма-мафията превърнала аптеките в амбулатории, където престъпно се докторува на поразия, при положение, че аптекарят е прост продавач и трябва без да умува безпрекословно да изпълнява предписанията на лекаря? Никъде в света медиите не са задръстени от реклами на лекарства, още повече обещаващи чудодейни и явно безумни ефекти, подтикващи хората към увреждащо самолечение с нахалното и безпардонно: "Без лекарско предписание! Прочети листовката!" И Съюзът на лекарите си мълчи, а уж е призван да защитава интересите на гилдията! Тогава защо въобще на лекарите са им съюзът им и тези хрантутници от ръководните му органи, които само ги предават и ги продават на НЗОК на безценица? Отговорите са посочени - " Заложени са значителни финансови интереси", дори в разрез със здравето на народа!

6666 09.11.2019 20:59:24

Съюзът на лекарите се бие в гърдите, че защитава интересите не само на лекарите , но и на пациентите! Ха-Ха-Ха!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна
27.01.2023 12:48:34

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният мом ...

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...