Вторник, 29 Септември 2020
02
авг
1
 

Един огромен проблем, който Германия спешно трябва да реши

Четвъртък, 02 Август 2018 | 10:12:52 Дойче Веле
1

Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната стая. Почти не ѝ остава време да разговаря с пациентите. "До лекарската визита в осем трябва да съм минала по всички стаи, да съм обслужила всичките 23-ма пациенти", разказва

Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната стая. Почти не ѝ остава време да разговаря с пациентите. "До лекарската визита в осем трябва да съм минала по всички стаи, да съм обслужила всичките 23-ма пациенти", разказва тя. Помага ѝ Олег Буш. Той е на 48 години и отговаря за пациентите, настанени в хирургичното отделение на болницата в Зигбург. Работи тук като болногледач от над 20 години. Работата всъщност му харесва. Само да не беше постоянният стрес - но така е не само тук, но и в много други германски болници.

Малко персонал, много пациенти

Критичното положение в областта на грижите за болни и възрастни хора обременява много болници в Германия. Медицинските сестри и болногледачите са претоварени и се оплакват, че не могат да обслужват достатъчно добре пациентите. Малко над един милион германци работят понастоящем в тази област, до 2060 година обаче ще са нужни общо 3 милиона кадри. Причината: броят на старите и немощни хора, които се нуждаят от специални грижи, нараства: в края на 2015 година той е бил 2,9 милиона, до 2030 година ще нарасне на 4,1 милиона.

"Германия няма да може да се справи", смята Олег Буш. Той тъкмо раздава закуската на пациентите. "Сутрeшна смяна трябва да дават всъщност трима професионални болногледачи, а днес сме само двама. Кадрите просто не достигат", казва той. "За нас най-важното е пациентът да е добре обслужен. Но за да си свършим добре работата, сме принудени да пренебрегваме някои от нашите лични нужди", признава Олег Буш. На него често не му остава време да изпие едно кафе или дори да отиде до тоалетната.

Неотдавна германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, министърката по въпросите на семейството Франциска Гифай и министърът на труда Хубертус Хайл представиха план за решително подобряване на грижите за възрастни и немощни хора, който днес (1 август) се обсъжда в Бундестага. Според този план, всяко разкрито ново работно място за болногледач в дадена болница трябва да се финансира изцяло от здравните каси. Шпан залага особено на привличането на болногледачи от чужбина.

 "Това е само малка стъпка към смекчаване на сегашната критична ситуация", казва Кристина Кьорнер от образователния отдел на благотворителната организация "Йоханитер" със седалище в Бон. Тя е медицинска сестра по професия и е добре запозната с положението. "Ситуацията се влошава, защото липсват все повече болногледачи. Обслужването на стари и немощни хора изисква от болногледачите все повече време и усилия, това потвърждава и моят дългогидшен опит", обяснява Кьорнер.

 Работата е тежка и зле платена

Въпреки критичната ситуация, Олег Буш с желание върши работата си всеки ден. "Обичам да се грижа за хората, затова и съм тук. Покрай работата просто забравяш за проблемите". Той препоръчва с тази професия да се захващат само онези, които наистина могат и обичат да работят с хора, а не тези, които търсят добро заплащане. "Не е правилно да станеш болногледач, защото искаш да печелиш добре. Тази професия трябва да се поема само от хора, които я обичат и вършат на драго сърце. Само тогава тя би имала бъдеще", казва Олег Буш, който междувременно е подготвил за лекарската визита няколко пациенти.

Кристина Кьорнер е на същото мнение. Тя обяснява, че през последните години са възникнали доста възможности за по-нататъшна квалификация на медицинските сестри и болногледачите. Който желае, може да изкара съответните специализации, споделя тя пред ДВ. Важното, според нея, е да се съзадат подходящи рамкови условия, за да стане професията на болногледача отново по-привлекателна. "Това е от голямо значение, защото недоволството сред кадрите в бранша расте. Те са претоварени от работа, а заплащането не е достатъчно", заключава тя.

Олег Буш е свършил задълженията си за днес. "Рамковите условия трябва да се подобрят. Когато има достатъчно болногледачи, работата върви по-добре", казва той. "Тук става дума все пак за живота на хората. Трябва да им гарантираме сигурна и надеждна грижа."

Източник: Дойче Веле, Автор: Тереза СостманКоментари по темата

Правила на форума за коментари
LHFj

Elf 02.08.2018 11:30:14

Zatova ostanete v Balgaria i hranete komunistite za bez pari.Deeba i evtinata propagannda tip ,,Partien sekretar,,.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...