Понеделник, 05 Декември 2022
24
ян
9
 

Д-р Стоян Борисов:

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Здравеопазването е системата с най-много заинтересовани страни, които са толкова преплетени, че когато някой вземе да извършва даден вид политика, бива париран от няколко страни, каза Аркади Шарков

Сряда, 24 Януари 2018 | 10:56:00
9

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до фалит на много болнични заведения. Това каза пред БНТ д-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз. „От 1991 г. се говори за

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до фалит на много болнични заведения. Това каза пред БНТ д-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз.

„От 1991 г. се говори за реформа, обаче ясна визия за това каква да бъде реформата и какво да бъде здравеопазването в България все още няма. Ние отдавна предлагаме да се направи една национална програма за близките 10-15 години, в която да вземат участие при нейното изготвяне различни политически сили, профсъюзи, съсловни организации и да не се пипа. И независимо коя политическа партия дойде на власт, да следва стъпките“, допълни д-р Борисов.

Той подчерта, че системата на здравеопазване е хронично недофенансирана, защото от 50 години в България за нея се отделят два пъти по-малко средства, отколкото в другите държави. Другата причина за проблемите в здравеопазването е липсата на контрол, тъй като има много лобита, които са силни, но защитават различни интереси, смята д-р Борисов.

По думите на здравния икономист Аркади Шарков пък не може да се слага знак за равенство между процента от БВП, който се отделя за финансиране, и качеството на здравеопазване. „В САЩ се отделят около 18 процента, а качеството на здравеопазването там също е доста ниско. Тоест, първо това, което трябва да се заложи, е ефективност и контрол, това е, което е едно от важните неща, за които говорихме“, каза Шарков.

Той потвърди думите на д-р Борисов, че има много интереси в системата - пациенти, фармацевтични организации, лекари, различен тип лекари, различен тип болници, частни и държавни. „Това е една от системите с най-много заинтересовани страни и са толкова преплетени, че когато някой вземе да извършва даден вид политика, бива париран от няколко страни“, допълни Шарков.

Като един от начините за допълнително финансиране на системата д-р Стоян Борисов посочи допълнителния стълб за застраховане. “Може да стане примерно задължително допълнително застраховане, но то пак е решение на политиците. Също така с тези средства, които явно се разбра, че са недостатъчни, може да се направи по-малък основен пакет и да се въведе примерно доплащане. В много западноевропейски държави има доплащане, малък процент, примерно 5-10 процента, но това са пак неща, които политиците трябва да ги решат“, поясни д-р Борисов.

По думите му фалитът, от който някои болници са застрашени, се дължи както на лошо управление, така и на недофинасирането им. "Единственият законов начин да се реши проблемът в момента е чрез увеличаване цените на клиничните пътеки, а в извънболничната помощ да се увеличат, макар и с много малко, цените на прегледите. И това е наша основна цел по отношение на Националния рамков договор за 2018 година“, каза д-р Борисов.

Според него остойностяването на лекарския труд ще покаже колко много е недофинансирана системата. Той засегна и въпроса с надлимитната дейност. "Става въпрос и за надлимитната дейност, което е нещо изключително смешно. Надлимитната дейност за тези три години - 2015-а, 2016-а и 2017-а общо е около 120-130 милиона лева. И въпреки че има решение на ВАС, че това е незаконно, са спрени тези средства, здравната каса излиза след два дена и казва – въпреки това, ние няма да изплатим тези средства. Ето защо ние изпратихме регулярно писмо до всички районни лекарски колегии и болници в страната да поискат, да заведат дела, за да си искат тези пари, както са изработени и незнайно защо някой е решил да не ги изплаща“, допълни още д-р Борисов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dFZa

Компетентен 24.01.2018 12:29:25

Всеки дрънка правилни неща и никой нищо не прави. Не може и обща стачка да се спретне, понеже лекарите ЕТ в доболничната, лекарите в частните болници, тези в общинските и в областите са съвсем различно позиционирани. Гилдията е разделена, тя не съществува. Разделени сме , затова ни владеят. А половината от нас са се криминализирани, особено шефовете на държавните клиники и болници.

