Четвъртък, 25 Февруари 2021
26
окт
12
 

Филип Домански, представител на ЕК:

Един от големите проблеми на системата е застаряването на лекарите

На системата са нужни още поне толкова медицински сестри, колкото имаме в момента

Петък, 26 Октомври 2018 | 14:12:17 Надежда Ненова
12

Активната позиция на пациентските организации, които са безпристрастни, които са равноодалечени както от политическите партии, така и от бизнес интереси, е гарант за една добра реакция в системата на здравеопазване и коректив на всички, които имат прет

Активната позиция на пациентските организации, които са безпристрастни, които са равноодалечени както от политическите партии, така и от бизнес интереси, е гарант за една добра реакция в системата на здравеопазване и коректив на всички, които имат претенция да правят политика в здравеопазването. Това каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова в приветствието си по време на откриването на VII-я Национален конгрес на пациентските организации.

„Поздравявам ви с усилията и успехите да се утвърдите във времето и да станете единствената националнопредставителна пациентска организация, отговаряща на законодателните изисквания. Искам да подчертая, че е много важно в медийното пространство да се чуват представители на такива отговорни пациентски организации, а не на организации, които не са успели във времето да защитят своята представителност. Това ще бъде полезно както за вас, така и за обществото, защото трябва да се чуват коректните изказвания“, допълни още д-р Дариткова, обръщайки се към Националната пациентска организация.

Тя беше участник и в първия панел на конференцията, посветен на здравноосигурителния модел в България.

Трябва да търсим решения, които да гарантират здравна сигурност на българския пациент. Тези решения в момента са обект на сериозно преизчисление, проверка и дискусии. Искрено вярвам, че в резултат на тази работа и максимален обществен консенсус наистина ще се получи модел, който от една страна да гарантира правата на българските пациенти, равен достъп до видовете медицинска помощ на всички пациенти, с всички заболявания, и в същото време ще гарантира сигурност на медицинските специалисти“, каза д-р Дариткова.

Представителят на Европейската комисия Филип Домански поздрави конференцията във видееобращение и отново припомни препоръките на ЕК към българското здравеопзаване.

Преминаване от болнична към извънболнична помощ, подобряване на достъпа до здравеопазване, подобряване ефективността на здравеопазването и намялаване на плащанията от джоба на пациента са сред целите, към които системата трябва да се стреми. Сред сериозните проблеми Домански отбеляза и сериозното текучество на служители в сферата на здравеопазването.

„В България броят на лекарите приближава средните стойности за ЕС, но в някои специалности има сериозно текучество на специалисти. Друг голям проблем е застаряването на лекарите. На второ място има сериозно текучество сред медицинските сестри, а броят им е два пъти по-малък в сравнение с ЕС. Според изчисленията ще ви трябват 30 000 медицински сестри повече, за да стигнете средните стойности за Европейския съюз“, каза Домански.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MLHS

Dr_Doolittle 28.10.2018 15:48:46

Преди 1-2 години писах на този същия Домански на имейла му от LinkedIn по идиотщините в българското здравеопазване в желанието си да получават информация различна от тази на българските лъжци в МЗ . Ресорната му функция е именно по въпросите на здравеопазването в ЕС. Беше ми отговорено формално и незаинтересувано. После видях в биографията му ,че е заемал чиновническа длъжност в полското здравно министерство. Все едно да пишеш на Пенков и да очакваш реакция различнA от тазI на умрЕла жаба.....

Ивчо 27.10.2018 01:30:44

Ама вЕрно ли. И що така. При тия добри условия, високи заплати и леко образование. И да не забравяме никакво желание за емиграция на младите специалисти. Да се чудиш защо лекарите и сестрите застаряват.

Гост 26.10.2018 19:45:22

Kak са безпристрастни пациентските организации? Едни и същи нахалници като Хасърджиев, Таушанов , Георгиева, Димитров в продължение на години монополизират и осребрявят позицията си основно чрез фармацефтичните корпорации. Със закон да се въведе мандатност при пациентските организации. Те влияят страшно много на здравната система и не може да безконтролни? Много е велик Хасърджиев, два мандата по три години и да ходи да си изкарва хляба по друг начин.

Гост 28.10.2018 15:54:37

Сакън, момчето известно като Евгени Минчев в здравното дело не може да работи като лекар , само на сянка рентиер може да го дава

Гост 26.10.2018 18:00:00

Всички хора застаряват, не само лекарите.

Гост 26.10.2018 21:28:50

Да ама лекарите са ценни и нужни,а пролетарските плебеи са ненужен боклук.

Гост 27.10.2018 09:30:55

Хайде,хайде по-полека. И ти имаш някой скъп за тебе човек,който не е лекар.

Гост 26.10.2018 16:35:54

Ако махнем работещите пенсионери - сестри и лекари..ще се притесните сериозно!

Хм 26.10.2018 15:10:54

Някак се лукса на интериора не се връзва с текущото състояние на "първия панел на конференцията"!

Гост 26.10.2018 14:49:08

Каква хубава сбирка е била само! За кой ли път се сбира кой ли не на раздумка и отново фокусиране върху констатации, статистики,стари претоплени манджи.Решения,конкретни предложения?! -Има време,нямаме бърза работа!Да си я карме сега по старому,обаче следващия път! Само гледайте!

БЛС-Въоръжено Крило 26.10.2018 14:48:04

Интересно как e английския превод на 'текучество', защото в страната на Шекспир няма подобни комунистически термини от социалистическата социология и икономика. A намаляване на плащанията от джоба на българския пациент ще има тогава и само тогава, когато здравните му вноски достигнат тези на германците тоест 20 пъти повече. Дотогава ще плащат кеш и още как.

Гост 30.10.2018 23:31:11

Джесика Рийд - регионален директор за Майчино и детско здравеопазване и родилна помощ за Лондон, пък посочи, че една акушерка във Великобритания получава около 24 000 паунда на година. И въпреки това криза с медицинските специалисти продължава да има. Тя също подчерта, че доверието между лекар и пациент е много важно.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
19 области са в червено
25.02.2021 12:18:12 Полина Тодорова

19 области са в червено

19 области в страната са вече в червената зона по заболеваемост от COVID, информира главният държ ...

Борисов: Фармафирмите да спазват договорите с ЕК, инвестирали сме в производството на ваксините
25.02.2021 11:56:14

Борисов: Фармафирмите да спазват договорите с ЕК, инвестирали сме в производството на ваксините

Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, з ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...