Събота, 07 Декември 2019
02
авг
1
 

Един огромен проблем, който Германия спешно трябва да реши

Четвъртък, 02 Август 2018 | 10:12:52 Дойче Веле
1

Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната стая. Почти не ѝ остава време да разговаря с пациентите. "До лекарската визита в осем трябва да съм минала по всички стаи, да съм обслужила всичките 23-ма пациенти", разказва

Валентина мери кръвното на пациентката, записва данните и бърза към съседната стая. Почти не ѝ остава време да разговаря с пациентите. "До лекарската визита в осем трябва да съм минала по всички стаи, да съм обслужила всичките 23-ма пациенти", разказва тя. Помага ѝ Олег Буш. Той е на 48 години и отговаря за пациентите, настанени в хирургичното отделение на болницата в Зигбург. Работи тук като болногледач от над 20 години. Работата всъщност му харесва. Само да не беше постоянният стрес - но така е не само тук, но и в много други германски болници.

Малко персонал, много пациенти

Критичното положение в областта на грижите за болни и възрастни хора обременява много болници в Германия. Медицинските сестри и болногледачите са претоварени и се оплакват, че не могат да обслужват достатъчно добре пациентите. Малко над един милион германци работят понастоящем в тази област, до 2060 година обаче ще са нужни общо 3 милиона кадри. Причината: броят на старите и немощни хора, които се нуждаят от специални грижи, нараства: в края на 2015 година той е бил 2,9 милиона, до 2030 година ще нарасне на 4,1 милиона.

"Германия няма да може да се справи", смята Олег Буш. Той тъкмо раздава закуската на пациентите. "Сутрeшна смяна трябва да дават всъщност трима професионални болногледачи, а днес сме само двама. Кадрите просто не достигат", казва той. "За нас най-важното е пациентът да е добре обслужен. Но за да си свършим добре работата, сме принудени да пренебрегваме някои от нашите лични нужди", признава Олег Буш. На него често не му остава време да изпие едно кафе или дори да отиде до тоалетната.

Неотдавна германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, министърката по въпросите на семейството Франциска Гифай и министърът на труда Хубертус Хайл представиха план за решително подобряване на грижите за възрастни и немощни хора, който днес (1 август) се обсъжда в Бундестага. Според този план, всяко разкрито ново работно място за болногледач в дадена болница трябва да се финансира изцяло от здравните каси. Шпан залага особено на привличането на болногледачи от чужбина.

 "Това е само малка стъпка към смекчаване на сегашната критична ситуация", казва Кристина Кьорнер от образователния отдел на благотворителната организация "Йоханитер" със седалище в Бон. Тя е медицинска сестра по професия и е добре запозната с положението. "Ситуацията се влошава, защото липсват все повече болногледачи. Обслужването на стари и немощни хора изисква от болногледачите все повече време и усилия, това потвърждава и моят дългогидшен опит", обяснява Кьорнер.

 Работата е тежка и зле платена

Въпреки критичната ситуация, Олег Буш с желание върши работата си всеки ден. "Обичам да се грижа за хората, затова и съм тук. Покрай работата просто забравяш за проблемите". Той препоръчва с тази професия да се захващат само онези, които наистина могат и обичат да работят с хора, а не тези, които търсят добро заплащане. "Не е правилно да станеш болногледач, защото искаш да печелиш добре. Тази професия трябва да се поема само от хора, които я обичат и вършат на драго сърце. Само тогава тя би имала бъдеще", казва Олег Буш, който междувременно е подготвил за лекарската визита няколко пациенти.

Кристина Кьорнер е на същото мнение. Тя обяснява, че през последните години са възникнали доста възможности за по-нататъшна квалификация на медицинските сестри и болногледачите. Който желае, може да изкара съответните специализации, споделя тя пред ДВ. Важното, според нея, е да се съзадат подходящи рамкови условия, за да стане професията на болногледача отново по-привлекателна. "Това е от голямо значение, защото недоволството сред кадрите в бранша расте. Те са претоварени от работа, а заплащането не е достатъчно", заключава тя.

Олег Буш е свършил задълженията си за днес. "Рамковите условия трябва да се подобрят. Когато има достатъчно болногледачи, работата върви по-добре", казва той. "Тук става дума все пак за живота на хората. Трябва да им гарантираме сигурна и надеждна грижа."

Източник: Дойче Веле, Автор: Тереза СостманКоментари по темата

Правила на форума за коментари
LM4m

Elf 02.08.2018 11:30:14

Zatova ostanete v Balgaria i hranete komunistite za bez pari.Deeba i evtinata propagannda tip ,,Partien sekretar,,.


Още новини
Проф. Иван Костов стана „Лекар на годината-София“
07.12.2019 11:14:07 Надежда Ненова

Проф. Иван Костов стана „Лекар на годината-София“

Директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов стана „Лекар на годината“ 20 ...

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.
07.12.2019 10:53:31

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.

Повече от 140 000 души по света са починали от морбили през 2018 г., сочат последните данни на Св ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...