Гост 24.01.2018 17:29:23

Стачки има само при общите работници. При свободните професии няма стачки, само актуализиране на цената на труда тоест качване на тази цена .Ако някой злоупотребява с лекарската професия за идеологически социални цели то резултатът ще е равно по сила противодействие: или няма да намира лекари или ще намира само лекари с високи хонорари. Това е

Гост 24.01.2018 18:12:19

Дрисък, насрал си форума да рИвеш за пари. Айде изчезвай на Терминал 2 и почвай да забогатяваш, щом тук си цървул, който кибичи по форумите и не работи. Докато си плюл тук, съм направил два прегледа и съм изкарал 120 лв. 5-6 си правя на ден и не цивря за пари. Държавата не ти е майка, че да те храни, щом си нещастен некадърник и те мързи да работиш. На теб и 300 лв. да ти плащат за преглед, пак ще осмърдиш форума.

Гост 24.01.2018 12:04:24

'В САЩ се отделят около 18 процента, а качеството на здравеопазването там също е доста ниско.' Алоо другарю псевдоексперт (пак), В САЩ не чакат за ЯМР 3 месеца както в Канада например, нито му го отлагат за неопределено време тук ако има лимит. На каква база прецени ,че най-технологизираното, иновативно и подредено здравеопазване именно в САЩ е 'доста ниско' . Ехото в черепните кутии на тезите на в Работническо Дело сигурно. Който работи там е осигуряван и получава много висок стандарт здравни грижи, който лежи под мостовете и пуши трева и не работи нищо за обществото духа супата от кубчета , чете Комунистическия Манифест, подсмърча как не му осигуряват нищо.

Doctor 24.01.2018 13:47:23

Пич, говориш пълни глупости за които изобщо ме си наясно. САЩ имат едно от най-високите нива на детска смъртност сред т.нар. цивилизовани държави и както е отбелязал колегата по-долу ужасяващ процент неосигурени и непокрити от здравна грижа. Аз ЛИЧНО лекувам трима българи с НАЙ-ВИСОКА застраховка сблъскали се със здравната им система. Така че мисля, че сериозно си прекалил с пропагандата.

Гост 24.01.2018 17:21:36

Комуне, кой е виновен ,че не са осигурени камарадите ти в САЩ а ? ТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ БЕ ДРУГАРЮ КОМУНИСТ. За каква детска смъртност говориш там бе , ти виждал лис си статистиките на WHO и къде е САЩ .Лекувай си Ганьовците , които чакат на българското безплатно здравеопазване,защото Сульо плаща и в Спешната им помощ там в САЩ. Един такъв мой пациент му беше дошла сметка за 2500 долара в Спешна Помощ за обс;лужването му поради изострен гастродуоденит, който изобщо не е спешно състояние. Там няма ала бала като тук .Лекарят е ценен и получава толкова колкото залсужава като специалист, а не като общ работник на БКП/БСП/ГЕРБ и т.н Ако изобщо си лекар си някое дърто комуне с червена книжка радващо се на сланинката,шльоковицата и не особената отговорност. Толкова сте жалки и затова сме на това положение- заради колаборационистите идологически подковани

Компетентен 24.01.2018 12:24:40

В САЩ има 50 милиона неосигурени и никой не поема лечение над 300 000 долара

Гост 24.01.2018 14:33:55

Тези 50 млн.за които ревеш са негри,латиноси, наркомани и клошари. Които никой не брои за хора.Естествено,че сред тези отрепки смъртността е голяма. Средният американец е работлив и осигурен достатъчно.

GP 24.01.2018 11:51:55

Ако искате да има лекари и медицински сестри в България направете остойностяването, както е в Европа, пък тогава да видим кой какво ще иска да ползва и кой какво ще иска да плаща . Стига с това всичко за нищо , че не останахме лекари и сестри. Аптекарите не се жалят от липса на доходи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Виталиев: Научавам нещо ново и ценно от всеки лекар или сестра, с които се срещам и работя
04.12.2022 11:27:10 Невена Попова

Д-р Виталиев: Научавам нещо ново и ценно от всеки лекар или сестра, с които се срещам и работя

Д-р Красимир Виталиев е роден в Лом. Завършва средното си образование в СУ “Димитър Мар ...

5,8% положителни проби, един починал (Обновена)
04.12.2022 10:03:25

5,8% положителни проби, един починал (Обновена)

58 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 993 теста, което прави 5,84% п ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...