Четвъртък, 15 Април 2021
05
март
1
 

Единодушно приеха България да преговаря за ваксини и от страни извън ЕС

Петък, 05 Март 2021 | 11:59:03 Полина Тодорова
1

С 96 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ парламентът прие предложения от парламентарната здравна комисия текст на решение, съгласно който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европ

С 96 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“ парламентът прие предложения от парламентарната здравна комисия текст на решение, съгласно който България може да води преговори за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. „За“ този текст гласуваха всички депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независими. Народните представители от БСП и ДПС не участваха в гласуването.

По-рано депутатите отхвърлиха предложения от БСП текст за закупуване конкретно на руската ваксина с 65 гласа „за“, 9 „против“ и 79 „въздържал се“. Парламентът отхвърли и предложението на народния представител от ОП Валери Симеонов, направено в края на дебатите. Симеонов предложи текст на решение, според който се възлага на МС да предприеме всички необходими действия за осигуряване на необходимите количества ваксини за изпълнение на имунизационния план след получено разрешение за употреба от ЕМА и ИАЛ. То обаче също бе отхвърлено, след като получи 10 гласа „за“, 1 „против“ и 137 „въздържал се“.

Припомняме, първоначално проектът, свързан с търсене на ваксини извън рамките на ЕС, бе внесен в здравната комисия от БСП и засягаше единствено руската ваксина „Спутник V“. На вчерашното си заседание обаче здравната комисия пренаписа текста и одобри – в отсъствието на депутатите от БСП – предложение, в което не се споменава конкретна ваксина.

По време на днешното парламентарно заседание председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че прилаганите в България ваксини трябва да са минали оценка за безопасност и ефективност, независимо от техния производител. „Ние предлагаме българското правителство да се ангажира с доставка на повече продукти, но само ако те са минали централизирана оценка от Европейската агенция по лекарствата“, заяви тя. Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и започнем преговори с руската страна, без да са минали оценка и настъпят някакви усложнения, попита тя. Д-р Даритова коментира, че редактираното предложение следва духа на това, внесено от левицата. Тя съобщи, че от руската страна са обяснили, че биха могли да подпомогнат ЕС с 50 милиона дози ваксини от юни месец и то след одобрението им от ЕМА. „Ние не посочваме конкретно име на продукт, защото това е твърде лобистко. В момента в Русия се разработват още два вида ваксини, които също биха могли да получат одобрение от ЕМА, защо да се ограничаваме до един продукт“, попита тя. Д-р Дариткова изтъкна още, че в руския лекарствен регулаторен орган Спутник V всъщност е записана под името „Гам-Ковид-Вак“ и на практика не се знае под кое тя ще бъде одобрена от ЕМА.

Очаквано, от левицата защитиха своето предложение за внос на Спутник V. Доц. Георги Йорданов подчерта, че централна Европа е пламнала от епидемията, като особено усложнена е ситуация в Чехия, а в Италия изборите се отлагат. Според него пътят за справяне с пандемията е превенцията чрез ваксинопрофилактиката.  С този темп на ваксинация у нас обаче, смята той, няма да можем да постигнем ваксинационния план и след 40 години. Ние максимално бързо трябва да се опитаме да осигурим ваксини за българските граждани. За добро или лошо, това е руската ваксина, заяви той. Не лобираме за руската ваксина, но това е практическото нещо, което може да бъде направено, заяви той.

Проф. Георги Михайлов защити предложението, внесено от БСП, с думите, че това е истинска българска политика, насочена към интересите на нацията. Той изтъкна, че ваксината е внесена в Унгария и Словакия, а Полша води преговори. Всяка държава членка на ЕС има право на екстрено законодателство да преговаря с трети страни и да реши своя ваксинационен план, заяви той, цитирайки мнение на европейския комисар по здравеопазване. Проф. Михайлов изтъкна, че руската ваксина е легализирана и вече се използва в европейски държави.

Той използва изказването си, за да изложи редица според него проблеми, които са се появили в овладяването на епидемията у нас.  По думите му липсва ясна разяснителна кампания за ваксините и са налице грешки в диверсификацията на ваксините.  Не е вярно, че доставките са ритмични, заяви той.

Д-р Джафер от ДПС определи редактираното решение като еманация на политическото надцакване в България. Тя подчерта, че днес, когато българските граждани трябва да чувстват, че политиците са обединени в името на тяхното здраве, отново виждат разделение. Д-р Джафер беше категорична, че отговорност на българското правителство е, спазвайки правилата за безопасност и ефективност, да осигури достатъчно ваксини за своите граждани. Всички продукти трябва да минават своя път на клиничните изпитвания, посочи тя, като допълни, че и използваните в момента продукти се прилагат под условие, но вече са налице достатъчно данни за тяхната безопасност и ефективност.

Христо Гаджев от ГЕРБ  обаче обясни, че повечето страни, в които се прилага руската ваксина, се ориентират към китайската поради намалени доставки. Всички страни, които получават руска ваксина, имат нередовни доставки, изтъкна той. По думите му в Унгария са внесени едва 2800 дози, а договорките с Русия са прекратени. Руската ваксина е с малки доставки, но с огромна пропаганда, смята той.

В крайна сметка, след поредните взаимни нападки и обвинения в лобизъм, парламентът очаквано одобри предложението на ГЕРБ.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g#qE

Магьосника 05.03.2021 13:41:42

Какво стана Доган върна ли Студения Резерв? Защото и аз имам Права и Свободи и мога да се Движа, но нямам Студен Резерв. Нали това е Демокрацията?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Едва 10 медици в новото Народно събрание
15.04.2021 12:52:23 Надежда Ненова, Ирина Пекарева

Едва 10 медици в новото Народно събрание

Днес новото 45-то Народно събрание провежда първото си заседание. Председател на заседанието по т ...

Франция ще прилага трета доза от РНК ваксините при имунокомпрометирани пациенти
15.04.2021 12:15:09 Полина Тодорова

Франция ще прилага трета доза от РНК ваксините при имунокомпрометирани пациенти

Френските здравни власти препоръчват прилагане на трета доза от РНК базираните ваксини срещу COVI ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...