Събота, 30 Септември 2023
18
септ
6
 

Един от десет пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа

Понеделник, 18 Септември 2023 | 16:50:57
6

„Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е чувствителна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във взимането на решения за здравната политика. Но това все още н

„Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е чувствителна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във взимането на решения за здравната политика. Но това все още не се случва по най-ефективния начин. Понякога не се привличат автентични пациентски организации, които говорят с гласовете на членовете си, а не представляват чужди на пациентите интереси“.

Това каза зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски днес на дискусионно студио, посветено на Световния ден за безопасност на пациента, който бе отбелязан вчера, на 17 септември. Събитието в зала „Launchee“ в София бе организирано от офиса на СЗО в България и с подкрепата на Министерството на здравеопазването. Идеята на тазгодишния Световен ден е да ангажира самите пациенти в грижата за тяхната безопасност, като се издигне и се чуе техният глас.

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски обясни колко е важно пациентите да бъдат партньори в здравната грижа, да участват в планирането на здравните услуги и взимането на решения за тяхното лечение. Доц. Околийски обърна внимание, че в България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, вместо да се регистрират и да се набележат мерки за подобрение на медицинското обслужване, за да се избягват инциденти в бъдеще.

В световен мащаб се случват 134 милиона инциденти при лечението, включително вътреболнични инфекции, които са довели в страните със среден и нисък доход до 2,6 милиона смъртни случаи. Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа.

Зам.-министърът съобщи, че предстои представително проучване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще се извърши от Националния център по обществено здраве и анализи и ще бъде отчетено на 17 септември 2024 г.

Доц. Околийски добави, че предстои информационна кампания на МЗ за ваксинопрофилактиката, и подчерта, че вече в РЗИ са налични 80 000 броя ваксини срещу сезонния грип и COVID-19, като в новите указания ваксинирането се препоръчва не само на хронично болните и на хора над 60 години, но и на хора с епилепсия. За тази цел МЗ ще търси партньорство с пациентските организации.

Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха специално за дискусията от Дирекция „Защита правата на пациента“ към Министерството на здравеопазването. От изпратената справка става ясно, че най-честите причини за жалби са ограничен достъп до медицинска помощ, грубо отношение, неправилна диагностика и лечение, нарушени здравноосигурителни права.

Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване и член на Обществения съвет по права на пациента към МЗ обясни, че този съвет е създаден още преди 10 години със Закона за здравето, но досега не е свикван. „Самото му свикване вече е пробив, но той има и важна роля – Общественият съвет трябва да изготвя ежегоден доклад за спазването на пациентските права и да прави предложения по глобални теми, засягащи тези права. Първият проблем, който ще поставим, е улесняването на достъпа на пациентите до техните електронни здравни досиета, за да могат да реагират, ако в досието има некоректна информация. Сегашният достъп е ограничен от електронен подпис и код от НАП.“

Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия обърна внимание, че наредбата от 2018 г. за ТЕЛК е ощетила 24,53% от хората с увреждания, като на 1,25% е отнета необходимата им чужда помощ, а някои изобщо са отпаднали от системата на ТЕЛК, съответно са загубили и здравноосигурителни права. „Никой не е обяснил на тези хора, че когато обжалват, ТЕЛК-комисиите отново ще разглеждат случая им по старата наредба. Вместо това тези хора трябва да подадат отново документи и да направят изследвания. Понякога и в телковите комисии това не се знае“, заяви Събева.

Проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV призова медиците да говорят с пациентите по-лично и се опитат да разберат техните нужди и страхове, „защото пациент означава търпелив – той търпи и болестта си, и здравната система“.

„Нека не мълчим и за профилактиката, - добави проф. Аргирова – защото ако я имаше, в повечето случаи нямаше да се стигне до болест и лечение.“ Във връзка със замяната на 4-валентната ваксина с 9-валентна срещу човешкия папилома вирус и стартиралата информационна кампания „Защити бъдещето им“ проф. Аргирова обясни: „Тази ваксина е огромен подарък от обществото за момичетата от 10 до 13 години, защото предотвратява инфектирането с деветте най-опасни типа човешки папилома вируси и свързаните с тях заболявания – HPV-16 и HPV-18, причиняващи 70% от рака на маточната шийка, HPV-6 и HPV-11 са свързани с появата на кондиломи, HPV-31, HPV-30 и HPV-50 причиняват други видове рак. Вече не говорим само за превенция на рака на маточната шийка, а за всички HPV-свързани заболявания и при двата пола. Статистиката показва, че новата 9-валентна ваксина е 20% по-предпазваща, отколкото 4-валентната, че няма странични ефекти и че в нея няма генетичен материал от вируса“.

Силвана Лесидренска от Сдружение ХепаАктив сподели положителните промени в изискванията за лечение на хроничен хепатит С благодарение на борбата на пациентите с институциите, включително и чрез водене на съдебни дела.

Световният ден за безопасност на пациентите като глобален здравен приоритет е създаден от СЗО и се отбелязва от 2019 г. поради усложнените системи на здравеопазване и увеличените щети за пациентите в лечебните заведения. Фокусът през 2020 г. е бил безопасността на здравните работници като условие за безопасността на пациентите; през 2021 г. – безопасна грижа за майката и новороденото; през 2022 г. - безопасност на лекарствата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FmQt

Surg 19.09.2023 08:39:14

вано е да се изясни какво точно значи увреден....това не са умрели, сакати и текжко болни хора.....в Каталуня преди няколко години имаше над 50 000 жалби от здарвни заведения, и те бяха за болка в 99% , и да в болницата боли....

Гост 18.09.2023 21:23:00

Уж се организира от офиса на СЗО, а представителя на СЗО го няма. Околийски да не съвместява и двете длъжности в България. И защо ли Околийски работи с едни и съши НПО-та.

Гост 18.09.2023 20:10:18

Тези на снимката спасителeн отряд за пациенти ли са?

Edin 18.09.2023 21:27:25

Тези са лапачите на парите от СЗО. Особено крадливи са PR care, през които Околийски краде яко и мисли, че хорат трева пасат.

Гост 18.09.2023 20:22:56

Да, борят се с вътреболничните инфекции.

Гост 18.09.2023 21:33:46

Дайте кофата на баба Рада Аргирова да хигиенизира лабораторията. А Лесидренска освен да имитира дейност за друго не става. PR care перат ли перат махгизи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Тревожни тенденции в увеличаване на микробната резистентност към антибиотици представиха на национален конгрес в МУ-Пловдив
30.09.2023 15:47:12

Тревожни тенденции в увеличаване на микробната резистентност към антибиотици представиха на национален конгрес в МУ-Пловдив

Двадесет и първият Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциац ...

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес
30.09.2023 13:40:30

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес

„Балкански Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на стратегия ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...