Събота, 19 Септември 2020
09
септ
 

В здравна комисия:

Единодушно одобриха плащането на надлимитната дейност

Сряда, 09 Септември 2020 | 16:42:30 Надежда Ненова


С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 г., с която се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г. до 75 млн. л

С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 г., с която се дава правно основание да бъде изплатена надлимитната дейност на болниците за 2015 г. и 2016 г. до 75 млн. лв.

По данни от Информационната система на НЗОК, обобщени в национален мащаб, стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности за 2015 г. възлиза на 50 253 000 лв., а неизплатените средства за главници по заведени дела срещу НЗОК са 22 443 000 лв. За 2016 г. надлимитната дейност е на стойност 28 627 000 лв., а на главниците - 15 476 000 лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев при представянето на законопроекта.  

„Неразплатените средства за отчетена и извършена дейност, в случай, че проверките не са приключили, ще се преведат по сметка за чужди средства на НЗОК, за да послужат като източник за финансиране през 2020 г. или 2021 г. Време е тези неизчистени отношения да бъдат приключени“, каза още проф. Салчев.

Той допълни, че до момента над 6 млн. лв. вече са изплатени на лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу НЗОК.

„Така предложеният законопроект не е пълен. Трябва да се вземат предвид съдебни дирения на болниците. Те са платили съдебни такси и адвокатски хонорари, а ако им се плати дейността по този начин, съдебните разноски си остават за тяхна сметка. Смятам, че за много от лечебните заведения ще е по-изгодно да си изчакат делата, отколкото да получат дължимите средства по този начин“, каза депутатът от БСП доц. Георги Йорданов.

„Ние ще подкрепим направеното положение, не за друго, а за да покажем на работещите в системата, които се бориха за това, че това е правилното действие. Имаме обаче много въпроси. На първо място трябва ясно да се каже има ли надлимитна дейност или няма. Смятаме, че дискусията за лимитите тепърва предстои“, каза депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер и допълни, че останалите въпроси ще постави в пленарна зала.

Депутатът от ОП д-р Калин Поповски подчерта, че годината е особена и вследствие на наложените ограничения на болниците заради пандемията от коронавирус са се получили сериозни икономии. „Надлимитните дейности са основно на държавни болници, които не могат да върнат пациент. Сериозно трябва да се помисли дали да има лимити за следващия бюджет“, каза още той.

„Подкрепяме актуализацията на бюджета, възстановява се справедливостта да бъде изплатена отчетената, но незаплатена дейност на болниците. Лечебните заведения понасят най-голямата тежест на пандемията, но не можем да ги делим по вид на собствеността, защото всички изпълняват договорите с НЗОК“, каза председателят на комисията д-р Даниела Дариткова. Тя допълни, че ограничените бюджети няма как да отпаднат, без да бъде въведена Единна електронна здравна система, а за пореден път това въвеждане е отложено.

Предстои законопроектът да бъде гледан на първо четене в зала, а следващата сряда, отново на извънредно заседание - и на второ четене в здравната комисия. Очаква се проверките на лечебните заведения пък да приключат на 15 октомври.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mr1G


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...