Събота, 10 Април 2021
24
ян
9
 

Д-р Стоян Борисов:

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Здравеопазването е системата с най-много заинтересовани страни, които са толкова преплетени, че когато някой вземе да извършва даден вид политика, бива париран от няколко страни, каза Аркади Шарков

Сряда, 24 Януари 2018 | 10:56:00
9

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до фалит на много болнични заведения. Това каза пред БНТ д-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз. „От 1991 г. се говори за

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до фалит на много болнични заведения. Това каза пред БНТ д-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз.

„От 1991 г. се говори за реформа, обаче ясна визия за това каква да бъде реформата и какво да бъде здравеопазването в България все още няма. Ние отдавна предлагаме да се направи една национална програма за близките 10-15 години, в която да вземат участие при нейното изготвяне различни политически сили, профсъюзи, съсловни организации и да не се пипа. И независимо коя политическа партия дойде на власт, да следва стъпките“, допълни д-р Борисов.

Той подчерта, че системата на здравеопазване е хронично недофенансирана, защото от 50 години в България за нея се отделят два пъти по-малко средства, отколкото в другите държави. Другата причина за проблемите в здравеопазването е липсата на контрол, тъй като има много лобита, които са силни, но защитават различни интереси, смята д-р Борисов.

По думите на здравния икономист Аркади Шарков пък не може да се слага знак за равенство между процента от БВП, който се отделя за финансиране, и качеството на здравеопазване. „В САЩ се отделят около 18 процента, а качеството на здравеопазването там също е доста ниско. Тоест, първо това, което трябва да се заложи, е ефективност и контрол, това е, което е едно от важните неща, за които говорихме“, каза Шарков.

Той потвърди думите на д-р Борисов, че има много интереси в системата - пациенти, фармацевтични организации, лекари, различен тип лекари, различен тип болници, частни и държавни. „Това е една от системите с най-много заинтересовани страни и са толкова преплетени, че когато някой вземе да извършва даден вид политика, бива париран от няколко страни“, допълни Шарков.

Като един от начините за допълнително финансиране на системата д-р Стоян Борисов посочи допълнителния стълб за застраховане. “Може да стане примерно задължително допълнително застраховане, но то пак е решение на политиците. Също така с тези средства, които явно се разбра, че са недостатъчни, може да се направи по-малък основен пакет и да се въведе примерно доплащане. В много западноевропейски държави има доплащане, малък процент, примерно 5-10 процента, но това са пак неща, които политиците трябва да ги решат“, поясни д-р Борисов.

По думите му фалитът, от който някои болници са застрашени, се дължи както на лошо управление, така и на недофинасирането им. "Единственият законов начин да се реши проблемът в момента е чрез увеличаване цените на клиничните пътеки, а в извънболничната помощ да се увеличат, макар и с много малко, цените на прегледите. И това е наша основна цел по отношение на Националния рамков договор за 2018 година“, каза д-р Борисов.

Според него остойностяването на лекарския труд ще покаже колко много е недофинансирана системата. Той засегна и въпроса с надлимитната дейност. "Става въпрос и за надлимитната дейност, което е нещо изключително смешно. Надлимитната дейност за тези три години - 2015-а, 2016-а и 2017-а общо е около 120-130 милиона лева. И въпреки че има решение на ВАС, че това е незаконно, са спрени тези средства, здравната каса излиза след два дена и казва – въпреки това, ние няма да изплатим тези средства. Ето защо ние изпратихме регулярно писмо до всички районни лекарски колегии и болници в страната да поискат, да заведат дела, за да си искат тези пари, както са изработени и незнайно защо някой е решил да не ги изплаща“, допълни още д-р Борисов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B8Zq

Компетентен 24.01.2018 12:29:25

Всеки дрънка правилни неща и никой нищо не прави. Не може и обща стачка да се спретне, понеже лекарите ЕТ в доболничната, лекарите в частните болници, тези в общинските и в областите са съвсем различно позиционирани. Гилдията е разделена, тя не съществува. Разделени сме , затова ни владеят. А половината от нас са се криминализирани, особено шефовете на държавните клиники и болници.

