Четвъртък, 06 Октомври 2022
03
юни
 

Европейско проучване: 57% от българите са доволни от противоепидемичните мерки

Само 39% у нас обаче смятат, че ползите от тях за здравето са повече, отколкото вредите за икономиката

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 12:22:03


Общественото здравеопазване трябва да е на първо място сред приоритетите на ЕС. Това мнение изразяват 49% от европейските граждани и 59% от българите, участвали в последното проучване, осъществено от Европейския парламент, данните от което бяха публику

Общественото здравеопазване трябва да е на първо място сред приоритетите на ЕС. Това мнение изразяват 49% от европейските граждани и 59% от българите, участвали в последното проучване, осъществено от Европейския парламент, данните от което бяха публикувани днес. Следващите по важност приоритети са мерките за подкрепа на икономиката и създаване на нови работни места (39% средно за ЕС, за България - 55%), както и борбата срещу бедността и социалното изключване (39% за ЕС и 51% за България).

Средно 48% от гражданите на ЕС твърдят, че са доволни от противоепидемичните мерки, докато 50% не са. Делът на удовлетворените от мерките български граждани, участвали в допитването обаче, е значително по-висок в сравнение със средния за Европа – 57%, сочат обобщените данни от проучването.

От тях става ясно, че 74% от европейците искат ЕС да придобие повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от COVID-19, като за България делът е още по-голям – 82%.

На въпроса какви трябва да бъдат приоритетите на ЕС при борбата с пандемията, европейците определят бързия достъп до безопасни и ефективни ваксини за всички граждани на ЕС като най-важно условие (39%). Следва инвестирането на повече пари за разработване на лечения и ваксини (29%), създаването на европейска стратегия за справяне с кризите (28%) и разработването на европейска здравна политика (25%). Българските участници подреждат приоритетите в друг ред. Според тях на първо място по важност стои необходимостта да бъде създадена възможност за страните от ЕС да подкрепят предприятията и работниците, засегнати от пандемията (35%), след това – да има повече и по-големи инвестиции в икономиката за устойчиво и справедливо възстановяване във всички държави в ЕС (31%), да бъде създадена европейска стратегия за справяне с подобна криза в бъдеще (31%) и да се разработи цялостна европейска здравна политика (27%).

Въпреки негативното финансово въздействие на пандемията, мнозинството от анкетираните на европейско ниво (58%) вярват, че здравните ползи от рестриктивните мерки в тяхната държава надвишават икономическите щети, които тези мерки биха могли да причинят, е друг извод от проучването. Според експертите това мнение се споделя в повечето страни от ЕС и представлява промяна в нагласите спрямо втората половина на 2020 г., когато малко повече от половината граждани оцениха икономическите щети като по-важни, според данните от проучването на Европейския парламент през 2020 г. Това обаче не важи за страната ни – за България данните сочат, че за по-голяма част от анкетираните икономическите щети са по-големи от здравните ползи (58%) и само 39% са на мнение, че ползите за здравето са повече, отколкото вредите за икономиката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dmA*


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...