Гост 24.01.2018 17:29:23

Стачки има само при общите работници. При свободните професии няма стачки, само актуализиране на цената на труда тоест качване на тази цена .Ако някой злоупотребява с лекарската професия за идеологически социални цели то резултатът ще е равно по сила противодействие: или няма да намира лекари или ще намира само лекари с високи хонорари. Това е

Гост 24.01.2018 18:12:19

Дрисък, насрал си форума да рИвеш за пари. Айде изчезвай на Терминал 2 и почвай да забогатяваш, щом тук си цървул, който кибичи по форумите и не работи. Докато си плюл тук, съм направил два прегледа и съм изкарал 120 лв. 5-6 си правя на ден и не цивря за пари. Държавата не ти е майка, че да те храни, щом си нещастен некадърник и те мързи да работиш. На теб и 300 лв. да ти плащат за преглед, пак ще осмърдиш форума.

Гост 24.01.2018 12:04:24

'В САЩ се отделят около 18 процента, а качеството на здравеопазването там също е доста ниско.' Алоо другарю псевдоексперт (пак), В САЩ не чакат за ЯМР 3 месеца както в Канада например, нито му го отлагат за неопределено време тук ако има лимит. На каква база прецени ,че най-технологизираното, иновативно и подредено здравеопазване именно в САЩ е 'доста ниско' . Ехото в черепните кутии на тезите на в Работническо Дело сигурно. Който работи там е осигуряван и получава много висок стандарт здравни грижи, който лежи под мостовете и пуши трева и не работи нищо за обществото духа супата от кубчета , чете Комунистическия Манифест, подсмърча как не му осигуряват нищо.

Doctor 24.01.2018 13:47:23

Пич, говориш пълни глупости за които изобщо ме си наясно. САЩ имат едно от най-високите нива на детска смъртност сред т.нар. цивилизовани държави и както е отбелязал колегата по-долу ужасяващ процент неосигурени и непокрити от здравна грижа. Аз ЛИЧНО лекувам трима българи с НАЙ-ВИСОКА застраховка сблъскали се със здравната им система. Така че мисля, че сериозно си прекалил с пропагандата.

Гост 24.01.2018 17:21:36

Комуне, кой е виновен ,че не са осигурени камарадите ти в САЩ а ? ТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ БЕ ДРУГАРЮ КОМУНИСТ. За каква детска смъртност говориш там бе , ти виждал лис си статистиките на WHO и къде е САЩ .Лекувай си Ганьовците , които чакат на българското безплатно здравеопазване,защото Сульо плаща и в Спешната им помощ там в САЩ. Един такъв мой пациент му беше дошла сметка за 2500 долара в Спешна Помощ за обс;лужването му поради изострен гастродуоденит, който изобщо не е спешно състояние. Там няма ала бала като тук .Лекарят е ценен и получава толкова колкото залсужава като специалист, а не като общ работник на БКП/БСП/ГЕРБ и т.н Ако изобщо си лекар си някое дърто комуне с червена книжка радващо се на сланинката,шльоковицата и не особената отговорност. Толкова сте жалки и затова сме на това положение- заради колаборационистите идологически подковани

Компетентен 24.01.2018 12:24:40

В САЩ има 50 милиона неосигурени и никой не поема лечение над 300 000 долара

Гост 24.01.2018 14:33:55

Тези 50 млн.за които ревеш са негри,латиноси, наркомани и клошари. Които никой не брои за хора.Естествено,че сред тези отрепки смъртността е голяма. Средният американец е работлив и осигурен достатъчно.

GP 24.01.2018 11:51:55

Ако искате да има лекари и медицински сестри в България направете остойностяването, както е в Европа, пък тогава да видим кой какво ще иска да ползва и кой какво ще иска да плаща . Стига с това всичко за нищо , че не останахме лекари и сестри. Аптекарите не се жалят от липса на доходи.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
2803 са потвърдените случаи на COVID за последните 24 часа (Обновена)
10.04.2021 08:35:22

2803 са потвърдените случаи на COVID за последните 24 часа (Обновена)

2 803 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1 5 ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...